Készült: 2021.03.06.05:50:45 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

168. ülésnap (2020.11.18.), 230. felszólalás
Felszólaló Dr. Harangozó Tamás (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka vezérszónoki felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 11:22


Felszólalások:  Előző  230  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HARANGOZÓ TAMÁS, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Hát, itt vagyunk, a gránitszilárdságú, Alaptörvénynek nevezett fideszes házirend kilencedik repedését tárgyaljuk. Azt gondolom, hogy a helyzet abszurditását leginkább az interneten terjengő, azon átszáguldó mém fejezi ki a legjobban, ebben az áll: az Alaptörvény olyan, mint a vásárlói panaszkönyv, aki éppen arra jár, az beleír valamit. Ezen és ezen keresztül magukon röhög a fél ország.

Csak, tudják, ebben sajnos semmi vicces nincsen. (Közbeszólás a kormánypárti padsorokból: Nem is.) Főleg, ha a javaslat tartalmát és körülményeit is megnézzük. És igen, el fogom mondani még egyszer Vejkey képviselőtársamnak őszintén, végtelen felháborodással, hogy százak halnak meg, száz ember hal meg (Dr. Völner Pál: Százak vagy száz?) mindennap ma Magyarországon; hogy az elmúlt két hétben az önök által példának hozott Ausztriához képest kétszer annyi ember hal meg ebben az országban; hogy tegnap odáig süllyedtünk vagy jutottunk, hogy maga az egészségügyért felelős miniszter bejelentette, hogy valóban elképzelhető, hogy a közeljövőben orvosoknak kell majd dönteni életről és halálról, mert össze fog omolni vagy összeomolhat az egészségügyi ellátás. És akkor önök ilyen alaptörvény-módosítást hoznak be ide a Ház elé.

Igazságügy-miniszter asszony beviharzott ide, elmondta gyorsan a beszédét, felolvasta, majd elviharzott. (Nacsa Lőrinc Szabó Timea képviselői helyére mutatva: Szabó Timea!) Azzal kezdte, fölírtam: ez a javaslat a magyar emberek érdekeit és biztonságát szolgálja. Dehogy szolgálja! Dehogy azt szolgálja! Ez a javaslat, tisztelt képviselőtársaim, kizárólag Orbán Viktor, a Fidesz, a szűk családi és baráti kör és az üzlettársak hatalmi és anyagi érdekeit szolgálja. Ennyi van benne, semmi több. (Szilágyi György: Így van!)

Három fő téma van ebben a javaslatban. Az első, ami kifejezi, sőt kiteljesíti az önök homofób, rasszista politikai nézeteit. (Dr. Völner Pál: Óvatosan!  Nacsa Lőrinc: Milyen rasszista?  Az elnök csenget.) Nem óvatoskodom ebben, képviselőtársaim! Minden okot megadtak arra az eddigi felszólalásaikkal is, hogy semmi óvatoskodásnak nincs itt helye. (Dr. Völner Pál: Akkor higgadtan.)

Beleírták ugyan szövegszerűen, hogy apu fiú, anyu lány. Remélem, hogy nem az elmúlt tíz évben gondolkoztak ezen. (Derültség az ellenzék soraiban.) De az a baj, hogy nem ez a két szó vagy ez a két mondat érdekes, hanem ami mögötte húzódik, és amiért ezt önök csinálják. Azt árulják el… (Dr. Völner Pál: Nem hiszed el?) Mondom is, hogy mit. Önök egyfolytában és rendszeresen kipécéznek egy kisebbséget, egy magát megvédeni nem képes embercsoportot ebben az országban, és ütik-vágják, megnyomorítják, bántják őket. (Közbeszólások a kormánypárti padsorokból: Hogy?) Erről van szó. Ebben a javaslatban is erről van szó. (Nacsa Lőrinc: Mondjál konkrétumot!) És csak egy érdekel engem, mondják meg nekem: jó érzés ez? Érzik a hatalmukat? Felcsillan a gyermekkori emlékkép, a hangyákat a nagyítóval égetgettük? Mire jó ez, képviselőtársaim? (Dr. Völner Pál: Ne a saját gyerekkorodat idézd!  Nacsa Lőrinc: Mit csináltál?) Mire jó ez, képviselőtársaim, árulják el!

Én értem, hogy ideológiai kérdésekkel is kell foglalkozni, de fideszes és KDNP-s képviselőtársaimat csak arra kérném, sőt szólítom föl, hogy mielőtt álszent, kereszténységre hivatkozó indoklást hoznak ehhez a javaslathoz, legyenek kedvesek tanulmányozni, hogy a pápa ebben a kérdésben nem is olyan régen, egy hónappal ezelőtt mit mondott. (Közbeszólások a kormánypárti padsorokból: Na, mit mondott?  Mit mondott?  Nacsa Lőrinc: Férfi és nő.  Az elnök csenget.) Nézzék meg!

