Készült: 2021.03.06.12:32:28 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

172. ülésnap (2020.11.30.), 8. felszólalás
Felszólaló Dr. Harangozó Tamás (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:06


Felszólalások:  Előző  8  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HARANGOZÓ TAMÁS (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Miniszter Úr! Ha röviden kell összegeznem az ön napirend előtti felszólalását, akkor úgy tudom összefoglalni, hogy ez leginkább mellébeszélés, egy csipetnyi blöff, némi kis politikai cirkusz, pánik és az érdemi bejelentések teljes hiánya.Mai hír, tisztelt miniszter úr, hogy a szolgáltatások exportja Magyarországon  KSH-adat  32,6 százalékkal csökkent, az import 31,1-gyel. Szintén mai hír, hogy a gazdaságban a lejárt számlák megduplázódtak az elmúlt időszakban 23 százalékról 43 százalékra; ami azt jelenti, hogy a kifizetetlen vagy később fizetendő számlák tekintetében minden második ma már így van.

(13.30)

Mindannyian tudjuk ebben a Házban  és sajnos a magyar vállalkozások is , hogy ez mihez fog vezetni: ez a magyar kis- és középvállalkozások tömeges csődjéhez fog vezetni heteken-hónapokon belül. Ez a körbetartozás első lépcsője.

Aztán csodálkozott miniszter úr azon, hogy többen foglalkoznak a jövő évi költségvetési hiánnyal, illetve a költségvetés tarthatatlanságával. Miniszter úr itt megerősítette, 1700 milliárd forint csak idén nem jött be. Ehhez képest önök továbbra is vétócirkusszal vannak elfoglalva, veszélyeztetve jövőre több ezer milliárd forintnyi uniós támogatás hazánkba megérkezését. És ez kizárólag az önök hatalmi, politikai játszmájának a része. Csak, tudja, miniszter úr nem önök, hanem a magyar vállalkozók meg a magyar emberek fogják megfizetni a nap végén az árát.

Aztán elfelejtette elmondani, miniszter úr, ha már a mellébeszélésről beszélünk, hogy a közel 3000 milliárd forintot, amit mégiscsak elköltöttek tavasz óta, azt milyen magasztos célokra költötték. Most szombaton szórtak egy nagyobb adag pénzt megint, így aztán tíz nap alatt például 900 milliárd forint kiadásra sikerült szert tenniük. Hadd idézzek pár dolgot: 41 milliárd forint egyházi épített örökségvédelemre; 22 milliárd forint egyházi közfeladat-ellátási közösségi célú beruházásokra; Paks II. tőkeemelésére 11 milliárd forint; a nemzeti atlétikai központ megvalósítására majd 9 milliárd forint; aktív kikapcsolódást szolgáló programokra 6 milliárd forint; az Adria Port Zrt. tőkeemelésére 5,5 milliárd forint. Szintén 5,5 milliárd forint: nélkülözhetetlen, miniszter úr, politikailag, emberileg, szakmailag, hogy a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. tőkeemelésére most 5,5 milliárdot adjanak szombaton. Tudja, ez az, amiért áll a bál ott helyben is; most éppen egy kastélyt fog Lázár Jánossal összeköttetésben benyelni ez a cég. Most ennek 5,5 milliárd forintot adni a koronavírus-járvány közepén gazdaságvédelmi és egészségvédelmi szempontból nyilván nélkülözhetetlen volt  álságos! És egyébként ne felejtkezzünk el, mert idén a Budapest-Belgrád vasútvonal megépítésére 82 milliárd forintot csoportosítottak át ebből az összegből. Egyébként stadionokra, űrkutatásra meg vadászati kiállításra is repkedtek a milliárdok, tisztelt miniszter úr. Úgyhogy egyet itt ebben a Házban senki nem tud elfogadni: hogy nincs pénz.

És nézzük meg, hogy mégis mire nem jutott, és milyen bejelentések maradtak ma el! Százszázalékos táppénzt követelünk hetek-hónapok óta, miniszter úr, mert ez egyszerre kezelné a járvány terjedésének lassítását, és egyébként segítené a magyar emberek megélhetését, hogy ne kelljen betegen bejárniuk, mert választaniuk kell aközött, hogy dolgozni mennek, vagy a családjuk bevételének majdnem fele elveszik. Embertelen, nem normális dolog, legyenek kedvesek már ebben lépni!

A munkanélküli-ellátás idejének a meghosszabbítását és összegének a megemelését nem lehet tovább elodázni. 200 ezer ember ma semmilyen ellátást nem kap Magyarországon. Ezt ön is tudja, miniszter úr.

A bértámogatásról esett szó, képviselőtársaim pontosan be is mutatták, hogy mi a különbség az 5 százalék meg a 30-40 százalék között, amit Ausztria meg Németország ad a saját polgárainak. Önök ebben sem lépnek érdemben semmit.

És továbbra is szeretném kérni, advent első vasárnapja volt, itt jön a karácsony, tisztelt képviselőtársaim, emberek, családok tíz- és százezreinél legalább az egyik vagy mindkét fél elvesztette az állását, legyen magukban annyi emberség  egy gombnyomásukba kerül, benyújtottuk a javaslatot , hogy ezeknél a családoknál karácsony előtt gyermekenként 50 ezer forint egyszeri segítséget adjunk. Lehet, hogy a fűtést fizetik belőle, lehet, hogy tudnak valamit venni enni vagy ajándékot karácsonyra a gyerekeknek. Térjenek észhez, legyenek kedvesek a politikai cirkusz helyett az emberek egészségével és megélhetésével foglalkozni.

És ha már advent első vasárnapja: ceterum censeo (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), Demeter Szilárd meddig maradhat a helyén, mikor hozzák meg a döntést? Várom válaszát. (Taps az ellenzéki padsorokból.)
Felszólalások:  Előző  8  Következő    Ülésnap adatai