Készült: 2020.07.02.21:53:56 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

6. ülésnap (2010.05.25.), 77. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:14


Felszólalások:  Előző  77  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE (KDNP): Köszönöm szépen. Három a magyar igazság, elmondom én harmadszorra is. Valóban, jó helyen kereste Gaudi-Nagy Tamás a kismamákra vonatkozó rendelkezést. Szeretném szó szerint idézni a valódi szándékunkat is, hiszen Lendvai Ildikó biztosított arról, hogy jóindulattal tekint felénk, és mindenhol a jó szándékunkat feltételezi. Itt az szerepel, hogy ha a munka törvénykönyve 9. § (1) bekezdésében meghatározott valamely körülmény áll fenn - ezek közé tartoznak az otthonápolók, kismamák, katonák és sok mindenki más -, a felmentési idő e körülmény megszűnését követő napon kezdődik. Tehát amikor meggyógyul, amikor visszatér a munkába. Szinte szó szerint ugyanezt ismétli meg a 35. § (2) bekezdése, hogy ha a munkavállalóval kapcsolatban a rendes felmondás közlésekor az MT 90. § (1) bekezdésében meghatározott valamely körülmény áll fenn, a felmondási idő e körülmény megszűnését követő napon kezdődik. Tehát mindaz a garancia, ami a munka törvénykönyvében van, az itt is megvan, idézi ezt a jogszabályt továbbra is, úgyhogy mindenki továbbra is védelemben fog részesülni.

Kétszer írtuk bele, hogy egyértelmű legyen, de be fogjuk nyújtani harmadszorra is, hogy négyszer szerepeljen ebben a törvénymódosító javaslatban, így ha valaki felüti bármelyik oldalát, szinte már minden oldalon találkozhat ezzel. De fontos is, mert valóban, egy gyermeket vállaló anya nagyon sok egyéb más problémával is küszködik, akár a közlekedésben, a gyermeknevelésben és sok minden másban. Ezt nagyon jól tudom, hiszen az én javaslatom volt a Fővárosi Közgyűlésben is a kismamabérlet bevezetése, és láttam, hogy ez is mekkora segítséget jelent egy-egy kisgyermekes szülőnek. Úgyhogy nagyon fontos, hogy egyértelműek legyenek ezek a szabályok. És ha van köztünk bárki is, aki mást tud belemagyarázni valamelyik paragrafusba, mint ami a valódi szándékunk volt, akkor azt nyilvánvalóan korrigálni fogjuk, és nagyon szépen köszönjük másoknak is az erre vonatkozó javaslatait.

Ettől függetlenül és a vita eredeti medrében - négy másodpercet visszatérve - bízom benne, hogy mindnyájan érdekeltek vagyunk abban, hogy a közigazgatás hatékonyabban működjön, és ennek a törvényjavaslatnak is a valódi célja természetesen nem a betegekkel való kibabrálás, hanem az, hogy egy jól működő közigazgatás szolgálja a magyar nemzetet.

Köszönöm. (Taps a KDNP és a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  77  Következő    Ülésnap adatai