Készült: 2021.12.01.09:44:41 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

46. ülésnap, 108. felszólalás
Felszólaló Dr. Lamperth Mónika (MSZP)
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Beosztás belügyminiszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 3:35

Felszólalások:  <<  108  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. LAMPERTH MÓNIKA belügyminiszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Munkaügyi Központ feljelentése alapján 2002. június 6-án nyomozást rendelt el a Nyíregyházi Rendőrkapitányság kisebb értékre elkövetett csalás alapos gyanúja miatt. (Mobiltelefon szól a Fidesz soraiban.) A feljelentés szerint a baktalórántházi önkormányzat által alkalmazott közhasznú... Ha megkérhetem fideszes képviselőtársam, hogy kinn telefonáljon, borzasztó hangosan szól ez a muzsika! Köszönöm szépen.

Tehát a feljelentés szerint a Baktalórántháza önkormányzata által alkalmazott közhasznú munkások bérét ismeretlen tettesek rendszeresen jogtalanul megcsorbították. A baktalórántházi önkormányzat hivatali helyiségében tartott házkutatás során lefoglalt iratok alapján felmerült annak is az alapos gyanúja, hogy átmeneti segélyeket fiktív okiratokkal utaltak ki több személynek az önkormányzat pénztárából. Az elsődleges adatok szerint 624 személy érintett az átmeneti segély ügyében, ezért feltételezve az összeg nagyságát, a megyei rendőr-főkapitányság vizsgálati osztályának vezetője saját hatáskörbe vonta az ügy további vizsgálatát.

A folyamatban lévő eljárás során felmerült annak a gyanúja, hogy a volt polgármester, a jegyző és a hivatali apparátus egyes tagjai hamis tanúzásra hívták fel az ügyben beidézett személyeket, ezért a megyei rendőr-főkapitányság vezetője 2002. szeptember 27-én feljelentést tett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Ügyészségi Nyomozó Hivatalnál.

Baktalórántháza város új polgármestere január 17-én elmondta, hogy az önkormányzat egyik bankszámlájáról, amelyet a polgármesteri tisztség átvételekor eltitkoltak előle, miután polgármesterré megválasztották - mármint az eltitkolás vonatkozott erre -, több mint 100 millió forint értékű értékpapírt utaltak át egy, a város jegyzője által alapított magánalapítvány számlájára.

Tisztelt Országgyűlés! Az ügy részleteiről és a nyomozás állásáról természetesen nem adhatok felvilágosítást. Azonban annyit elmondhatok, hogy az eljárás szakértők bevonásával, fokozott ügyészi felügyelet mellett folyamatban van, ez idáig több mint százrendbeli bűncselekmény alapos gyanúja miatt öt személyt hallgattak ki gyanúsítottként. Az eljárás befejezésének határidejét az ügyészség 2003. március 6-ában határozta meg, de a sértettek nagy száma miatt elképzelhető, hogy hosszabbítás is lesz az ügyben.

Jogosnak tartom a képviselő úr felvetését, hogy szükséges ennek az ügynek a kapcsán is átgondolni az önkormányzatok ellenőrzésével kapcsolatos szabályozást. Nem ez az egyetlen olyan kérdés egyébként az önkormányzatokkal kapcsolatos jogszabályok között, amely felülvizsgálatra szorul. Úgy gondolom, hogy az önkormányzati törvény módosítása során erre az ügyre, erre a kérdéskörre, erre a témára vissza kell térni, hiszen ez az eset is azt mutatja, hogy az önkormányzatok önrendelkezési jogának korlátozása nélkül - és ezt szeretném még egyszer nyomatékosan mondani: tehát az önkormányzatok önrendelkezési jogának korlátozása nélkül -, de szükséges, hogy megoldást találjunk erre a jelenleg hiányosan és rosszul szabályozott kérdésre. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az MSZP soraiban.)

 

(14.10)

 

Felszólalások:  <<  108  >>    Ülésnap adatai