Készült: 2021.06.20.23:11:27 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

71. ülésnap (2011.03.01.), 40. felszólalás
Felszólaló Varga Zoltán (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka vezérszónoki felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 8:07


Felszólalások:  Előző  40  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VARGA ZOLTÁN, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Asszony! Először Nagy Csaba képviselőtársam hozzászólásához: annyi reakciót engedjen meg, képviselő úr, hogy a 2010-es országgyűlési választások is törvényesek voltak. Ugye, ezt ön sem kérdőjelezi meg? Mert a felszólalásából mintha úgy tűnt volna, hogy az őszi önkormányzati választások törvényesek voltak, a 2010-es parlamenti választások pedig nem voltak törvényesek. (Babák Mihály: Mindenki félrehallja!) Én azt gondolom, akkor kérni kellett volna, hogy ezt talán vizsgálják ki. Én azt gondolom, hogy nem lehet összehasonlítani egy parlamenti választást egy önkormányzati választással. Nyilvánvalóan mások, nemcsak a közjogi, hanem a választási eljárási szabályok is teljesen mások.

Kénytelen vagyok Tasó képviselőtársam hozzászólására is annyit reagálni, hogy azért jó lett volna, ha az önkormányzati bizottságban is elhangzanak ezek a dolgok. Egyre inkább azt lehet érezni, hogy bizottsági hozzászólásként mintha a Fidesz vezérszónokát lehetne hallani. Tessék megnézni a parlamenti jegyzőkönyvekben, az önkormányzati bizottsági ülésen egyetlenegy kormánypárti képviselő nem szólt hozzá ehhez a témához. Egy ellenzéki képviselő mondott egy rövid hozzászólást. Ehhez képest Tasó képviselő úr előadott egy bizottsági állásfoglalást, egy bizottsági véleményt, amit ezek szerint akár a Fidesz vezérszónokaként is elmondhatott volna. Sokkal jobb lett volna, ha ezt a képviselő úr a bizottságban mondja el, mert nyilvánvalóan erről akkor rögtön lehetett volna bizottsági vitát folytatni. (Babák Mihály közbeszól.)

Tisztelt Országgyűlés! Én azt gondolom, hogy az a három jelentés és az a határozati javaslat, ami a parlament elé kerül, persze rendben van, mert én is azt gondolom, és ezt az MSZP-frakció is úgy gondolja, hogy az őszi önkormányzati választások törvényes rendben lezajlottak. De azért ennek voltak előzményei, és ezekről az előzményekről azért érdemes egy kicsit szót ejteni.

Itt a beszámolóban is elhangzott, hogy bizony a nyár folyamán nagyon komoly új jogszabályi változások léptek életbe, amelyek bizony nagymértékben befolyásolták az őszi önkormányzati választást. Ugyan tényleg kevesebb képviselőt választottunk, de csak úgy szeretném mondani Tasó képviselő úrnak, hogy a tisztségviselők száma nem csökkent. A képviselők száma csökkent, a tisztségviselők száma pedig szerintem több helyen még nőtt is, hiszen például bejöttek olyan alpolgármesterek, olyan közgyűlési alelnökök, akik nem az önkormányzati választási listáról kerültek be, hanem kívülről kerültek be.

Tehát ha valaki megnézi, én azt gondolom, összességében itt nagyon büszke mindenki arra, hogy az önkormányzati választások után a helyi képviselő-testületek költségei csökkentek - szerintem nem csökkentek. A képviselők száma lehet, hogy csökkent, de ha megnézzük, igazából a tisztségviselők számának a növekedésével bizony vannak olyan helyek, ahol biztosan nőttek a költségek.

Bizony nagyon komoly - és gondolom, erről képviselőtársam konkrétabban is fog szólni - problémát okozott például a 10 ezer fő feletti településeken, hogy újra kellett rajzolni a választókerületek és a szavazókörök határait. Ebben nagyon sok konfliktus volt. Több esetben a helyi döntéseket a kormányzati akarat, a központi akarat felülírta, és bizony ezekben fellelhető akár a politikai szándék is.

