Készült: 2021.06.17.10:12:53 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

21. ülésnap (2010.07.05.),  22-25. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 9:55


Felszólalások:   16-21   22-25   26-27      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SZANYI TIBOR (MSZP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A nemzeti együttműködés forradalmi kormánya minden jel szerint a nemzetközi pénzvilághoz, jobb nevén a nemzetközi burzsoáziához fordul brutális méretű dollárhitelekért. Nem csoda, hiszen a forradalmi gazdaságpolitika derekasan kicsúszott az időből, minthogy július 1-jétől már elvileg élniük kellene azoknak a jogszabályoknak, amelyeket a forradalmárok oly hevesen beígértek, ám megalkotásukhoz csak most kezdenek hozzá.

Nézzük hát a forradalmi kiskátét! A nemzeti együttműködés forradalmi kormányának víziói szerint a sokmilliós jövedelmekkel rendelkezők ezután busás adókedvezményekhez jutnak, illetve immár nemcsak a szokásos, hanem a milliárdos vagyonokat öröklők is teljes illetékmentességhez. Ennek ellensúlyaként az eddig adómentességet élvező legkisebb jövedelmek hamarosan meg lesznek sarcolva, illetve a pénzügyi szervezetek is dézsma alá esnek, amely dézsma összegét persze a dolgozókból, a vállalkozásokból majd kipréselhetik.

Minthogy a nemzeti együttműködés forradalmi kormánya első körben jobbára átcsoportosít, éspedig a szegényektől a gazdagok irányába, ebből az válik világossá, hogy elődje, a válságkezelő Bajnai-kormány egy igenis egyensúlyi költségvetést hagyott maga után. A forradalmi kormány persze nyilván keresi a további mozgásterét, hiszen az esetleges forradalmi vívmányokhoz bizony pénzre lesz szükség. Megalakulását követően volt is rögtön egy ötlete, amely csontvázhadművelet néven vonult be a magyar gazdaságtörténetbe. Csontvázak ugyan nem jöttek elő, dülledt szemek annál inkább, ugyanis ennek a hazánkat lejárató akciónak a mellékhatásaként a magyar fizetőeszköz egyetlen lendülettel mintegy 10 százalékot veszített az értékéből, és az összes további külső negatív hatás már eme első csapás által okozott romhalmaz tetejére rakódik. Bizony a bezúzott kirakaton könnyebben folyik be az eső, no meg a tolvajok sem restek egy kis zsákolásra.

A svájci frank közelgő szárnyalását nyilván nem lenne méltó a magyar kormány nyakába varrni, az viszont tény, hogy ez a brutálisan pancser avagy cinikusan kiszámított villámattak rettenetes károkat okozott a magyar embereknek, a magyar vállalkozásoknak, tehát a magyar népnek, néhány bennfentes pedig értelemszerűen hatalmas pénzeket markolhatott fel. Egekbe szökő törlesztőrészletek, brutális benzinárak és egyéb gigantikus energiaszámlák zúdulnak a nép nyakába, amin az se sokat segít, ha egyszer majd talán adómentes pálinkával ihatja le magát a magyar. (Derültség az MSZP soraiban.)

Tisztelt Országgyűlés! Kétszínű az a kormány, amelyik hónapok múltára ígér segítséget a kétszeresen bajba jutott devizahiteleseknek, közülük is csak azoknak, akik lakáshitelt nyögnek. Nem mond ugyanakkor semmit azoknak, akik gépkocsit vásároltak, és nem mond semmit azoknak a vállalkozásoknak sem, amelyek energiaszámlája ugyancsak az árfolyamoknak van kitéve. De általában is elmondható, hogy az agyonreklámozott 29 pontos költségvetési batyu tényleges gazdaságpolitikai jelentősége nulla. Ebből egy fikarcnyi gazdasági élénkülés sem kandikál ki, jóllehet a kormány úgymond elővigyázatosságból már most az általa korábban mélyen megvetett IMF-re pislog, vajon adna-e az úgy 10-20 milliárd eurónyi hitelt, azaz még egyszer vagy még kétszer annyit, mint amennyit az előző kormány a válságkezelésre vett igénybe; persze ezúttal szigorúan forradalmi alapon, ám nem tudni, hogy milyen célra.

Tisztelt Országgyűlés! Kedves Kormány! Egy ország gazdaságpolitikája akkor válik hitelessé és finanszírozhatóvá, ha az érthető, átlátható, kiszámítható és nem utolsósorban következetes. Ilyen volt Magyarország például a Bajnai-kormány idején, és ugyanilyen időszakot hagyott maga után a ma 78 éves Horn Gyula is, akinek ezúttal is jó egészséget kívánunk. (Taps az MSZP soraiban.)

