Készült: 2021.06.13.07:08:00 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

224. ülésnap (2005.05.11.), 98. felszólalás
Felszólaló Dr. Szabó Zoltán (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 7:06


Felszólalások:  Előző  98  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SZABÓ ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! A demokratikus koalíció kormányának oktatási teljesítményéről ezen a napon nem sok szó esett, most én egy kicsit erről fogok beszélni, és mégsem kizárólag csak erről. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Érettségi!) Könnyű lenne itt elszámolni azzal, amit ígértünk, hiszen megígértük a nyelvtudás és az informatikai ismeretek erőteljes növelését, és ez bekövetkezett: ma ingyenes a nyelvvizsga és ingyenes a számítógépes vizsga (Közbeszólások a Fidesz soraiból.), és a nulladik évfolyam megszervezésével lehetőséget biztosítottunk az erre való sokkal erőteljesebb felkészülésre is. Megígértük a pedagógusbérek 50 százalékos emelését, és ezt teljesítettük az első száz napban. Megígértük az iskolai infrastruktúra fejlesztését, és ilyen programok kezdettől fogva indultak, és mind a mai napig folyamatban vannak. Megígértük a kötelező kerettantervek eltörlését, eltöröltük őket, a szakmai testületek jogosítványainak visszaállítását, amelyet önök töröltek el, különösen az Ország Köznevelési Tanácsét, ezt is megtettük. És megígértük az érettségi reformját, amelyről önök azt jósolták, hogy a kétszintű érettségi meg fog bukni. Nos, olyannyira nem bukott meg, hogy ezt az egész tételkilopással kapcsolatos politikai cirkuszt kellett ahhoz művelni, hogy el lehessen terelni a kétszintű érettségi sikeréről a figyelmet.

Tisztelt Képviselőtársaim! Önök nyilván kiabálni fognak mindjárt, hogy tankönyv és étkezés. Nos, ezzel is el tudunk számolni. A tankönyvtámogatás, illetőleg az étkezési támogatás összege ma meghaladja azt az összeget, amivel az eredeti ígéretünket teljesíthettük volna. De úgy láttuk jónak, hogy ne csak az általános iskolások, de ők mindannyian kapják a tankönyvet ingyen, hanem valamennyi iskolás, aki rászorul, és úgy láttuk jónak, hogy ne csak az óvodában étkezhessenek ingyen a gyerekek, de ők mindannyian, hanem az iskolában is, de csak azok, akik rászorulnak. Nos, ennyiben módosítottuk, és meggyőződésem szerint igazságosan módosítottuk azt, amit eredetileg ígértünk.

Mindazonáltal, tisztelt képviselőtársaim, nem erről akartam beszélni. Arról akartam beszélni, hogy miért olyan fontos ez az oktatás a mi számunkra. Nos azért, mert a szociáldemokrácia egész Európában és az egész világon felismerte azt, hogy az adóztatást, az elvonást tovább fokozni nem lehet, és hogy ennek megfelelően a befolyt pénzt nagyobb arányban kell a versenyképesség javítására, mint a szociális ellátórendszer működtetésére fordítani, versenyképes tudást kell adni állampolgári jogon, és nem jólétet, mert a versenyképes tudás birtokában a polgárok a jólétet meg tudják maguknak teremteni. A versenyképesség pedig, tisztelt képviselőtársaim, oktatást jelent, képzést jelent, továbbképzést jelent, élethosszig tartó tanulást jelent. Ezt ismerte föl az Európai Unió, amikor 2000-ben Lisszabonban a lisszaboni nyilatkozatot elfogadta - megjegyzem, zömében szociáldemokrata miniszterelnökök és államfők voltak jelen ezen a találkozón -, és hirdette meg a lisszaboni programot, vagyis azt, hogy tíz éven belül Európa legyen a világ legversenyképesebb régiója.

(13.30)

Nézzük meg, hova jutottunk mi, magyarok ezen a programon belül! Nos, önök szerint éllovasból sereghajtóvá váltunk néhány év alatt. Tisztelt képviselőtársaim, ennek a mondatnak csak az első fele nem igaz meg a második. Magyarország gazdasági értelemben soha nem volt éllovas, Szlovénia gazdasági értelemben mindig előttünk járt, és az sem igaz, hogy sereghajtóvá váltunk. Készültek erre vonatkozó tárgyilagos és nem az ellenzék politikai szájízének megfelelő elemzések, amelyek szerint nagyjából három csoportot lehet elkülöníteni: a legjobb továbbra is az egy szál Szlovénia; a második csoportba Csehország, Magyarország, Észtország és Litvánia tartozik; a harmadik csoportba pedig Szlovákia, Lengyelország - e kettőt önök oly nagy mértékben csodálják - és Lettország.

Mi a helyzet a versenyképesség változásával, tisztelt képviselőtársaim? Önök azt mondják, hogy Magyarország versenyképessége romlott az elmúlt években. Ez egy egészen érdekes megközelítés, mindenesetre szemben áll a lisszaboni folyamat elemzését elvégző bizottsági állásponttal, amely világosan kimutatta, hogy az Európai Unió 25 országa közül Magyarországon javult a legtöbbet a versenyképesség az elmúlt öt esztendőben. Nem azt mondom, hogy Magyarország a legversenyképesebb az Unióban, sajnos ez nem igaz, valahol a 18. helyen vagyunk, de az összes ország közül Magyarországon javult a leginkább a versenyképesség, tisztelt képviselőtársaim.

Önök a maastrichti kritériumokat és a pénzügyi folyamatokat szokták emlegetni. Ha nem is szoktak igazat mondani, mert az államadósság mértékében, illetőleg az államháztartási hiány mértékében nem igazak azok az adatok, amelyeket önök mondani szoktak, kétségkívül el kell ismerni, hogy a pénzügyi folyamatok területén vannak bajok. A pénzügyi folyamatok területén észlelhető bajok leginkább a 2002-es 50 százalékos közalkalmazotti béremelésre vezethetőek vissza, ebben egyébként önöknek igazuk van - csak jelezni szeretném, hogy ezt egyébként a Ház túloldalának döntő többsége megszavazta. De továbbra is azt kell mondanunk, tisztelt képviselőtársaim, hogy azok a közalkalmazottak, köztük mondjuk, azok a pedagógusok, akiknek a bérét 50 százalékkal megemeltük, azok az önök gyerekeit és unokáit is tanítják, és annak érdekében, hogy ne csak azok menjenek pedagógusnak, akik máshová már végképp nem voltak jók, annak érdekében volt szükséges megemelni a béreket. És azok az orvosok, akiknek ezáltal megemeltük a bérét, önöket és az önök szüleit is gyógyítják, és nyilván önök sem akarják, hogy Magyarország orvos nélkül maradjon, mert minden orvos a nyomott bérek miatt távozik Nyugatra. És azok az ápolók és ápolónők, akiknek a bérét ezáltal megemeltük, és akik ezáltal elkezdtek visszajönni az egészségügybe, azok ma ott vannak, és legalább ma az a helyzet, hogy éjszaka is van legalább egy nővér minden osztályon, és nem kell estétől reggelig, mondjuk, lepedőcsere nélkül feküdnie annak, aki magatehetetlenül fekszik a kórházban.

Tisztelt képviselőtársaim, az 50 százalékos közalkalmazotti béremelés valóban súlyos pénzügyi problémákat okozott, de ezeken a problémákon sokat segített.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti képviselők soraiban.)
Felszólalások:  Előző  98  Következő    Ülésnap adatai