Készült: 2021.06.19.15:27:29 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

29. ülésnap (2010.09.13.),  37-40. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 9:16


Felszólalások:   33-36   37-40   41-43      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Ugyancsak napirend előtti felszólalásra jelentkezett Szanyi Tibor frakcióvezető-helyettes úr, az MSZP képviselőcsoportjából. Öné a szó, képviselő úr.

Parancsoljon!

DR. SZANYI TIBOR (MSZP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Itt az elmúlt órában elképedve hallgattam a magyar miniszterelnököt, aki úgy viselkedett itt, mintha nem tudná, hogy a magyar pénzügyi szféra által fölvett hitelek egyáltalán milyen célokra fordítódtak az elmúlt években. Nos, akkor itt, a parlament nyilvánossága előtt tájékoztatom őt, hogy ez a pénz ott van benne az emberek házaiban, a magyar emberek által vásárolt autókban, a vállalkozások beruházásaiban, továbbá ott van azon fideszes vezetésű települések adóssághegyeiben, amelyek egyébként itt elénk tárulnak. Ha esetleg miniszterelnök úr a városokat romhalmazként akarja látni, akkor úgy is mondhatnám, hogy ez a pénz, amit ő hiányol, ott van Hódmezővásárhely, Kaposvár vagy akár az V. kerületi romhalmazok alatt.

Tisztelt Országgyűlés! Ami viszont tetézi ezt a gondot, az az, hogy a magát nemzeti ügyek kormányának hirdető hatalmi-üzleti csoport száz nap alatt háromszor döntötte be a forintot, ezáltal minden második dolgozó ember családjának életét nehezítette meg. Minden érintett magyar ember emiatt havonta több tízezer forintos többletkiadás alá görnyedt, vállalkozások garmadája roppant bele a megemelkedett költségeibe, miközben az önök klientúrája vastagon hasított az így kifacsart 800 milliárd forintból. Hiába ássa most elő titokzatos módon Varga Mihály a műcsontvázait, mindenki tudja, hogy ez nem más, mint porhintés és megtévesztés.

De vegyük sorra röviden a forint bedöntésének állomásait, tisztelt Országgyűlés! A görög párhuzam hamissága Kósa Lajostól, avagy az EU és az IMF tárgyalóinak elzavarása Matolcsy miniszter által, és végül néhány napja a minden realitást és valóságot nélkülöző utópisztikus miniszterelnöki beszéd volt az, ami mélyen belevágott a családi kasszákba.

A napokban önök előálltak egy nyolcpontos, roppant zavaros, a frankhitelesek állítólagos megsegítését célzó csomaggal. Nagyszerű! Ezzel csak az a gond, hogy önöknek korábban volt már egy ígéretük, bizonyos adósságkezelő intézmény létrehozására, amiből ez idáig nem lett semmi. Amellett, hogy ez a csomag alkotmányellenes és életképtelen, önök megint csak a saját hibájuk következményein próbálgatnak javítgatni, ahelyett, hogy amint azt mi, szocialisták kezdetektől fogva szorgalmazzuk, egy világos, a kivetendő adókat és a megtakarításokat nyilvánvalóvá tevő, áttekinthető gazdaságpolitikát hirdetnének, amely egy csapásra orvosolhatna minden felesleges terhet, azaz normális mederbe terelné a nemzeti fizetőeszközünk árfolyamát, illetve hűtené a hitelek kockázati felárait. Ez a mi egypontos javaslatunk.

Önök egyébként, tisztelt kormányoldal, tavasszal gazdasági szabadságharcot hirdettek, amit a múlt héten Brüsszelben egy világos fegyverletétellel tulajdonképpen be is fejeztek.

Belátták, hogy Magyarországnak senki a földön nem ad egy fillért sem, ha nem mondjuk meg azt, hogy mire kérjük, és miként leszünk képesek azt visszafizetni. Akkor viszont gyerünk, mondják meg a magyar népnek is, hogy mi várható, melyek az önök gazdálkodásának sarokpontjai!

Önöknek száz nap leforgása alatt sikerült lerombolni a jogállamiság összes biztosítékát. Az éveken át nyomuló populista kampányuknak hála, akkora felhatalmazást kaptak tavasszal, amivel a törvényhozó és a végrehajtó hatalmi ágak gyakorlatilag egybecsúsztak. Önökhöz a végletekig lojális köztársasági elnököt választottak, aki már első hivatalos megszólalásában jelezte, hogy a kormány munkáját csak segíteni szeretné, ahelyett, hogy ellenőrizné azt. Azért, hogy minden hatalom az önöké legyen, saját pártkatonáikat ültették az alkotmánybírói pozíciókba. A média feletti őrködést még nem kebelezték be teljesen ugyan, de a napokban az is terítéken lesz, hogy aztán az utolsó biztosíték is elvesszen.

Fékek és biztosítékok nélkül nincs jogállam, uraim, ahogy azt a jogász végzettségű narancsuralmi pártvezetés jól tudhatja. Ezreket bocsátanak el a közigazgatásból és az állami cégektől, minden független pozícióból, válogatás nélkül, hogy aztán oda a saját bizalmi embereiket ültessék be. Jó példa erre az Állami Számvevőszék, amelynek új vezetője kinevezése alatt érvek garmadát sorolták fel annak független mivolta mellett, aztán a napokban egy hangfelvételen azt lehetett hallani, hogy a fideszes politikuson keresztül az Állami Számvevőszéktől bizonyos önkormányzati jelöltek célzott vizsgálati megrendeléseket fontolgatnak nem fideszes polgármesterek ellen.

