Készült: 2021.06.19.15:14:54 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

270. ülésnap (2013.04.22.),  115-124. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 7:14


Felszólalások:   113-114   115-124   125-126      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: A képviselő úr nem fogadta el a válaszadó személyét. Tisztelt Országgyűlés! Szanyi Tibor, az MSZP képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a nemzeti fejlesztési miniszternek: "Rezsicsökkentés" címmel. A miniszter asszony halaszthatatlan közfeladata ellátása miatt válaszadásra Fónagy János államtitkár urat jelölte ki. Kérdezem a képviselő urat, elfogadja-e a válaszadó személyét, vagy a miniszter asszonytól személyesen kéri a választ.

DR. SZANYI TIBOR (MSZP): Természetesen elfogadom.

ELNÖK: Megadom a szót, képviselő úr.

DR. SZANYI TIBOR (MSZP): Nagyon szépen köszönöm. Tisztelt Államtitkár Úr! Országszerte megannyi plakáton látjuk ezt a bűvös szót: rezsicsökkentés, és itt a parlamentben meg a médiafelületeken a kormány rendkívüli erővel harsogja ezt a témát. Kétségtelen, elég sokan kaphattak az áram-, illetve a gázszámlák ügyében csökkentett számlákat, habár elég sok az anomália. Mint tudjuk, azért országosan ez nagyjából azt az eredményt hozta, hogy 5-10 százalékkal mérséklődtek, legalábbis az eddig megkapott számlákkal összehasonlítható mértékben.

Azonban tegyük nyilvánvalóvá, az embereket messzemenően nemcsak az áram-, illetve a gázszámlák érintik, hanem bizony a rendkívül megemelt biztosítások, a bankköltségek az egekben, a víz-, csatornadíjat plusz 30-40 százalékkal emelték a tavalyi esztendőben az önkormányzatok, telefon, különadók, közös költségek meg egyáltalán az infláció, plusz még a 27 százalékos áfa. Mindez olyan mértékben megemelte a háztartások költségeit, hogy ez az 5-10 százalék, amit villany-, illetve gázágon kaptak, lényegében eltörpül. De, hogy még konkrétabb legyek: a fővárosban a távhő ára, a hődíj 26 százalékkal emelkedett, 2283 forintról 2877-re. Kétségtelen, ezzel párhuzamosan csökkent valamelyest az alapdíj, de egy 50 négyzetméteres lakásra vetítetten ez 3 ezer forintos csökkenést eredményez, ugyanakkor a hődíjágon 5-10 vagy akár több ezer forintos emelkedést is.

A kérdésem, tisztelt államtitkár úr: önök mit gondolnak arról, hogy a rezsicsökkentés miért működik emelkedő árak mentén?

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm. Megadom a szót válaszadásra Fónagy János államtitkár úrnak.

DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Kérem, azért ne becsülje le azt a 10 százalékot, a magyar háztartásoknak ez is sokat jelent. Ahogy ön is mondta, január 1-jétől a hatósági árszabályozás alá tartozó területen, pontosan a földgáz és a villamos energia egyetemes szolgáltatásban, valamint a távhőszolgáltatásban a lakossági tarifák 10 százalékkal csökkentek.

(15.50)

Kérem, hogy a számháborúba ne menjünk bele. Nekem is van számos táblázatom, amely azt mondja, hogy 10 vagy afölötti százalékban mérséklődött a díj. Annál is inkább, mert a hatósági árszabályozással érintett lakossági fogyasztóknak ebben a 10 százalékos díjban részesülniük kellett, így részesülniük kellett a társasházaknál és a lakásszövetkezeteknél is, amennyiben az egyetemes szolgáltatóktól és nem a versenypiacról, esetleg közvetítőkön keresztül vásárolják az energiát. És természetes: a számla összege nemcsak az egységártól, hanem a fogyasztott mennyiségtől is függ.

Az eddig hozzánk beérkezett adatok szerint a rezsicsökkentés végrehajtása sikeresen megtörtént. Abban az esetben, ha valakinek más a tapasztalata, kérem, hogy haladéktalanul forduljon a Fogyasztóvédelmi Hatósághoz, akik egyébként - konkrét esetek által is bizonyítottan - kivizsgálják ezeket az eseteket. Itt is szeretném megjegyezni, hogy a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal direkt zöld számot üzemeltet ezen esetleges panaszok regisztrálása és kivizsgálása céljából.

Ismert egyébként az a probléma előttünk, évtizedes probléma, hogy az egyes társasházak eltérő helyezkedésű lakásainak más-más a hőigénye. Ennek részletezésére a rendelkezésemre álló egy percben fogok visszatérni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

ELNÖK: Köszönöm, államtitkár úr. Viszonválaszra megadom a szót Szanyi Tibor képviselő úrnak.

DR. SZANYI TIBOR (MSZP): Köszönöm szépen. Úgy látom, hogy államtitkár urat nem hatották meg a konkrétumok. Jelzem nagy tisztelettel, hogy a Fővárosi Önkormányzat határozata alapján a Főtáv küldte ki ezeket az árakat, illetve nemcsak kiküldte ezeket az árakat, amiket normálisan május 1-jétől kéne alkalmaznia, hanem már most is ezt alkalmazta. Tehát úgy látom, hogy önt a 26 százalékos hődíjemelkedés nem hatotta meg. Igaz, önök már mondták azt is, hogy a gazdasági visszaesés is növekedés, hiszen a negatív növekedés is növekedés. Hát, akkor ugye most az áremelkedés a rezsicsökkentésnek megfelelő az önök véleménye szerint.

Államtitkár Úr! Mi most itt vitázhatunk, csak éppen a lábukkal is szavaznak az emberek erre a rezsicsöppentésre. (Zaj a kormánypártok padsoraiban.) Fiatalok tízezrei hagyják itt ezt az országot minden évben, ők így csökkentik a rezsijüket, mert nem szeretnék, hogy a kormány rezsicsökkentése áldozatául váljanak.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps az MSZP padsoraiban.)

ELNÖK: Köszönöm. Viszonválasz illeti meg államtitkár urat. Öné a szó, államtitkár úr.

DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Képviselő úr viszonválaszában széles spektrumot említett, egyebek mellett részben a korábbi intézkedéseket.

Tisztelt Képviselő Úr! A magyar kormány intézkedése mind dátum, mind összeg tekintetében világos: 2013. január 1-jével a villamos energia, a földgáz és a távhő december 31-én hatályos díját 10 százalékkal csökkentettük az egyetemes szolgáltatói körben, magyarán a lakossági körben.

Világos előttünk és abban nincs közöttünk vita, hogy ez a díjcsökkentés számos olyan szakmai problémát vetett fel, amely esetenként a fogyasztóknak egyébként sok évtizede az értetlenségével vagy az ellenérzésével találkozik, igyekszünk ezeket folyamatosan felülvizsgálni és orvosolni.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:   113-114   115-124   125-126      Ülésnap adatai