Készült: 2020.07.13.08:30:01 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

99. ülésnap, 64. felszólalás
Felszólaló Bársony András
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Beosztás külügyminisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 4:20

Felszólalások:  <<  64  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BÁRSONY ANDRÁS külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselő Úr! Három kérdést tett föl, aminek természetesen köze nincs mindahhoz, amit elmondott. De ha már föltette a kérdéseit, akkor engedje meg, hogy válaszoljak rá.

Azt kérdezi, hogy ha a gyerek későn kapja meg a felvilágosítást az iskolában, ez problémák forrása lehet. Valószínűleg igaza van, csak azt felejti el, hogy akitől időben meg kellett volna kapnia ezeket a felvilágosításokat, azok késtek le a felvilágosításról, nevezetesen 1998 és 2002 között. (Taps a kormánypárti padsorokban. - Közbeszólások az ellenzéki padsorokból.) Egyszerűen azért, mert azokat a pénzeszközöket, amelyeket egyébként önök a költségvetésben például a Külügyminisztérium számára jóváhagytak, azokat nem erre a célra fordították, hanem családi barátok és egyéb ismerősök egyébként nagyon fontos kiadványaira. (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból, köztük Tirts Tamás: Gát Györgyről kell beszélni! - Az elnök csenget.) Önök azt mondják, hogy késedelemben vagyunk az európai uniós csatlakozás propagálásában. Nyilván rossz a lelkiismeretük, mert négy évig elszabotálták ezt a programot. (Felzúdulás és közbeszólások az ellenzéki padsorokban. - Az elnök csenget.)

Ami a második kérdését illeti, hogy hány hónappal később fogják megnézni ezt a rajzfilmet mindazok, akiket érdekel, nos, azt mondom önnek, hogy önnek először a Házszabályt kellett volna tanulmányozni, mert tudhatná, hogy ezt a kérdést nem a kormánynak, hanem a Magyar Televízió elnökének kell feltenni, neki pedig nem teheti fel a Házszabály szerint. (Dr. Répássy Róbert: Majd a miniszterelnök magához kéreti! - Az elnök csenget.) Már csak azért sem, mert át van adva a rajzfilm a köztévének, majd ők eldöntik, hogy mikor vetítik. Reményeim szerint egyébként valóban a csatlakozást megelőzően fogják levetíteni. (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból.)

Ön azt kérdezi, hogy amikor a miniszter úr azt mondja, hogy a csatlakozásnak mindenki nyertese lesz, akkor vajon ez a felvilágosító rajzfilm mindenkit hozzásegít-e ahhoz, hogy nyertessé váljon, vagy csak valamilyen nyelvészkedés által ön számára is nyelvtörő nómenkla-klientúrát. Nos, azt szeretném mondani, tisztelt képviselő úr, különösen önnek, megismételve az előbbi állításom igazságtartalmát, hogy ha önök négy évig arra fordították volna az EU-kommunikációra előírt költségvetési pénzeket, hogy mindenki megfelelő módon tudatában legyen annak, hogy milyen mértékben lehet nyertese az európai uniós csatlakozásnak, akkor ezt a kérdést most nem tenné föl. (Dr. Répássy Róbert: Ki bízta meg Gát Györgyöt?) Már persze akkor, ha a tények nem zavarnák önt kellőképpen.

(14.50)

Nos, tisztelt képviselő úr, tisztelt Országgyűlés, az elmúlt időszakban, 2002 májusa óta, a kormányváltás óta a magyar tömegkommunikáció szinte minden egyes eleme megfelelő támogatást kapott a kormánytól - még az önök által alapított Hír TV és Heti Válasz című kiadvány is - ahhoz, hogy az európai uniós önként vállalt tájékoztatási kötelezettségének eleget tudjon tenni. Mindezzel valószínűleg önök nem büszkélkedhetnek a korábbi négy évet illetően. (Dr. Áder János: Mikor mutatják be?) Önök még politikusokat sem voltak hajlandók annak idején elvinni a NATO ünnepélyes tagfelvételi ceremóniájára - mi azokat a diákokat is elvittük, akik egyébként a legjobbnak bizonyultak a Schumann-vetélkedő győzteseként. (Moraj és közbeszólások a Fidesz soraiban. - Dr. Répássy Róbert: És a rajzfilm? Mi van a rajzfilmmel? - Az elnök megkocogtatja a csengőt.)

Nos, tisztelt képviselő urak, szeretném önöknek elmondani: ha az önök számára csak ez a rajzfilm az egyetlen probléma az európai uniós csatlakozás informáltsági sztrádáján, akkor szeretném önöknek elmondani, hogy ezt a rajzfilmet önöknek (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) külön meg fogjuk küldeni. (Taps. - Közbekiabálások a Fidesz soraiból: Bravó!)

Felszólalások:  <<  64  >>    Ülésnap adatai