Készült: 2021.12.04.11:16:44 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

46. ülésnap, 106. felszólalás
Felszólaló Dr. Veres János (MSZP)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:10

Felszólalások:  <<  106  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. VERES JÁNOS (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Belügyminiszter Asszony! Sajtóhírek szerint január hónapban a rendőrség letartóztatta Baktalórántháza város korábbi önkormányzati vezetőit, akik a hírek szerint testületi felhatalmazás nélkül utaltak át önkormányzati forrásokat egy magánalapítvány számlájára.

Miután az előző kormány időszakában többször tartóztattak le önkormányzati vezetőket, talán még regulázó jelleggel is időnként, a mostani letartóztatás előzményeiről, megalapozottságáról szeretnék információkat kérni. Milyen előzmények és tények alapozták meg a rendőrségi intézkedéseket? Tágabb értelemben: hogyan szolgálta, hogyan szolgálja az adott ügyben az önkormányzati ellenőrzés rendszere az önkormányzatok szabályos, törvényes működésének biztosítását? Hiszen ismereteim szerint Baktalórántházán a korábbi években számos feljelentés alapján számos vizsgálat zajlott le; ezen vizsgálatok egy része állapított meg szabálytalanságokat, azonban a képviselő-testület ezen szabálytalanságok felett könnyen továbbment és elsiklott.

Az önkormányzatok önállóságát, választott vezetőinek döntési szabadságát meg kell őrizni. Az állami szervezetek tevékenysége még ráutaló magatartással sem lenne jó, ha azt üzenné, fenyegeti az állami fellépés az önkormányzatok függetlenségét. Ugyanakkor a jogellenes tevékenységet folytató személyek esetén, még ha önkormányzati vezetőről is van szó, megfelelő szigorral fel kell lépni.

Kérdezem mindezért a belügyminiszter asszonyt, milyen előzményei voltak az őrizetbe vételnek, az előzetes letartóztatásnak. Mit lehet tudni arról a magánalapítványról, amely több mint 100 millió forintot kapott az önkormányzattól testületi döntés nélkül, pontosabban, az önkormányzat vezetőitől kapta ezt a pénzt testületi döntés nélkül? Van-e az ügynek az önkormányzatok ellenőrzését érintően levonható következtetése?

Várom válaszát. (Szórványos taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

Felszólalások:  <<  106  >>    Ülésnap adatai