Készült: 2020.08.11.12:35:03 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

264. ülésnap, 136. felszólalás
Felszólaló Dr. Cséfalvay Zoltán
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:05

Felszólalások:  <<  136  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. CSÉFALVAY ZOLTÁN nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ahogy már az előbb is szó volt róla ebben a Házban, két és fél éve folyamatos vita van a devizaadósság kérdéséről és a hitelesek megsegítéséről, ezért szerintem szerencsés, ha rögzítjük a sarokszámokat.

5600 milliárd forintnyi devizaadóssága van a magyar lakosságnak, illetve volt 2010 nyarán. Mindazok az intézkedések, amiket ön is említett, 2400 milliárdnyi devizahitelt érintettek. Ebben van árfolyamgát és van végtörlesztés és nagyon sok elem is. Ez azt jelenti, hogy mintegy 43 százaléknyi - ha most az adósságot nézzük - adósságrész valamilyen úton-módon segítséget kapott, és ez összesen 310 ezer devizahitelest jelent. Ha ezt még beszorozzuk a családtagok számával, úgy gondolom, hogy legalább egymillió ember számára nyújtott valamilyen segítséget az az intézményrendszer és az az eszközrendszer, amit ön is említett.

Ha részleteiben nézzük, akkor maga a végtörlesztés 170 ezer család és hiteladós számára nyújtott kimenekülési lehetőséget. A jelenleg zajló árfolyamgátnál a legutolsó adatok szerint január végéig 133 ezren jelentkeztek be az árfolyamgát alá, és amennyiben a parlament a megfelelő döntést meghozza, akkor további lehetőség van még időben, hogy az emberek, akiket érint, ez alá bejelentkezzenek. Nos, ez is jelentős mértékben javította a devizaadósok helyzetét.

Jelen pillanatban ott tartunk, hogy az ezt igénybe venni tudók körülbelül egyharmada már igénybe vette ezt a lehetőséget. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

Felszólalások:  <<  136  >>    Ülésnap adatai