Készült: 2020.07.08.07:21:18 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

14. ülésnap (2010.06.14.), 102. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka azonnali kérdésre adott miniszteri viszonválasz
Videó/Felszólalás ideje 1:05


Felszólalások:  Előző  102  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a képviselő úr aggodalmát. Szeretnék minden köztisztviselőt megnyugtatni, hogy kormánytisztviselőként is ugyanúgy, ha alaposan végzi el a munkáját, semmifajta probléma nem lesz, ugyanazt a fizetést fogja kapni, ugyanolyan egyéb juttatásokat fog emellett kapni.

Ugyanakkor felhívnám a figyelmét arra, hogy jelenleg is van indokolás nélküli felmentési lehetőség, akár a próbaidő alatt, valakinek a karrierje elején, akár a karrierje későbbi részében, amikor vezetővé válik. Tehát ez a jogintézmény létező Magyarországon, és ezzel kapcsolatban ki is alakult bírósági gyakorlat, és ez a bírósági gyakorlat pontosan azt mutatja, hogy önkényesen akkor sem lehet valakit felmenteni, ha indokolás nélkül mentik fel. Ezt számos bírósági ítélet is bizonyítja.

A köztársasági elnök úr pedig nem az Alkotmánybírósághoz küldte ezt a törvényjavaslatot, hanem visszaküldte az Országgyűléshez. Éppen ezért nem azt mondta, hogy itt súlyos alkotmányossági problémái vannak, és kéri ezért az Alkotmánybíróság ilyesfajta vizsgálatát, hanem inkább egyfajta célszerűségi vizsgálatot kért a parlamenttől, és úgy gondolom, az alapvető célunkkal ő is egyetért, hiszen ő is érdekelt abban, hogy Magyarországon minél hatékonyabban működjön a közszféra, és az emberek pénzét minél jobban forgassa az állam.

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiból.)
Felszólalások:  Előző  102  Következő    Ülésnap adatai