Készült: 2020.07.06.12:21:24 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

14. ülésnap (2010.06.14.), 98. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:03


Felszólalások:  Előző  98  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Természetes szerintem a jogszerűség, és természetes az a hatékonyságra törekvés, ami a kormány szándékait mutatja, pontosabban: azoknak a kormánypárti képviselőknek a szándékát, akik ezt a javaslatot benyújtották.

A korábbiakban ezzel kapcsolatban természetesen került sor konzultációra, ha nem is hivatalos formák között - hiszen a hivatalos formák a kormány számára voltak csak adottak a benyújtás pillanatában - a szakszervezetekkel. Azon hat szakszervezet közül, akik ezen törvényjavaslat kapcsán a véleményüket megfogalmazták, három mondta el a véleményét a különböző formában lezajlott egyeztetésen, és igyekeztünk abból többet be is építeni a törvénymódosítási javaslatba. Mint ahogy ön is ismeri, hiszen itt volt a részletes vitán is, illetőleg a módosító javaslatok szavazásakor, több kormánypárti javaslat is született, amely teljesen egybevágott a szakszervezetek kéréseivel, és bizonyos garanciákat épített be a törvényjavaslatba, amelyet teljesen méltányos módon kértek a szakszervezetek.

Ugyanakkor ennek a törvényjavaslatnak az alapvető célja az, hogy egy 18 éve stabil állapotot változtasson meg a közigazgatáson belül. Jól látjuk - mint az már ma is elhangzott egyszer itt a Házban, és kicsit úgy érzem magam, mintha a törvényjavaslat általános vitáját ismételnénk, korábban is elhangzott -, hogy van egy ilyen kis rész a közigazgatáson belül, akik valamelyest bénítják mindenki más tevékenységét és munkáját; vannak, akik elvesztek a rendszerben, igazából se nem motiváltak, se nem azt a munkakört töltik be, amelyre alkalmasak lennének. A mi célunk nem más, mint hogy a közigazgatás átlagszínvonalának javításához ők kikerülhessenek a rendszerből, más rendszerbe kerüljenek át.

Abban az esetben, ha a képviselő úr fel tudna mutatni olyan bírósági döntéssorozatot, olyan precedens jellegű és későbbi ítéleteket, olyan bírósági joggyakorlatot, amely egyértelműsíti, hogy azokat, akik alkalmatlanok a köztisztviselői munkavégzésre, fel lehetne menteni a köztisztviselői munka alól, akkor meggyőzne. De mivel ilyen sajnos az elmúlt 18 évben nem alakult ki, ezért van szükség törvénymódosításra.

Köszönöm. (Taps a Fidesz soraiból.)
Felszólalások:  Előző  98  Következő    Ülésnap adatai