Készült: 2021.08.02.10:49:14 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

229. ülésnap (2009.10.08.), 182. felszólalás
Felszólaló Szabó Lajos (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:49


Felszólalások:  Előző  182  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZABÓ LAJOS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr, és köszönöm mindazoknak, akik itt kitartottak a teremben vagy éppen a televízió képernyője előtt, hogy elviselték ezt a 30 órát, ami nekünk sem volt egyszerű itt, aláírom, önöknek sem azon az oldalon, de nekünk sem ezen az oldalon, hát még azoknak, akik a képernyő előtt ülnek; akik azt látták, hogy itt a politikai döntéshozók acsarkodnak egymással, miközben kint teljesen értelmes módon, értelmes emberek módjára megállapodásokat tudtak kötni 2010-ről. Megkötötte a kormány a fogyatékosszervezetekkel a megállapodást, akik tudomásul véve a helyzetet, elfogadták azokat a módosításokat, amelyek az ő életükre hatnak a 2010-es költségvetésben. Meg tudta kötni a kormány a megállapodást az egészségügyben a kórházfenntartókkal, a kórházműködtetőkkel, akik tudomásul vették, hogy most ennyi van rá, és ezt kell beosztani. (Font Sándor: Mint a Gyaloggaloppban a levágott lábú lovag, hogy egyezzünk ki döntetlenben. - Közbeszólások a Fidesz soraiból.)

Én most azokról szeretnék beszélni, ha már önök nem tették meg itt, a mostani vitában, hogy milyen módosításokat szeretnének végrehajtani a költségvetésben. Én itt, a vita lezárásaként a szocialista frakció részéről elmondanám, hogy mi milyen módosító indítványokat nyújtottunk be eddig, illetve fogunk a határidőig benyújtani. (Tállai András: Majd a részletes vitában elég lesz, Lajos.) A részletes vitában meg fogjuk indokolni, hogy miért. (Font Sándor: Hol a távhőáfa 5 százalékos csökkentésének a forrása? - Tállai András közbeszólása.)

Három nagy területen kívánunk a költségvetéshez módosító indítványt benyújtani, és ha tudom kérni képviselőtársaimat, akkor tényleg hallgassuk meg ebben egymást, mert ebben, ha tudunk együttműködni, tudom, hogy az önök számára akkor sem lesz még megszavazható a költségvetés, de talán jó irányba tudjuk vinni, ami még önöket sem fogják elriasztani, és önök is azt tudják mondani rá, hogy ez jó irányba tett lépés.

Az első a sokat érintett gyermekétkeztetés, szociális étkeztetés. A szocialista frakció tagjai a kormánnyal történt egyeztetés után benyújtották azt a módosító indítványt, amely az idei rendszert hagyja jóvá jövő évre is azzal, hogy kibővül az igénybevevők köre a 7. osztályosokkal, tehát nem szűkül, hanem bővül a rendszer, és a forrását is megtaláltuk.

A második az "Út a munkához" program szükséges módosításai, ami az úgynevezett rátot, a rendszeres szociális segélyt és az európai uniós forrást, az európai programokból adódó lehetőségeket köti össze, hogy ha egy családban több személy érintett, akkor mindenkinek legyen valami módja visszatérni a munka világához.

A harmadik a kórházkérdés, az egészségügy kérdései. Itt a szocialista frakció feltétel nélküli kötelezettséget vállalt arra, hogy amiben a kormány meg tud állapodni a kórházak képviselőivel, azt módosító indítványként be fogja nyújtani. Amennyiben elkészülnek ezek a módosító indítványok addig az időpontig, amíg egyéni képviselői módosító indítványként be lehet nyújtani, akkor egyéni képviselői indítványként nyújtják be a szocialista képviselők, ha nem, akkor bizottsági módosító indítványként a jövő héten kerül benyújtásra.

(Az elnöki széket Pelczné dr. Gáll Ildikó, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

Ezen a három ilyen nagy területen kívül a költségvetésnél még a Roma Oktatási Alaphoz, a fogyatékossággal élők érdekvédelmét ellátó szervezetek támogatásához, a két tannyelvű oktatáshoz, a közoktatási normatívának a művészeti oktatást érintő lábához és a Jánosi György által említett Hungária Televízió Közalapítvány támogatásához nyújtottunk be, illetve kívánunk még benyújtani módosító indítványt. (Font Sándor: Távhőáfa?)

Remélem, hogy mindezek a módosítások - habár önök nem mondták, hogy melyik irányba szeretnék módosítani a költségvetést - egybeesnek az önök elképzeléseivel, és legalább ezekben a módosító indítványokban majd a részletes vitában tényleg értelmes párbeszédet tudunk folytatni. (Font Sándor: A távhőáfa hol van, amit a miniszter úr ígért?)

Köszönöm mindazoknak, akik nem bekiabálással, hanem normál hozzászólás keretében szóltak hozzá ehhez a vitához (Font Sándor: Elegáns módon adjatok 5 percet, és hozzászólunk.), és hozzátették a véleményüket ehhez a vitához azzal a szándékkal, hogy ha tudják is, hogy nem ők fogják ezt a költségvetést megszavazni (Font Sándor: De megszüntetni igen.), de figyelembe veszik azt a jogállást, ami ma van Magyarországon, hogy van egy kormány, van egy olyan, többséget produkálni képes parlamenti erő, amely elfogadja a költségvetést.

(17.00)

Önöknek szerintem itt az a feladatuk, hogy ezt a költségvetést, ha elfogadni nem is tudják, de véleményük elmondásával és a módosító indítványok megszavazásával jobbá tudják tenni. Ehhez kérem az elkövetkezendő időszakban az önök konstruktív együttműködését.

Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  182  Következő    Ülésnap adatai