Készült: 2021.06.13.06:38:37 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

224. ülésnap (2005.05.11.), 94. felszólalás
Felszólaló Dr. Sümeghy Csaba (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:12


Felszólalások:  Előző  94  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SÜMEGHY CSABA (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Rájöttem, hogy igen leleményes kormányunk van, mert a saját munkája hároméves ciklusának időszakát lezáró tárgyalásra maga helyett beküldött egy képzeletbeli dicsőségtáblát, ahova a kormánypárti képviselők, nem gondolom, hogy kötelezően, de föltesznek egy-egy szép cselekedetről szóló szalagot. Úgy gondolom, hála istennek, a vállalkozásokról kevés szó esett, és azt, amit elmondok, valószínűleg nem a kormány dicsőségtáblájára fogjuk föltenni.

Tisztelt Ház! Nézzük a tényeket! Három év, 33 adóváltoztatás vagy adóemelés, 200 milliárd forint plusz a vállalkozók terhére. Mi lett ennek a következménye? Amit a tisztelt kormány és a kormánypárti képviselők keresnek. Az lett a következmény, hogy jelentősen megnőtt a munkanélküliség, csökkent a foglalkoztatás, ugyanis a vállalkozások munkaerő-megtartó képessége jelentősen csökkent. A kormány hároméves áldásos tevékenysége után eljutottunk oda, ami utoljára a '90-es években volt Magyarországon, hogy olyan csőd- és felszámolási hullám indult el, amellyel az Európai Unió 25 tagállama között 2004-ben első helyen vagyunk. Ezen túlmenően, különösen a kis- és középvállalkozók esetében, mivel lényegesen csökkent a tőkeellátottságuk, az eladósodás és az elszegényedés fokozatosan folytatódik.

Mit is ígért annak idején a Medgyessy-kormány? Azt ígérte, hogy csökkenti az adókat, csökkenti a terheket, növeli a versenyképességet, és megtartja a Széchenyi-programot. Az adókról és a terhekről már beszéltem, a versenyképesség pedig a következőkben zajlott le. Programot programra gyártottunk, az íróasztalnak és a PR-nak. Programgyártásban Magyarország az Unió 25 tagállama között első helyen végzett, ehhez szeretnék gratulálni egyébként a kormánypártnak, hiszen olyan jó programokat, mint nálunk, sehol a világon nem írnak, tehát ez kétségtelen és vitathatatlan érdem a jelenlegi kormány és a kormánykoalíció számára. A Széchenyi-tervről pedig csak annyit, hogy az összes olyan programból, amely ebből mégis valamennyire megmaradt, például a nagy dérrel-dúrral beharangozott Európa-terv, abból igazán a bukása mellett két dolog volt maradandó: az egyik a Széchenyi-tervre alapozott Széchenyi-hitelkártya, a másik pedig a midihitel.

Tisztelt Ház! Úgy gondolom, hogy mivel nagyon rövid az időm, el kell mondanom, hogy a gazdaságpolitika teljes hiánya jellemezte az elmúlt három évet, lett légyen az a Medgyessy-kormány vagy akár a Gyurcsány-kormány. Ennek a gazdaságpolitikai hiánynak két alapvető oka van.

Az egyik objektív, ami a kormány működését lehetetlenné teszi, ez a költségvetés hiánya, a fizetési mérleg hiánya, a külkereskedelmi mérleg hiánya és az eladósodás. Van egy szubjektív oka is. A szubjektív oka pedig az, hogy a magyar gazdaságot egy makroközgazdász helyett egy orvos irányítja, és a magyar kormányt egy festő irányítja. Jól értették, egy festő, ugyanis a miniszterelnök úr csak rózsaszín képeket fest a jövőről, amely képek ugyan avíttak már, és nem veszi őket senki, ennek ellenére ő szorgalmasan festi ezeket.

Tisztelt Ház! Felszólítottak minket, hogy ellenzéki részről adjunk be javaslatokat - beadtuk. Különböző törvényjavaslatokat tettünk, felsorolom: a könnyűipar helyzetének javítására, a textilipar helyzetének javítására, a belföldi, külföldi fuvarozók helyzetére, a magyar vállalkozók versenyképességének javítására. Mi lett a vége? Ugye nem nehéz megjósolni? Valamennyit leszavazták. Tehát, képviselőtársaim, el kellene gondolkodni. Álnok és álszent a kormány magatartása, amikor az ellenzéket kéri fel a segítségre, holott csak azt a felelősséget akarja megosztani, ami törvény szerint a kormányé.

Ezért úgy gondolom, hogy ebbe a zsákutcába tovább nem mehetünk be, és tudomásul kell venni a Magyarországon lévő befektető szervezetek véleményét - akár hivatkozhatok az AmCham-re, akár a német kereskedelmi kamarára, amely azt mondja, hogy Magyarországon kiszámíthatatlan a helyzet, Magyarországon nem konformak az adók, és különösen a német kereskedelmi kamara részéről többször fölmerült, hogy legjobb lenne Magyarországról kivonulni.

A vállalkozók jövőképe sötét, ezt az Ecostat kutatása is alátámasztotta. Képviselőtársaim, ez a dicsőségtábla, úgy gondolom, a magyar vállalkozás szempontjából a nullával egyenlő.

Köszönöm. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  94  Következő    Ülésnap adatai