Készült: 2020.07.16.14:30:39 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

264. ülésnap (2017.12.04.), 252. felszólalás
Felszólaló Bányai Gábor (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 6:01


Felszólalások:  Előző  252  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BÁNYAI GÁBOR (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nyugtatót kellett volna bevennem Szilágyi György hozzászólása alatt, mert kellőképpen idegesített az, amit elmondott. (Derültség a Jobbik soraiból. ‑ Szilágyi György: Ne haragudj!) Gyakorlatilag ide hazudott az ország közvéleménye előtt olyan dolgokat… (Közbeszólások a Jobbik soraiból: Rossz az idegrendszered!) Lehet, hogy rossz az idegrendszerem, igen, így van, kedves Staudt képviselő úr… (Dr. Apáti István: B-vitamint kell szedni! ‑ Derültség a Jobbik soraiból.) Elnök úr, kérem, hogy intse őket rendre! Köszönöm szépen.

Először is a pénzelszórásról beszélt az előttem szóló képviselő úr, előtte a másik két párttársa szintén hasonló húrokat pengetett. Akkor kezdjük elölről! Volner János azt gondolta, azt mondotta, hogy az iskolarendszer annyira szét van verve, hogy jelen pillanatban, és engedjék meg, hogy hazabeszéljek, csak mifelénk 18 iskolát újít fel a kormány, és további négyet már felújított, általános iskolát és középiskolát. (Közbeszólás a Jobbik soraiból.) Persze, persze, persze, ez nem fontos, ez nem része az iskolarendszernek, hogy az iskolát felújítjuk, nem fontos, hogy hol tanítanak a pedagógusok és a gyerekek hol tanulnak. Kétségtelen tény, hogy egy XXI. századi párt számára valószínűleg az interneten való oktatás fontosabb, de higgyék el, kell hozzá iskola meg iskolapad is. Jelen pillanatban Bács-Kiskun megyében az összes szakképző intézményünk mindegyikének, mindegyik iskolának a tanüzemeit felújítja a kormányzat és fejleszti. Tehát fejleszti.

Azt mondta Z. Kárpát Dániel bizottsági elnököm, hogy a külső hőszigetelés teljesen felesleges, egy kórházat bevonni új vakolattal. Kérem szépen, az összes kórházunkat Bács-Kiskunban felújítják. (Közbeszólások a Jobbik soraiból: Nem ezt mondta! Ilyet nem mondott!) De ezt mondta, nézzük vissza, hallgassuk vissza! Ezt mondta. (Közbeszólások a Jobbik soraiból: Nem ezt mondta!) Az iskolák hőszigetelése szerintem egy hasznos dolog. Ha itt lenne Szabó Zsolt államtitkár úr, igazolná (Közbeszólás a Jobbik soraiból.), hogy az iskoláink hőszigetelése és a kórházak külső hőszigetelése van olyan fontos… (Zaj és közbeszólások a Jobbik soraiból.) Elnök úr, kérem szépen, segítsen nekem! (Az elnök csenget. ‑ Dr. Staudt Gábor: És amikor te szóltál?) Így nem szoktam szólni, Staudt képviselő úr.

A lényeg az, hogy a tisztelt ellenzéki hozzászólásokban azt mondják, hogy elszórtuk a pénzt iskolákra, kórházakra, utak építésére, elszórtuk, például csak mifelénk, az én választókerületemben, 535 gazda feleslegesen kapott AKG-s támogatást, akinek a szőlői, gyümölcsösei, a szántói, az állattenyésztő telepeinek a fejlesztése ebből is meg tud valósulni és támogatva lesz. Elszórtuk ezek szerint ezeket a forrásokat, közel 9,5 milliárd forint értékben ott minálunk, Bács-Kiskun megye déli részén. Elszórtunk ezek szerint feleslegesen állattartó telepekre pénzeket állítólag haveroknak, de én tudok nagyon sok olyan jobbikos havert, aki szintén örül annak, hogy kap támogatást, és higgyék el, ők másképp látják, amit önök mondanak. Önök azt mondják, hogy elszórtunk utakra pénzeket. Higgyék el, nincs értelme út nélkül, útépítés nélkül fejlesztéspolitikáról beszélni. Higgyék el, hasznos dolog volt.

