Készült: 2021.06.14.16:27:31 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

224. ülésnap (2005.05.11.), 76. felszólalás
Felszólaló Sisák Imre János (MDF)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 7:12


Felszólalások:  Előző  76  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SISÁK IMRE JÁNOS (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az elmúlt három évben a kormány sokszor folytatta PR-tevékenységét a családok támogatására vonatkozó kérdéskörben és a szociálpolitika területén. Az új száz lépések csomagja újabb támadást intéz a családok ellen.

Tisztelt Képviselőtársaim! Ha a kormány nemcsak PR-tevékenységet folytatna, hanem valóban komolyan venné azt, hogy óriási mértékű a népességfogyás Magyarországon, akkor valószínűleg sokkal többet és sokkal célirányosabban áldozna a magyar családok érdekében, és lehetőség szerint négyévenként nem változtatná a családtámogatási rendszert. Mint ahogy azt legutóbb is elmondtam, úgy gondolom, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úr fordítva ül a lovon: összekeveri a családpolitikát a szociálpolitikával, és csak szegénypolitikát kíván folytatni.

Tisztelt Képviselőtársaim! A Magyar Demokrata Fórum nevében teljes mértékben elfogadhatónak tartom, ha a szegénységet a szociálpolitika eszközrendszerének egyértelmű kiterjesztésével próbáljuk kezelni. De arra fölhívnám a kormány és minden kormánypárti képviselő figyelmét, hogy ezt nem tehetjük úgy, hogy a családpolitikát áldozzuk föl ezen az oltáron.

Tisztelt Képviselőtársaim! A Magyar Demokrata Fórum 2002-től folyamatosan azt hangoztatja, hogy a családok támogatásáról szóló törvény módosításánál a gyermekgondozási támogatásokat a gyermekes családok érdekében emelni kell, jelentős mértékben emelni kell. Nem 5,3 százalékkal, nem 3,5 százalékkal, hanem komoly nagyságrenddel.

Úgy gondolom, teljesen méltánytalan és megalázó azon édesanyák helyzete, akik gyermeküket gyermekgondozási segélyen nevelik. 24 700 forint a gyes jelenlegi összege, tisztelt képviselőtársaim. Ha ebből levonjuk azokat a járulékokat, amelyeket be kell fizetni az egészségbiztosítási hozzájárulás keretében, akkor 22 600 forintot kap kézhez. (Dr. Vojnik Mária ingatja a fejét.) Tisztelt Államtitkár Asszony! Kérdezzen meg egy gyesen lévő édesanyát, nézze meg azt a csekket, amit kivisz neki a postás! Pontosan 22 600 forint szerepel ezen mint az édesanyának folyósítandó összeg.

(12.50)

Tisztelt Képviselőtársaim! 2002-től folyamatosan azt javasoljuk, azt kérjük önöktől, hogy választási ígéreteiket betartva, legalább 50 százalékkal emeljék meg a gyes és a gyed összegét. (Dr. Vojnik Mária: Ez tízezerrel több, mint amit tőletek kaptak!) Ez nem egy horribilis összeg, ez pontosan 12 350 forint. Ez 35 milliárd forintos nagyságrendű megterhelést jelentene a költségvetésnek.

Elmondtuk minden egyes önálló törvényjavaslatunk benyújtásánál: nem év közben kérjük ennek az összegnek a biztosítását. Amikor önök visszakérdeznek: na de hát honnan? - tisztelt képviselőtársaim, önök vannak kormányon, önöknek kell a felelős nemzeti kormányzás keretében ezt az összeget megtervezniük. Ha 2003. január 1-jén, 2004. január 1-jén, 2005. január 1-jén nem tették meg, itt az idő: 2006. január 1. Legalább az imázsukat javítják egy kicsikét - ígérem, nem fogjuk azt mondani, hogy kampányígéret ez a dolog. (Derültség az MSZP soraiban.) Viszont az édesanyák, azt hiszem, jó néven veszik ezt.

Nézzék, a gyermekvállalás nem pénzkérdés. De ha egy gyermek megszületik, akkor a családnak fel kell nevelni, el kell tartani őt. Azt gondolom, hogy 22 600 forint a gyermek eltartásához rendkívül alacsony összeg. A gyermekgondozási támogatások megemelése, úgy gondolom, a magyar családok érdekét szolgálja.

Tisztelt Képviselőtársaim! Önök tudják, nagyon sok komoly figyelmeztető adat van, a népességfogyás óriási méreteket ölt Magyarországon: 2003-ban csak 94 647 gyermek született, az elmúlt esztendőben ettől valamivel több, 95 100. De ne tévessze meg önöket ez az adat: ez a hetvenes évek termékenységi adatának köszönhető, kérem tisztelettel. (Dr. Vojnik Mária: Akkor a fogyás is, képviselő úr, ha képes lenne végiggondolni!) Tetszenek tudni, az 1970-es évek a KSH adatai szerint egy jelentős gyermekszületésszám-növekedést mutattak!

Tisztelt Képviselőtársaim! Ezen túl szeretném még a szociálpolitika néhány kérdéskörére és az önök választási ígéreteire felhívni a figyelmet. Önök ingyenes tankönyvet ígértek, ingyenes étkeztetést ígértek - ebből folyamatosan csöpögtetnek egy keveset. Tisztelt Képviselőtársaim! Ugye, korábbi kérésemnek eleget téve megnézték, hogy az általános iskola 1-8. osztályában mennyibe is kerül átlagosan a tankönyv? 10 027 forint.

Tisztelt Képviselőtársaim! Ehhez a kormány az iskolai könyvtáraknak nyújtott 2400 forintos támogatással együtt is mindösszesen 5850 forintot biztosít. Azon jó érzésű önkormányzatok, amelyek nem akarják a családokat terhelni az önök ingyenes tankönyvének az ellentételezésével, átvállalják ezt az összeget, több millió forintos terhet vállalva.

Tisztelt Képviselőtársaim! Jó lenne, ha a választási ígéretek nemcsak papíron, nemcsak a PR-fogások terén lennének valóra váltva, hanem ténylegesen meg is kapnák ezt az önkormányzatok.

Ezen túlmenően az ingyenes étkeztetésnél szeretném felhívni az önök figyelmét: nem az általános iskola 1-4. osztályában, hanem 1-8. osztályában ígérték az ingyenes étkeztetést. Most a legújabban benyújtott, gyermekek védelméről szóló törvényjavaslatuk módosítása szintén csak az 1-4. osztálynál, a rászorultságot figyelembe véve terjeszti ki ezeket az ígéreteket.

Tudom, hogy Gyurcsány Ferenc kormánya Medgyessy Péter kormányához képest elég jelentős mértékben visszalépéseket tervez, no de hát, tisztelt képviselőtársaim, nem kell azt gondolni, hogy egy új ciklus kezdődött! Új ciklus akkor kezdődhetett volna, ha új választások lettek volna kiírva. Ezért, legyenek szívesek, tekintsenek vissza 2002 tavaszára, amikor a parlament tárgyalta a Magyar Köztársaság - nem “a köztársaságö, a Magyar Köztársaság - kormányának programját, és az abban tett ígéreteiket váltsák be, mert a választók önöket azért juttatták kormányzati többséghez. Ez a magyar társadalom megérdemli azt, hogy ne bort igyunk és vizet prédikáljuk, illetve önök ne bort igyanak és vizet prédikáljanak. Kérem, tartsák be ígéreteiket!

Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzéki padsorokból.)
Felszólalások:  Előző  76  Következő    Ülésnap adatai