Készült: 2021.06.16.12:12:10 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

224. ülésnap (2005.05.11.), 58. felszólalás
Felszólaló Molnár Albert (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 8:43


Felszólalások:  Előző  58  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

MOLNÁR ALBERT (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Urak! Tisztelt Képviselőtársaim! Számomra megdöbbentő, hogy egy bűnöző vallomása jelenti ma a Magyar Országgyűlésben (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból.), Kulcsár Attiláról beszélek, egy nagyon fontos témát. De visszatérnék arra a témára, amely… (Révész Máriusz: Ki adott parlamenti belépőt neki?) Kedves Révész Máriusz! Ez nem egy kocsma, nézzen körül, ez a Magyar Országgyűlés parlamentje. Köszönöm. (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból.)

A régi rómaiak tudták - hogy honnan jön, azt nem tudom, de tudták -, és sűrűn mondogatták, hogy graeca fides nulla fides - azaz ne higgy a görögöknek. Ha a mai viszonyainkra lefordítjuk ezt az akkori közmondást, az ma körülbelül így szólna: Fidesz fides nulla fides - azaz ne higgy a Fidesznek. (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból.) És én azt mondom a magyar társadalomnak, hogy ne higgyen a Fidesznek. (Dr. Áder János: Bezzeg a szocialistáknak! Nekik igen!)

Én tudom, hogy az ember gyorsan felejt, ezért próbálok néhány gondolatot visszaidézni önöknek. Önök 5 százalék feletti gazdasági növekedéssel vették át az ország kormányzását, amely 2000-re 6,6 százalékra ment fel, és 3 százalék alatt tetszettek nekünk átadni 2002-ben. (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból: Nem kellett volna elfogadni! - Vissza lehet adni!) Azt hiszem, példátlan a magyar gazdaságtörténelemben az a fajta gazdaságinövekedés-csökkenés, amelyet önök produkáltak. Ma 4 százalék körüli a magyar gazdaság növekedése, ez éppen 30 százalékkal haladja meg azt, amit önök produkáltak, tehát kérem, kellő mértékben próbálják meg ezt értékelni.

(11.50)

S nézzük a tényeket, valahogy demagógiától mentesen! (Közbeszólások a Fidesz soraiból: Na! - Ez nehéz lesz! - Neked nem fog menni!) Mai, globalizálódó világunkban különösen a kis országok gazdaságai jelentősen ki vannak téve a világgazdaság folyamatainak, ki vannak téve az olajár alakulásának, bizony ki vannak téve az Amerikai Egyesült Államok, az Európai Unió, a nyugatnémet vagy a kínai gazdaság hatásának. (Dr. Áder János: 2002-ben nem voltak világgazdasági folyamatok?) Ettől sajnos nem lehet… (Folyamatos zaj.) 1974 óta tudjuk, hogy az olajárakat nem lehet megállítani a határon. Itt egyesek még azt gondolják, hogy meg lehet, kérem, próbálják meg, ez '74-ben nem sikerült. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Akkor is ti voltatok…) Azt gondolom, most sem fog sikerülni.

Ha megnézzük, hogy a gazdasági növekedés átlaga 2002 és 2005 között átlagban hogyan nézett ki, akkor ez 3,6 százalék. Ez éppen 2 százalékkal haladja meg az Európai Unió gazdasági növekedésének az átlagát. Ha megnézzük, hogy '98 és 2002 között mennyi volt ez a különbség, akkor ez 2 százalék alatt van, ha a teljesítményeket próbáljuk összemérni. Ez azt jelenti, hogy a demokratikus koalíció (Dr. Dorkota Lajos: Melyik?) kormányzása óta gyorsabban zárkózunk fel az Európai Unióhoz, mint a polgári kormányzás alatt.

Nézzük az inflációt! '98 és 2002 között az átlagos infláció mértéke 9,7 százalék volt; még egyszer mondom: 9,7 százalék volt. 2002 és 2005 között ez átlag 5,2 százalék, ma az aktuális érték 3,5 százalék körül van valahol. Azt gondolom, hogy a demokratikus koalíció áttörést ért el az infláció csökkentésében.

Szó volt a foglalkoztatásról. Ha azt nézzük - én átlagokat néztem -, hogy '98 és 2002 között, illetve 2002 és 2005 között hogyan alakult a foglalkoztatási ráta, mindenképpen megállapítható, hogy ma Magyarországon a lakosságból 1 százalékkal többen dolgoznak, mint az elmúlt négy évben. (Révész Máriusz: A KSH adatait nézd!)