Higgyék el, kár bántani a vállalkozásokat, amelyek fejlesztésekkel foglalkoznak, és kértek hozzá támogatást vagy kapacitásbővítést, vagy K+F-es programokra adtak be pályázatokat, sőt munkahelyteremtésre mifelénk közel 10 milliárd forint értékben. Szerintem kár őket is vádolni azzal, hogy a pénzelszórók körét gyarapítják, és esetleg ők is korruptak, mert ettől a kormánytól mernek támogatást felvenni.

Lehet, hogy felesleges volt az emberi erőforrás fejlesztési operatív programból elkölteni 6 milliárd forintot, és 54 intézményt, iskolát támogatni; ez a Bács-Kiskun megyei 5-ös választókerületem része. Szerintem ez sem volt felesleges pénzszórás. Ha valaki nem ért valamihez, az nem probléma, ha nem ért hozzá, csak ne mondaná el, és ne mutatná ki.

Lehet, hogy felesleges volt környezetvédelmi programokba olyat tenni, hogy mondjuk, megújuló energiaforrások felhasználásával egy város geotermikus hőellátását fogják biztosítani sok-sok száz milliárd forint értékben. Ez biztos felesleges; és teljesen felesleges ezek szerint, Szilágyi képviselő úr szerint például a településeinken, ahol a területfejlesztési operatív program forrásaiból, 5 és fél milliárd forintból újulnak meg közintézmények. Szerintem ez nem felesleges. Nálunk 1082 projekt végrehajtása folyik jelen pillanatban, és még további kétezer van hátra. Közel 40 milliárd forintot fejlesztenek a térség vállalkozói, önkormányzatai, egyházai és minden más intézmény, amely pályázott és nyert. Szerintem mindegyik felháborodik azon, ha ezt mondják számukra, hogy ők is elszórták a pénzeket és ellopják. Nem kéne ezt az összefüggést megtalálni. (Szilágyi György: Ti loptátok el!) Persze, mi loptuk el, így van! (Szilágyi György: Igen, persze, ti loptátok el!) Szilágyi Györgynek a világa nagyon szűk, kicsit egydimenziósra szűkült a mostani vitában.

A másik, ami nagyon fontos, hogy megemlítsük ebben a körben, hogy bármennyire is fájó ez, higgyék el, az ország nagy részén örülnek a fejlesztési forrásoknak. Magyarország leszakadó vagy éppen gazdagabb részeinek a fejlesztése, higgyék el, üdvös dolog. S ha már nem is figyeltek Lázár János expozéjára, a források 95 százaléka biztosan nem a vitatott körbe tartozik, amit önök az 5 százalékba belemagyaráznak, és kiterjesztik a teljes 100 százalékra. Kérem tisztelettel, tiszteljék annyira a választóikat is, hogy nem mondják őrájuk, hogy korrupt gazemberek, mert támogatást vesznek fel. Minden megszólalásuk, amit ma itt hallgattunk, szinte azt sugallja, hogy a mi vállalkozóink, Magyarország vállalkozói mindegyike gazember, aki támogatást vett fel. Higgyék el, nagy hiba lenne akár egy ipari fejlesztést is ilyen színben bemutatni!

Még számtalan olyan projektet lehetne név szerint sorolni, de nem akarom a vállalkozókat nehéz helyzetbe hozni azzal, hogy neveket említek, mert véletlenül majd önök is rájuk szállnak, de ami biztos, hogy Magyarország jelen pillanatban jobban áll a kohéziós források és a regionális források lehívásával, mint bármelyik másik, később csatlakozott kelet-európai tagállam, amelyek ilyen forrásra jogosultak, és ezt sem kéne eltagadni. Higgyék el, iskolát, óvodát, kórházat, vállalkozást, utakat, bármit fejleszteni nagyszerű dolog, és inkább támogassák, mint támadják! Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  252  Következő    Ülésnap adatai