Készült: 2020.02.29.12:01:48 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

89. ülésnap (2019.11.04.), 34. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 4:09


Felszólalások:  Előző  34  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Önöktől és az önök baloldali szövetségeseitől azt már valamelyest megszoktuk, hogy kórházakat zárnak be, hiszen az önök nevéhez köthető a Svábhegyi Gyermekkórház, az OPNI, a Szabolcs Utcai Kórház és a Schöpf-Merei Kórház bezárása, de egy új műfajt indítottak az elmúlt napokban, tisztelt képviselő úr, amikor már kórházépítést is elleneznek. Önök a választási kampányban azt mondták, hogy stadionstopot hirdetnek, ehhez képest László Imre, az ön volt képviselőtársa, most megválasztott újbudai polgármester viszont kórházstopot akar bevezetni Újbudán, a XI. kerületben. (Dr. Vadai Ágnes: Nem ezt mondta!) Azt mondta, hogy nincs szükség egy új, zöldmezős, XXI. századi igényekre épített és annak teljesen megfelelő kórház építésére (Dr. Vadai Ágnes: Nem ezt mondta!  Arató Gergely: Nem ezt mondta! Hazudsz!), sem a Dél-Budán élők számára, sem az agglomerációban élők számára, hanem neki más elképzelése van: azt szeretné, hogyha ez a pénz inkább az ő volt munkahelyére vándorolna. De új, zöldmezős, XXI. századi szuperkórház építését (Gréczy Zsolt: Tíz évetek volt rá, Bence! Miért nem építettétek fel?) ő mint polgármester nem támogatja. Azt hiszem, méltán vagyunk kíváncsiak arra is, hogy a Jobbiknak mi az álláspontja. Itt Szabó Timea, a Párbeszéd képviselője ezt megerősítette, tehát nyilvánvalóan innentől kezdve a Párbeszéd és Karácsony Gergely álláspontja is, hiszen a pártjának a frakcióvezetője hangosan és harsányan támogatta ezt a javaslatot, hogy ne épüljön Dél-Budán új centrum. A DK-s bekiabálások is ezt erősítik, hiszen a DK-ból jött László Imre polgármester úr is. (Dr. Vadai Ágnes: Szövegértés!) Kíváncsiak vagyunk, tisztelt képviselő úr, hogy a Jobbiknak mi az álláspontja, önök is kórházépítési stopot hirdetnéneke Dél-Budán, és önök is azt mondanák, hogy megakadályozzák azt, hogy Dél-Budán egy teljesen új kórház épüljön. (Gréczy Zsolt: Tíz év, Bence! Nem tettetek semmit!  Az elnök csenget.) Miközben egyébként az önök által támogatott Gajda Péter, XIX. kerületi polgármester azt mondta, hogy szeretné, ha stadiont építenének, és ha a Honvéd-stadion felújítása, megújítása, felépítése megtörténne, azt örömmel venné. Tehát mintha a választások óta pont az ellenkezőjét mondanák, mint annak előtte, tisztelt képviselő úr.

Amit az elmúlt időszakban sikerült megtennünk a kórházak érdekében, tudja, abban az időszakban, amikor ön még azt hirdette, hogy külföldre közvetít magyar orvosokat tömegesen: nos, nekünk sikerült 91 kórházat felújítanunk, 54 rendelőintézetet és 107 mentőállomást korszerűvé tennünk. Mindemellett 23 teljesen új rendelőintézetet építettünk föl, és 34 új mentőállomás jött létre. Ez azt jelenti, hogy a mentőállomások többsége Magyarországon ma már új vagy felújított mentőállomás. Az „Egészséges Budapest” programban is 24 társkórházat és 32 szakrendelőt szeretnénk felújítani, hacsak ezt önök nem próbálják megakadályozni a következő hónapokban.

Tisztelt Képviselő Úr! Ha megnézi, hogy mi történt az egészségügyi források tekintetében, azt láthatja, hogy az önök szövetségese által benyújtott utolsó, 2010-es és az önök által nem támogatott jövő évi, 2020-as költségvetés egészségügyi kiadási összegei között 770 milliárd forint plusz a különbség. Bár önök szeretik azt harsogni, hogy kevesebbet költ Magyarország egészségügyre, nézze meg a költségvetési törvényeket, elég egyértelműek ezek a számok: 770 milliárd forint többletet fog találni a jövő évre elfogadott költségvetésben, mint a 2010-re elfogadott költségvetésben. És ha megnézi a jövő évi költségvetés sorait, talál majd egy 40 milliárdos sort, amely az ellátórendszer hatékonyságának növelését és a jó egészségügyi rendszer fenntarthatóságának javítását célozza.

Tehát mindent meg fogunk azért tenni, hogy mind a már eldöntött béremelésekre, mind a folyamatban lévő béremelésekre  az ápolóknál egy 72 százalékos, négyéves béremelési periódusban vagyunk  a fedezet biztosított legyen. Ehhez a 770 milliárd forint többlet a jövő évi költségvetésben  a 2010-es képest  biztosított. Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  34  Következő    Ülésnap adatai