Készült: 2020.07.16.05:43:36 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

16. ülésnap (2010.06.21.), 90. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:03


Felszólalások:  Előző  90  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Azt hiszem, hogy az imént említett vitában, amikor korelnök úr is fölszólalt, én magam is itt voltam a kormány képviseletében. (Dr. Bárándy Gergely bólint.) Késő éjszaka volt, de így derengenek az emlékeim, tehát a kormány képviselve volt abban a vitában például. És így is igyekszünk minden vitánál jelen lenni. Nyilvánvalóan az elején lehetséges, hogy egyik-másik törvényjavaslatnál nem pontosan az a miniszter vagy államtitkár volt itt, akinek ez a területe, de igyekeztünk itt lenni akkor is, amikor a Házszabály esetleg nem írja elő a jelenlétet. Akkor is itt voltunk, és igyekeztünk a kormány álláspontját is még a vita legelején tolmácsolni, hogy a kormány miként és milyen okokból támogatja a kormánypárti képviselők javaslatait, hiszen ezzel kapcsolatban természetesen előzetes egyeztetés született.

Úgyhogy én itt fölhívnám a figyelmét arra, amit a frakcióvezető úr is mondott a napirend előtti felszólalásoknál, hogy önök a Házszabálytól eltérést és a házszabály-ellenességet néha keverik, ami retorikában megengedhető fordulat, de a jogi terminológiában kevésbé. Úgyhogy én arra kérem, hogy vigyázzunk arra, mit mondunk házszabály-ellenesnek, és a Házszabálytól való eltérést ne tekintsük ennek, hiszen ma is volt, ha jól emlékszem, olyan törvényjavaslat, amelyet Házszabálytól eltéréssel tárgyalunk.

Ezen javaslatok egy része, amelyek ilyen gyorsan futnak át a parlamenten, egyoldalas törvényjavaslatok, amely után egyoldalas indoklás következik. Tehát azért viszonylag rövid idő alatt átfuthatók; nyilvánvalóan lehetséges, hogy egyik-másiknál konzultálni kell külső szakértőkkel, de ettől függetlenül azért gyorsan áttanulmányozhatók. Nem a 30-40 oldalas javaslatok azok, amelyek egyik napról a másikra kell hogy döntés elé kerüljenek, azokat több hét alatt vitattuk meg.

Szintén a parlament fontosságát jelzi az, hogy albizottságot, eseti bizottságot is létrehoztunk kormánypárti képviselők indítványára, akár az új Országgyűlés megválasztásával kapcsolatos döntéshozatalra, akár az új alkotmányozásra, minél bővebbre igyekeztünk ezeket tenni.

Úgyhogy a parlament és a parlamentarizmus szerintünk egy szükséges jó, és amikor arról szólt a képviselő úr, hogy ez csak színpadias jelenet vagy színház, akkor azt hiszem, hogy azzal a felszólalásával egy évet elkésett. Köszönöm szépen. (Derültség és taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  90  Következő    Ülésnap adatai