Készült: 2021.06.12.19:27:49 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

224. ülésnap (2005.05.11.), 40. felszólalás
Felszólaló Dr. Katona Tamás
Beosztás pénzügyminisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:13


Felszólalások:  Előző  40  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KATONA TAMÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A mai vitanapnak természetesen az a célja, hogy a kormány tevékenységéről vitázzunk, és helyes, ha az ellenzék felveti az aggályait, elmondja a kritikáját. Az azonban kevéssé helyeselhető, azt hiszem, hogy a tényektől ilyen módon elrugaszkodnak. Ha a tényeket nem tartjuk tiszteletben, akkor nem lehet értelmes vitát folytatni.

Amit Áder képviselő úr mondott, majd Varga képviselő úr, megdöbbentő - egyszerűen az alapvető tényeket sem veszik figyelembe. (A Fidesz soraiból: Na!?) Az attól még hazugság (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Nem lesz gázáremelés!), ha egy részadatot kiragadnak, és ebből ítélkeznek. (A Fidesz soraiból: Például?)

Nézzük meg, hogyan alakult az életszínvonal! Lehet, hogy az önök közérzete rossz, ezt én elfogadom, sőt megértéssel fogadom, de attól még az ország helyzete javult, az életszínvonal lényegesen javult. (A Fidesz soraiból: Nem javult! - Közbeszólások a Fidesz soraiból.) 24 százalékkal nőtt a reálkereset, és erre nem lehet olyan részadatot mondani (A Fidesz soraiból: KSH!), hogy éppen tavaly egy bizonyos körben nem nőtt tovább. Csak egy példát hadd mondjak: ebben az évben, az első két hónapban 8 százalékkal nőttek a keresetek. A foglalkoztatottság pedig nőtt, és még egyszer mondom, nőtt a foglalkoztatottsági arány. Egy-két adatot hadd mondjak: 1999-ben 52,6 százalék volt az aktivitási arány, 2000-ben 53, 2001-ben 52,8, ma 53,8 százalék. Vagyis ma többen dolgoznak, mint korábban.

Azt a nemzetközileg fontos adatot pedig, hogy hogyan ítélik meg a magyar statisztikai szolgálatot, kár kétségbe vonni. Ez igen szomorú, amiket Varga képviselő úr mondott, ezt igencsak sajnálatosnak tartom. Szerencsére a magyar statisztikai szolgálat adatait nemzetközileg is elfogadják és elismerik.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps az MSZP soraiból.)
Felszólalások:  Előző  40  Következő    Ülésnap adatai