Nézzük a használatba vett lakások számát! A Medgyessy-Gyurcsány-kormány alatt átlagban 37 ezer lakást vettek használatba, míg '98 és 2002 között, amire olyan nagyon büszkék tetszenek néha lenni, ez a szám 24 200 darab lakás, nem több és nem kevesebb. A mérték különbsége mintegy 50 százalék. (Közbeszólások az ellenzéki pártok soraiból.)

Nézzük a reálbéreket! A Fidesz-, a polgári kormány alatt a reálbérek évente 5,5 százalékkal növekedtek átlagosan. A demokratikus kormány alatt 6,6 százalék ez a mérték. Ez azt jelenti, hogy a lakosság több mint 1 százalékkal magasabb reálbér-növekedést tudott magáévá tenni az elmúlt négy évben. Én azt gondolom, hogy folytathatnánk a sort, hisz egy vitának akkor van értelme, amikor tényeket sorakoztatunk fel, s nem érzéseket próbálunk meg hozni.

A 2002-ben és a '98-ban hatalomra jutott kormány gazdaságpolitikája között volt egy alapvető különbség. A Fidesz-kormány 2000 végétől a hazai belső növekedésre próbálta tenni a hangsúlyt a gazdasági növekedésben, azaz a növekedés szerkezeti összetételét a belső fogyasztásra alapozta. Ez meghozta azt, hogy jelentősen romlott az államháztartás egyensúlya. Ezt kellett most bizony nagyon nehéz lépésekkel fenntartható, egyensúlyi problémáktól mentes növekedéssé, azaz export- és beruházásvezérelt gazdaságpolitikává alakítani. Ezen az úton járunk most is. Bizony nem könnyű az út, de tudjuk, hogy oda vezet, hogy egyensúllyal tudunk gazdaságot növelni.

Érdemes néhány szót szólni a Magyar Nemzeti Bank tevékenységéről az elmúlt éveket figyelembe véve. A Fidesz beültette emberét - nem mondom, hogy komisszárját, de emberét mindenképp - a Magyar Nemzeti Bank élére, és azt gondolom, hogy ha az elmúlt évekre vissza fognak emlékezni a vállalkozók, akkor bizony keserves évekre fognak visszaemlékezni, a gazdaság szereplői a mesterségesen magasan tartott kamatok, az exportőrök jövedelmezőségüket eltüntető árfolyamok miatt, vagy az államháztartásért aggódók azért, hogy utólag úgy tűnik, hogy fölöslegesen kiadott, százmilliárdokban mérhető az a kamatkiadás, amelyet a nem indokolt lassúság a kamatcsökkentés vonatkozásában okozott.

Nézzük a kereskedelmi bankok szerepét! Azt gondolom, hogy a gazdaságpolitikát nem támasztotta alá a kereskedelmi bankok kamatpolitikája sem. Azt gondolom, ma már elmondható, hogy a magyar gazdaságban indokolatlan volt a 4-5 százalékos kamatmarzs, különösen annak fényében, hogy a bankok 2004-ben milyen nyereségre tettek szert. Csak 2004-ben 880 milliárd kamatot fizettünk ki az államháztartásból. Azt gondolom, megspórolható lett volna jó néhány tízmilliárd forint egy együttműködő Magyar Nemzeti Bankkal.

Nekem már csak néhány gondolat jutott a végére. Azzal kezdtem, hogy Fidesz fides nulla fides, ne higgy a Fidesznek, akár megfigyelési botrányról beszél, akár brókerügyről. Azt mondják, mindenkinek joga van hülyének lenni. Én azt mondom, mi ne éljünk ezzel. Ismerjük a Kaya Ibrahim-féle vállalateltüntetéseket, ami azóta iparággá vált, talán önök is tudják. A jelenlegi kormány egy demokratikus koalíció kormánya, demokratikus, mert mi nem állítjuk, hogy ellenzék nélkül is működik a parlament, sőt jobban szeretnénk, ha az ellenzék vezére néha bejönne a parlamentbe, és itt vitatnánk meg vitás dolgainkat. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Hol van Gyurcsány?)

Fidesz fides nulla fides, ne higgy a Fidesznek, mikor demokráciáról beszél, miközben szervezett füttykoncerttel akarja belefojtani a szót az ország vezetőibe állami ünnepeken, miközben nemzetárulónak nevezi a kormányt, mint ahogy én is azt tapasztaltam most. Szerettem volna elmondani, hogy ez nem így van a parlamentben, de engem is jelentősen zavartak a felszólalásom közben.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  58  Következő    Ülésnap adatai