Készült: 2021.06.18.13:37:02 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

71. ülésnap (2011.03.01.), 4. felszólalás
Felszólaló Dr. Czomba Sándor (Fidesz)
Beosztás Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 3:30


Felszólalások:  Előző  4  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. CZOMBA SÁNDOR nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az államháztartás uniós módszertana szerint a 2011. év hiánycélja a GDP 2,94 százaléka. Ezzel a kitűzött hiánycéllal a kormány először teljesíti az európai uniós csatlakozáskor vállalt maastrichti kritériumoknak megfelelő, 3 százalék alatti hiányt. (Gőgös Zoltán: Majd a végén!) A mérséklődő deficit lehetővé teszi az adósságráta csökkenését és segíti a gazdaság külső egyensúlyának javulását. A kormány elkötelezett a kitűzött államháztartási hiánycél tartásában. A 2011. évet a legnagyobb előrelátással, óvatossággal kell azonban kezelni. A legnagyobb kockázat az, hogy az uniós országok egy részében meredeken emelkedik az államadósság szintje.

Tisztelt Képviselő Úr! A kormány a február elején meghozott határozatában és a 2011. évi költségvetési törvényt módosító javaslatában az államháztartási egyensúly megőrzéséhez szükséges intézkedésekről döntött. Ezek az intézkedések súlyos kockázatok megjelenése esetén megvédik a büdzsét az európai pénzügyi rendszer hullámveréseitől. A GDP-arányos, 3 százalék alatti 2011. évi államháztartási hiánycél tartása több ok miatt is kiemelt prioritású kormányzati cél. Egyrészről a kitűzött hiánycél biztosítása alapozza meg az államadósság csökkentésének középtávú célját. Másrészről a nemzetközi szervezetek, hitelminősítő intézetek, pénzügyi piacok a jelenlegi sebezhető pénzügyi környezetben kiemelt figyelmet fordítanak a hiány tartására és az ennek érdekében meghozott intézkedésekre.

Végezetül: a határozatban szereplő intézkedéssel a kormány fel kíván készülni arra, hogy képes legyen gyorsan reagálni a nemzetközi pénzügyi-gazdasági klíma esetleges kedvezőtlen alakulására, továbbá költségvetési szempontból is orvosolni tudja az utóbbi években egyre gyakoribbá váló természeti katasztrófák miatt kialakult helyzetet. (Dr. Lenhardt Balázs elfoglalja a jegyzői széket.)

Az imént elmondott okok miatt volt szükség az államháztartási törvény alapján a mintegy 250 milliárd forint nagyságrendű megtakarítási intézkedésre. A 2011. évi költségvetésben a képzett tartalék természetesen az eredeti célokra felhasználható, ha a kockázatok nem realizálódnak.

De, tisztelt képviselő úr, ön kérdezte azt, hogy vajon mi az oka annak, hogy idejutottunk. Hát, borzasztó egyszerű magyarázat van: önök az okai. (Derültség és taps a kormánypárti padsorokban.) Önök az elmúlt nyolc esztendő alatt szétrabolták, kirabolták az országot. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Beszéljünk egyenesen, képviselőtársam, ez a helyzet! (Gőgös Zoltán: Nyolc hónap alatt semmit sem csináltatok!) Nem lenne szükség ezekre az intézkedésekre, hogyha önök egy jól működő gazdaságot hagytak volna hátra (Gőgös Zoltán: Mi van a közcélú foglalkoztatással, arról beszélj!), ha önök a kisembereket az elmúlt nyolc esztendőben kellőképpen megbecsülték volna, és nem sanyargatták volna őket.

Meggyőződésem, meggyőződésünk, ismerjük a szocialista forgatókönyvet, önök mindig arra készülnek, hogy négy év alatt, nyolc év alatt tönkrevágni az országot, aki jön, úgyis belebukik.

(9.10)

Rossz hírem van, képviselő úr: mindent meg fogunk tenni a magyarokkal összefogva, hogy ez ne történjen meg, és bizonyítsuk azt, hogy lehet jól kormányozni Magyarországon. (Közbeszólás a Fidesz soraiban: Úgy van! - Gőgös Zoltán: Már épp ideje lenne!)

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  4  Következő    Ülésnap adatai