Készült: 2020.09.19.14:00:47 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

178. ülésnap (2008.11.18.), 274. felszólalás
Felszólaló Czerván György (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:03


Felszólalások:  Előző  274  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

CZERVÁN GYÖRGY (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Úgy látom, Borenszki képviselőtársam éppen kiment, pedig dicsérni akartam. Tulajdonképpen egy higgadt és őszinte felszólalást mondott, elmondta, hogy ez a helyzet, és az agrármunkacsoport a szocialistáktól úgy látta, hogy akkor nem is nyúl hozzá a költségvetéshez, tudomásul veszi a helyzetet.

Megmondom én is őszintén, egyébként mi is vacilláltunk, hogy egyáltalán érdemes-e módosító indítványokat beadni, de pont azért, mert vannak prioritások, úgy gondoltuk, ezt meg kell tenni. Amiket idézett Borenszki képviselőtársam, legalábbis én úgy vettem észre, hogy az nem volt más, mint a 2007. évi agrárjelentésnek az Agrárgazdasági Tanács által javasolt prioritásai. Ezekkel maximálisan egyetértünk, egyébként mind a két oldal, amikor ezt a témát megvitattuk. Csak pontosan az a gond, hogy amit az Agrárgazdasági Tanács, ha jól emlékszem, tíz pontban megfogalmazott, amire itt már utaltak képviselőtársaim is, hogy az állattenyésztés és a növénytermesztés megbomlott egyensúlyának a helyreállítása, az agrárjövedelmek javítása, ami a nemzeti átlag háromnegyedét éri el, a termelői szerveződések támogatása, a külkereskedelmi szerkezetünk összetételének javítása mind-mind olyan, amivel egyetértettünk - csak az a gond, hogy ennek nyoma sincs a költségvetésben.

(16.40)

Az persze egy jó dolog, hogy 480 milliárd van az agrárbüdzsében, csak a gond ott van, meg a szépséghibája ott van, hogy ennek a nagy része, több mint 70 százaléka uniós forrásból van. Az nincs előírva, tisztelt képviselőtársaim, sehol, hogy ha az uniós források nőnek, hiszen Koppenhágában erről egyeztünk meg - hogy hogyan, az egy más dolog, majd arról talán később -, az nincs előírva sehol sem, hogy akkor a nemzeti forrásnak ki kell vonulnia. Márpedig ez történik a költségvetésben most már nemcsak abszolút mértékben, hanem arányait tekintve is. Úgyhogy ez az, amit mi nem tudunk elfogadni, és a módosító indítványaink pontosan arra vonatkoznak, azokra a megállapításokra, amelyeket az Agrárgazdasági Tanács javasolt, és amiben egyetértettünk. Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  274  Következő    Ülésnap adatai