Ebben a terrorizált közéletben csak a félelem terjed, és nem véletlen, hogy bedöglött az összes állami projekt, vállalkozók tízezrei hónapok óta nem kapnak egy vasat sem a benyújtott számláik ellenértékeként.

Mi, szocialisták minden baloldali magyar ember nevében a leghatározottabban kikérjük magunknak az útszéli gyalázkodást, a közélet kriminalizálását és a méltatlan pocskondiázást, amelyre manapság túl sokan vállalkoznak a jelenlegi kormányerők soraiból.

Kérjenek bocsánatot a becsapott szavazóiktól, és mondják meg nekik, hogy bizony ezermilliárdos nagyságrendű megszorításokra készülnek! Csak maguk ellen dolgoznak, ha ezt nem teszik, hiszen október 3-a után mindenki számára nyilvánvalóvá válik, hogy ezeket a bejelentéseket csalárd módon, csakis a saját hatalmi önzésük miatt tartották addig titokban.

Befejezésképpen hadd kedveskedjek Orbán Viktor miniszterelnöknek egy idézettel. Mivel mindannyian jól tudjuk, hogy a kormányfő futball iránti szenvedélyének az utóbbi hetekben gyakrabban hódolt, mint azt az ország türelme engedné, ezért egy magyar válogatott futballistának a múlt héten elhíresült mondatával zárom felszólalásom: "Ami most zajlik, annak köze nincs a realitáshoz, az hülyítés, az nevetséges."

Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP soraiban.)

(15.40)

ELNÖK: Köszönöm szépen, frakcióvezető-helyettes úr. Kérdezem, a kormány részéről kíván-e valaki felszólalni. Dr. Cséfalvay Zoltán államtitkár úr jelezte, hogy élni kíván a felszólalás lehetőségével.

Államtitkár úr, öné a szó.

DR. CSÉFALVAY ZOLTÁN nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselők! Tisztelt Országgyűlés! Nem tudom, jól hallottam-e az elején azt a mondatot, ami úgy szólt, hogy hol van az adósság, az állam pénze, és mintha azt hallottam volna, hogy az emberek házaiban, autóiban és így tovább. Az egy óriási nagy baj, ha az állam pénze az emberek autóiban, házaiban van. (Zaj, közbeszólások az MSZP soraiban.) Az állam pénzének az a dolga, hogy a közjót szolgálja. Az a dolga, hogy közszolgáltatásokat finanszírozzon, és nem az, hogy minden más ilyesmit.

Nagyon sokszor hallom ezt a 800 milliárdot, amire nagyon kíváncsi lennék, hogy hogyan jön ki. A számítások, ha jól látom, akkor összehasonlítunk két árfolyamot valamely időpontban, eltelik közte egy hónap, két hónap, valamilyen időszak, és ebből próbálja levezetni, hogy mennyi is ez a 800 milliárd, amit itt összehoztak. Hadd tegyem hozzá, hogy komoly közgazdásztól, magára valamit is adó közgazdásztól ilyen számítást nem láttam, azért, mert ez értelmetlen. Egy komoly közgazdász nyilvánvalóan tudja, hogy az árfolyamok változnak különböző mértékben, havonta, hetente, naponta, óráról órára, sőt percről percre is.

Tehát ilyen összehasonlítás, hogy húzunk egy dátumot, mondjuk, június valamennyi és július valamennyi, és közte azt mondjuk, hogy ha van egy árfolyamcsökkenés, akkor ez, teszem azt, ilyen veszteséget okozott, ez egyszerűen ostobaság. Tehát ilyen számítást nem lehet tenni. Lehet vele politikailag érvelni, ha nagyon tetszik, csak ahogy említettem, komoly, magára valamit is adó közgazdász ezt ki nem ejti, és nem tudom, figyeljék meg, hogy komoly, magára is adó magyar közgazdász beszélt-e erről - én nem láttam.

Ha már elhangzott itt a bocsánatkérés, én úgy gondolom, azt mindenki nagyon jól tudja, hogy annak a 14 milliárd eurónyi IMF-hitelnek a törlesztése hamarosan elkezdődik, 2012-ben. Úgy gondolom, hogy ezen a téren, ha már bocsánatkérésről van szó, a szocialista képviselőknek minden egyes áldott nap bocsánatot kellene kérni a magyar néptől addig, amíg ezt a magyar nép vissza nem fizeti, mert ők fogják visszafizetni ezt a tartozást. (Gúr Nándor: Kósa Lajos!) Most nem hallom a bocsánatkérést, Kósa Lajos... - az előbb említett kérdés, ugyanaz, hogy veszünk két dátumot, és akkor az árfolyamot összehasonlítjuk. Ez nem logikus összehasonlítás, és ebből nem lehet levezetni semmit. (Dr. Vadai Ágnes: Miért nem egy valamirevaló közgazdászt ültettek ide?)

Akkor még egyszer: az államháztartási hiány nagyságáról és a 3 százalékos jövő évi vállalásról. Nagyon szeretném előrebocsátani: nem azért van szükség erre, mert az Európai Unió, az IMF vagy bárki más ezt kéri, hanem azért van szükség, mert az állam a mi pénzünkből gazdálkodik, 10 millió magyar ember érdeke, hogy az állam ne költekezzen túl, 10 millió magyar ember szabadságának az érdeke, hogy az állam ne költekezzen túl. Erről szól a történet.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)
Felszólalások:   33-36   37-40   41-43      Ülésnap adatai