(11.10)

Rövidültek a határidők, kevesebb nap állt rendelkezésre az ajánlások összegyűjtésére, a jogorvoslati lehetőségek határideje jelentősen lerövidült. Sajnos ezek a javaslatok nem igazi reformlépések, csak arról szóltak, hogy a kormányzó erők miképpen próbálják a saját érdekeiknek megfelelően átalakítani a helyi választási rendszert, kiiktatva ezzel az arányosság elvét, lehetetlenné téve egy csomó civil szervezet és kisebb pártok képviseletét a helyi döntéshozatalban. Persze az, hogy zökkenőmentesen sikerült a választások lebonyolítása, még így is, hogy nagyon sok törvény később született meg, nyilvánvalóan a helyi köztisztviselők felkészültségét dicséri.

Nagyon örülök annak, hogy az államtitkár asszony különösen kiemelte az informatikai rendszer jó működését - mintha az elmúlt nyolc évben ezt nem lehetett volna hallani, pedig ez az informatikai rendszer nyilván nem most nyáron épült ki. Én csak biztatnám önöket, hogy ha már így gondolják, hogy az informatikai rendszer ilyen jól működik az országban, talán el kellene kezdeni kipróbálni ennek a továbblépését. Ha emlékeznek, mi nyáron szerettük volna, ha a külképviseleteken legalább kipróbáltuk volna az informatikai rendszeren történő szavazást - ezt önök elutasították azért, mert nem bíztak az informatikai rendszerben, most pedig az államtitkár asszony gyakorlatilag megdicsérte. Én azt gondolom, hogy érdemes lenne ezekben a kérdésekben előrelépni.

A jelentésekben több problémára felhívták a figyelmet, én is csak távirati stílusban szeretnék ezeken átmenni. Tekintettel arra, hogy például több párhuzamos választási típusban zajlik választás, például polgármester, települési önkormányzat, főpolgármesterek és egyebek, voltak olyan esetek, amelyeknél bizony a jogorvoslati eljárások párhuzamosan indultak, erről mind az államtitkár asszony, mind pedig a bizottsági jelentés beszélt, azt gondolom, hogy ezeket érdemes az Országgyűlésnek minél gyorsabban kijavítani.

Volt egy nagyon fontos dolog, amire, azt gondolom, például már a törvényalkotásnál is figyelni lehetett volna: ez a passzív választójog intézménye, mert ezt már ez a parlament fogadta el, a lex Borkai néven elhíresült törvényről van szó, ahol például a választási bizottságoknak nem állt rendelkezésére olyan adat, amely alapján el tudták volna közhitelesen dönteni, hogy ezekben a kérdésekben hogyan járjanak el, és nem könnyítette az ő eljárási rendjüket sem az, hogy nagyon rövid volt a jogorvoslati határidő, mindössze két nap.

Befejezésül a kisebbségi ombudsman, Kállai úr hozzászólását szeretném megköszönni - ő nagyon részletesen kifejtette, hogy a kisebbségi választással kapcsolatban milyen anomáliák, gondok, milyen problémák vetődtek fel. Azt gondolom, hogy érdemes megszívlelni az ő ajánlását, és nyilvánvalóan az Országgyűlésnek az elkövetkezendő időszakban megtenni a javaslatait - és nyilván várjuk a kormánytól is a törvényjavaslatait - azzal kapcsolatban, hogy azokat a problémákat, amelyek nyilvánvalóan nagyon befolyásolták egy-egy helyen a kisebbségi választásokat, eredményesen lehessen lezárni.

Azt gondolom, hogy tényleg fontos, és a szocialista frakció nevében is szeretném innen is megköszönni minden szakembernek, köztisztviselőnek, központi apparátusnak, a helyi választási bizottságoknak a munkáját, hogy tényleg rendben és törvényesen le tudott bonyolódni Magyarországon az önkormányzati választás.

Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  40  Következő    Ülésnap adatai