Jelenleg a napnál világosabb, hogy önöknek csupán a nemzeti einstandolásra volt programjuk. Az önök eddigi országlása a csapkodás, kapkodás, kirugdosás, valamint a jobboldali oligarchák zsákmányszerzésének látványát erősítette meg a külső finanszírozók szemében, s ennek azonnali, metszően fájdalmas következményét szenvedjük el ezekben a napokban. Ideje hát észhez térni, és a kalandozások világából a XXI. századba visszatérni, mert már most rosszabbul élünk, mint négy hónapja. (Derültség és taps az MSZP soraiban.) Elődökre mutogatásból, vállalkozások kriminalizálásából, politikai nyilatkozatok, netán később majd a kedves vezető arcképének Észak-Koreát megszégyenítő kitacepaózásából nem lesz kibontakozás. Abból sem, ha újabb hitelekből akarják jóvátenni az önök által eddig okozott károkat. A devizaárfolyamok csak az őszinte szavaktól és az értelmes tettektől fognak csillapodni. Amíg ezek az árfolyamok olyan magasak maradnak, mint ma, addig bizonyosak lehetünk abban, hogy önök hazudnak.

Az önök politikája akkor válna hitelessé, ha például a katasztrófák sújtotta Borsodba szánnák a nemzetközi forrásokat, ha abbahagynák a pénzpiacok tesztelését, ha nekilátnának a mindennapok kormányzásához, de legfőképp, ha a forint egyensúlyi állapotát visszaállítanák.

Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP soraiban.)

ELNÖK: A kormány nevében Matolcsy György miniszter úr kíván szólni Parancsoljon!

DR. MATOLCSY GYÖRGY nemzetgazdasági miniszter: Köszönöm szépen, házelnök úr. Tisztelt Miniszterelnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Hát milyen is az örökség? Milyen is az egyensúlyi költségvetés, amelyet a második Orbán-kormány örökölt a Bajnai-kormánytól? Hát nem egyensúlyi, ugyanis az első hat hónapban az éves költségvetési deficit közel 120 százaléka halmozódott fel. Ez az önök, a Bajnai-kormány egyensúlyi költségvetése. Milyen is az az egyensúlyban lévő, kitűnő állapotban lévő gazdaság, amelyet önök átadtak? Európa legmagasabb inflációs szintje van Magyarországon, közel 5 százalék.

Az Európai Unió 27 tagállama közül Magyarországon a legmagasabb az infláció. A térségben minden ország közül ennek az évnek a közepén egyértelműen Magyarországon a legrosszabb az összes makrogazdasági mutató. Legrosszabb a növekedés, legalacsonyabb a foglalkoztatás, a munkanélküliségi szint a legmagasabb, az államadósság szintje 80 százalék fölé kúszik. Soroljam még? Minden egyes gazdasági mutató, amivel egy gazdaság egészségi állapotát jellemezni szokták, az bizony, képviselő úr, a legrosszabb a térségben, sőt az Európai Unióban is a legrosszabb, nyolc év áldatlan, békétlen és teljesen hibás, kudarcos gazdaságpolitikájának a következtében.

Az ön által egyensúlyinak nevezett költségvetés bizony egy közel 300 milliárd forintos fekete lyukat tartalmazott a kormányváltás pillanatában. Egyetlenegy adónemből sem annyi pénz folyik be, mint amennyit a költségvetés tervezésekor vagy az átadás-átvételkor jeleztek. Zuhannak a társaságiadó-bevételek, zuhannak a személyi jövedelemadó-bevételek, és lényegesen kisebb az összes többi adóbevétel is. Persze ez nem csoda, mert egy olyan gazdaságban, amelyben ötödik éve megszorító program van érvényben - 2006. szeptember 1-jétől Magyarországot zsugorítják, megszorítják, spanyolcsizmába teszik, szóval megszorítják -, nos egy ilyen gazdaságban a kis- és középvállalkozók zihálnak, az egész gazdaság motorja lemerült.

Mi történt? Örökölve ezt a helyzetet, a kormány meggyőződésem szerint az egyetlen lehetséges eszközhöz nyúlt: a pazarlásból a megtakarítás felé vette a fordulatot az államnál, és azt mondta, hogy a gazdaságban van legalább egy olyan rész, amelynek a felelősségvállalása esetén rendbe tudjuk hozni a költségvetést. Ez a bank- és pénzügyi szektor. Amikor ön azt mondja, képviselő úr, hogy a nemzetközi világhoz fordultunk, és valami borzalmas dolog történt, igen, a nemzetközi bankrendszerhez fordultunk, hogy vállaljanak felelősséget Magyarország pénzügyeiért, a magyar költségvetésért. Nagyon nehéz tárgyalások vannak. Múlt csütörtökön már a megegyezés közelében voltunk, de a Bankszövetség elnöksége mögötti nemzetközi bankvezetők visszavonták a magyar leánybankok vezetőinek tárgyalási - nem megegyezési, tárgyalási - mandátumát.

Tisztelt Képviselő Úr! Nincs egyensúlyi költségvetés, nincs egyensúlyban lévő gazdaság, egy válságban lévő magyar gazdaságot örököltünk, amelyből valóban egy konzervatív, polgári forradalom segítségével fog az ország kitörni, és valóban ez a konzervatív, polgári forradalom indult el az önök legnagyobb sajnálatára, az ország legnagyobb élvezetére.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm, miniszter úr. Napirend előtti felszólalásra jelentkezett Harrach Péter frakcióvezető úr, KDNP.
Felszólalások:   16-21   22-25   26-27      Ülésnap adatai