Készült: 2020.04.08.14:04:54 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

93. ülésnap, 169. felszólalás
Felszólaló Dr. Tilki Attila (Fidesz)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 1:57

Felszólalások:  <<  169  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. TILKI ATTILA (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Miniszter Úr! Romániában egy hete tartották meg az elnökválasztás első fordulóját. (Zaj.  Az elnök csenget.) Az első két helyen Klaus Johannis és Viorica Dăncilă végzett, így ők jutottak a november 24-ei második fordulóba. A mi szempontunkból azonban az a legfontosabb, hogy az erdélyi magyarok jelöltje, Kelemen Hunor 3,9 százalékot ért el, felülmúlva az öt évvel ezelőtti számarányt. Innen is gratulálunk Kelemen Hunornak. (Taps a kormánypártok soraiból.)

(A jegyzői székben Hiszékeny Dezsőt Szabó Sándor váltja fel.)

Magyar politikus a magyarok jelöltjét támogatja, ez egyértelmű annak, aki nemzeti alapokon álló politikát folytat. Van azonban egy másik szemlélet, az internacionalista-kozmopolita szemlélet a néhai SZDSZ nyomán. Bár az SZDSZ már régen megszűnt, szellemi örökösei köztünk vannak, csak most Momentumnak hívják őket.

(17.20)

A párt elnöke, Fekete-Győr András ugyanis a román elnökválasztáson a magyarellenességről ismert fiatal, korábban a fasiszta Vatra Românească-szervezetben tevékenykedő Dacian Cioloșsal közösen kampányolt egy súlyos korrupciós botrányba keveredett jelölt, Dan Barna mellett. (Moraj a kormánypártok soraiban.) Donáth Anna Szlovákiában, aki a Momentum alelnöke, hátba támadta a magyarokat, amikor egy szlovák pártnak kampányolt a magyar pártok ellenében, és arra szólította fel a felvidéki magyarokat, hogy legyenek büszke szlovákok. (Szászfalvi László: Szégyen!)

Egyértelmű, hogy a Momentum hadat üzent a határon túli magyar közösségeknek, ott folytatják, ahol száz évvel ezelőtt Jászi Oszkárék és Szamuelyék abbahagyták. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Úgy van!) A kérdés már csak az, hogy miért teszik: valamiféle internacionalista ködképet kergetnek, vagy netán nagyon is tudatosan utasításra cselekednek? (Taps a kormánypártok soraiban.)

Felszólalások:  <<  169  >>    Ülésnap adatai