Készült: 2021.10.19.07:04:06 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

167. ülésnap, 189. felszólalás
Felszólaló Dr. Vojnik Mária (MSZP)
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás egészségügyi, szociális és családügyi minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:12

Felszólalások:  <<  189  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. VOJNIK MÁRIA egészségügyi, szociális és családügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Miniszterelnök-jelölt úr imént idézett szavait az önök frakciójából már sokan szóvá tették. Ismereteim szerint, hogy csak a legutóbbiakat mondjam: Rogán frakcióvezető-helyettes úrnak Gyurcsány Ferenc miniszter úr válaszolt, de ön feltette ezt a kérdést írásban is, arra írásban Kökény miniszter úr megadta a választ.

Miközben azt gondolom, hogy a személyeskedő megjegyzéseket most tegyük félre, a probléma, amiről beszélni kíván, ha valóban kíván, valóban mindannyiunkat érdekelhet, hogy tudniillik hogyan segíthetnénk elő, hogy a gyermekeket nevelő családok egy kicsivel könnyebben élhessenek. Eltérünk-e az önök által követett politikától? Igen, képviselő úr, eltérünk. Ferge Zsuzsa szociológus asszony az önök családtámogatását perverz elosztásnak nevezte, ezzel én mélyen egyetértek. (Zaj, moraj, közbeszólások a Fidesz soraiból.) Ezért tehát ezen változtatni is fogunk, hogy tudniillik nemcsak a tehetőseknek kell kapniuk, hanem a szegény családok gyerekeinek, nem csak 20 százalékkal több családi pótlékot, nem csak 13. havit, amit mi adtunk, ellentétben önökkel. (Folyamatos zaj, közbeszólások a Fidesz soraiban.)

Nemcsak keresztelni kell a gyermekvédelmi támogatásokat, iskoláztatási támogatásokat, hanem effektív tankönyvsegélyt kell nekik adni, továbbá valóban lakhatási támogatást kell adni, ahogy azt mi tettük, a nyugdíjasoknak 13. havi nyugdíjat, ahogy azt mi tettük, és ahogy azt önök nem tették; a lakhatás feltételeihez normatív lakhatási támogatást, ahogy azt önök nem tették. A lakásépítés feltételeit természetesen nemcsak a pénzeseknek kell segíteni, hanem a szegényebbeknek is, úgy, ahogy azt önök nem tették. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)

Ezért sokat változtattunk, sokat fogunk változtatni, akkor az emberekkel együtt, és még reménykedem abban, hogy talán önökkel is.

Köszönöm. (Taps.)

Felszólalások:  <<  189  >>    Ülésnap adatai