Készült: 2020.09.20.07:09:04 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

144. ülésnap (2020.07.01.), 32. felszólalás
Felszólaló Németh Szilárd István (Fidesz)
Beosztás Honvédelmi Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:10


Felszólalások:  Előző  32  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

NÉMETH SZILÁRD ISTVÁN honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Országgyűlés! Igazán üdítő pillanat volt ez a néhány perc, az utolsó két felszólaló hozzászólása ebben a baloldali, ellenzéki napirend előtti hangzavarban. Mind a ketten azokkal foglalkoztak, akik hivatásukhoz hűen, esküjükhöz híven a lehető legnagyobb mértékben járultak hozzá ahhoz, hogy Magyarország a koronavírus-járvány elleni védekezés első szakaszát sikeresen, nálunk gazdagabb és gyakran demokratikusabbnak és fejlettebbnek mondott államokkal szemben, azok előtt képes volt lezárni. Ez egy nagyon komoly összefogás, nagyon komoly munka, az időben meghozott intézkedések következményeként állhatott elő, de ahogy látjuk a körülöttünk lévő országokat, az európai járványügyi helyzetet vagy a világ járványhelyzetét, mondhatjuk nyugodtan azt, hogy azért még nagyon résen kell lennünk, és ezért is döntöttünk akkor, amikor a veszélyhelyzetet megszüntettük június 20-ai hatállyal, hogy egy járványügyi készenlétet fenntartunk.

Ön egyébként a beszédében a katonákat, a Magyar Honvédséget emelte ki. Én a nevükben is szeretném megköszönni, hogy van a parlamenti patkónak olyan része, amelyik észrevette, és köszönetét, háláját fejezi ki azoknak a honvédeknek, akik teljes képességükkel, az esküjükhöz híven szolgálták a hazát ebben a helyzetben.

A Semmelweis-nap kapcsán külön köszönetemet szeretném kifejezni a katonai egészségügyben szolgálóknak, nemcsak a honvédeknek, hanem a honvédelmi alkalmazottaknak, akik a Honvéd Egészségügyi Központ intézményeiben végezték a gyógyító-megelőző, feltáró munkát. Azt is jelenthetem itt mindenki számára, hogy a kórházaknak meghatározott feladatokat, amelyeket az operatív törzs határozott meg, azokat mindig a lehető legpontosabban és időre elvégezték, és ezzel is példát mutattak a magyar egészségügyben mindenki számára.

S ahogy ön említette, a honvédség nemcsak az egészségügyi képessége révén, hanem egyéb képességeivel is segítette az összes magyar kórházat, többek közt azoknak a triázssátraknak a felállításával, amelyeknek az volt a célja, hogy a kórházakba érkező betegeket, akik a szolgáltatást igénybe kívánták venni, elkülönítse, megelőzze azt, hogy gócpontok alakuljanak ki.

És ezért jött létre a kórházparancsnoki rendszer is, amely fennmarad egyébként most a járványügyi készültség időszakában. Ez a katonák számára 13 megyét és 51 kórházat jelent, ezekben látják el ezeket a kórházparancsnoki feladatokat. A legfontosabb feladatuk  természetesen azt mindenki tudja, az őrzés-védelmen kívül  a készletgazdálkodás fenntartása, tehát a raktárkészletek elkészítése, mégpedig azon szakmai elvek alapján, amit ott az orvosigazgató, az orvosok meghatároznak, és azoknak a biztosítása egy későbbi időszakban; és ők foglalkoznak egyébként a kórházak, illetve az operatív törzs és a tiszti főorvos közötti információáramlással is.

De ön említette a határvédelmi feladatokat. Katonák nélkül ez nem ment volna. Óriási nyomás nehezedett már január óta a magyar határokra, és akkor utána megjelent a járvány is, és világossá vált mindenki előtt, hogy innentől kezdve a határokon már nemcsak közbiztonsági, hanem közegészségügyi kockázatok is vannak, és talán, ahogy a katonák ezt megfogalmazták, hogy a migráció nemcsak a terrorizmussal, hanem gyakorlatilag a Covid-vírussal is kéz a kézben jár. Nagyon fontos volt egyébként a déli határok teljes elszigetelése.

(12.20)

Most, abban a szakaszban, amikor az életet újraindítottuk, álltunk rendelkezésre, beszállt a Magyar Honvédség  ha mondhatom ezt így  az állami munkahelyteremtési programba; ez ma indult el egyébként, ez egy speciális önkéntes tartalékos képzés. Ma 440 jelentkező indult el azon a hat hónapos kiképzésen, amit a Magyar Honvédség ajánl azok számára, akik elveszítették a munkájukat.

Én azt ígérhetem itt mindenkinek, hogy a Magyar Honvédség az összes képességével, a magyar katonák pedig az esküjükhöz híven továbbra is fogják szolgálni a hazát, továbbra is a magyar emberek biztonságát fogják garantálni.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  32  Következő    Ülésnap adatai