Készült: 2020.04.05.09:00:34 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

148. ülésnap, 134. felszólalás
Felszólaló Orbán Viktor (Fidesz)
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás miniszterelnök
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:15

Felszólalások:  <<  134  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ORBÁN VIKTOR miniszterelnök: Egy nyelvbotlásra szeretném, tisztelt képviselőtársam, fölhívni a figyelmét. Magyarországon megmentették a devizahiteleseket (Felzúdulás a Jobbik és az MSZP soraiban.), szemben szinte az összes európai uniós országgal. Javaslom, használjon egy korrekt mércét, és nézze meg, hogy mi történt máshol a világban, és mi történt Magyarországon, akkor tud egy higgadt véleményt kialakítani. Meggyőződésem szerint Matolcsy György a legjobb jegybankelnök, akink csak lehet. Különösen igaz ez elődjével összevetve, amiről most, ha megengedi, nem is beszélnék hosszan.

Hogy mit tehet a jegybank, azt az Alkotmánybíróság ítélete pontosan kijelölte. Hogy a jegybankelnök és a jegybank kollektív döntése az alapítványi vagyon létrehozásáról szól vagy beutalják a nyereséget a költségvetésbe, ezt a kérdést is rendezi a törvény. Megjegyzem, hogy a nyereség hibátlanul rendelkezésre áll, ezt senki sem merte eddig kétségbe vonni. Egyetlen fillér sem tűnt el. A vita arról szól, hogy ennek a vagyonnak a hozamát mire és hogyan lehet felhasználni. Visszatérve azonban a személyi kérdésre, Matolcsy György megmentette a devizahiteleseket. Hiába terjesztettem volna én elő a forintosításról szóló törvényt, és hiába hoztak önök mint képviselők gyorsan és felelősen jó döntést, ha ezután a Nemzeti Bank, rögtön kihasználva a pillanat lehetőségét, nem adott volna a devizát a magyar bankok számára, hogy lefedezzék a keletkező többletkiadásaikat, nem tudtuk volna megmenteni a devizahiteleseket. Ez tehát nagy siker.

A jegybank bátor lépése nélkül ma nem beszélgethetnénk arról, hogy az országot és a magyar családokat kimentettük a devizahitelek csapdájából. Arról nem is beszélve, hogy Matolcsy György egy olyan hitelprogramot hirdetett, ami nehéz pillanatban növekedés forrása volt a magyar gazdaságban, az inflációt leszorította, ami a nyugdíjasok és a nehéz sorban élők számára különösen is értékes. (Nagy zaj az ellenzéki padsorokban.) Ezért Matolcsy György jegybankelnökségét jó lelkiismerettel és teljes egészében továbbra is támogatom. (Nagy taps a kormánypárti padsorokban.)

Felszólalások:  <<  134  >>    Ülésnap adatai