A második része ennek a javaslatnak gyakorlatilag az intézményesített lopás alaptörvényi szintre emelése. Eddig sima törvényekben, kétharmados törvényekben volt, nyilván a bíróság ezt helyre tette, ezt nem tűrhették tovább, Alaptörvénybe kell rakniuk. Ez vonatkozik a közpénzek újradefiniálására vagy definiálására éppúgy, mint az alapítványi vagyon kimenekítésére. Az utóbbi semmi másról nem szól, mint arról, hogy a magyar állam, azaz a magyar nép közös tulajdonát önök az elmúlt kábé fél évben alapítványi formában és a jelenleg is a parlament előtt lévő törvényekben alapítványi formában egyszerűen hazaviszik. Kiveszik az állami tulajdonból, magántulajdonba teszik át, alapítványi formába. Iszonyatos milliárdokról beszélünk. Teleültették a kuratóriumot a saját embereikkel, és nagy valószínűséggel azért, mert tartanak attól, hogy 2022-ben ennek a dajdajnak vége lesz, most beleírják az Alaptörvénybe, hogy ezt senki utána ne tudja visszavenni. Teszem hozzá, ezzel nem fognak sikert elérni, abban biztosak lehetnek.

Ami pedig azt illeti, hogy nem értik, mi a probléma a közpénzek fogalmával: pontosan tudják, hogy miért írták bele. Világosan megmondta már a nemzeti bankos próbálkozásoknál is a bíróság, hogy közpénzjellegét nem tudja elveszíteni, akkor sem, ha taopénzekről van szó, és megkerüli az állami rendszert, és akkor sem, ha a Nemzeti Bank pénzéről van szó, ami a költségvetést kerüli meg. Önök ezt teszik most világossá, igen. Azt teszik világossá, hogy például a taopénz vagy az államháztartáson kívül, mondjuk, lemondott adóbevételeket gyakorlatilag kivonják az ellenőrzés alól, azokat a pénzeket, amelyek Felcsútra mennek, Orbán Viktor háza tövébe, milliárdok; azok, amelyből stadion épül, ahelyett, hogy az emberek egészségére vagy megélhetésére költenék. Annyi lesz csak a jövőben a különbség, tisztelt képviselőtársaim, hogy még bírósággal sem lehet majd kikényszeríteni, hogy önök az elherdált pénzt meg az elherdált vagyont mire is költik pontosan.

És ami a rendkívüli jogrend átírására vonatkozik: röviden a lényege tendenciózusan az, hogy ilyen helyzetekben önök ki kívánják iktatni a parlamentet. Háború esetén megszüntetik a honvédelmi tanácsot, ahol ott ülnek a parlamenti pártok vezetői, ott ül a köztársasági elnök, és ott ülnek a kormány tagjai is. Minden döntést a kormány fog meghozni, semmilyen parlamenti kontroll, semmilyen politikai kontroll a jövőben ilyen tekintetben nem lesz.

De ugyanezt vezetik be azzal, hogy az Országgyűlés működőképtelenségének megállapítását gyakorlatilag három ember fogja megmondani, a miniszterelnök, a házelnök és az Alkotmánybíróság elnöke. És ezt kiterjesztik a veszélyhelyzet idejére is. És ha ez a három ember kimondja, hogy úgy van, akkor a magyar parlament nem ülésezik. És ebben a pillanatban például a veszélyhelyzet meghosszabbításáról is egy személyben a köztársasági elnök fog dönteni.

Szívük joga, azt írogatnak bele, amit akarnak, de kérem, tessék már megérteni, hogy ebben az esetben, ezekben a szabályokban egy közös van: a mindenkori parlamenti többségtől veszik el a lehetőséget, hogy a kormánnyal kapcsolatban döntéseket hozzon, nem az ellenzéktől.

(18.50)

Aki ezt a javaslatot írta, már nem az ellenzéktől, hanem a kormánypártoktól, azaz a saját képviselőitől és a saját képviselőcsoportjától fél, és tőlük fogja elvenni a döntés lehetőségét. Tapsoljanak hozzá, érveljenek mellette, szavazzák meg kedvükre!

Van egy olyan rész ebben, ami még szintén életveszélyes. Csak egy szó hiányzik a szükségállapot kihirdetésének lehetőségéből. Szó szerint úgy hangzik, hogy alkotmányos rend megdöntésére, felforgatásra vagy a hatalom kizárólagos megszerzésére irányuló cselekmény. Az az egy szó, ami kimaradt belőle, az erőszakos, az erőszakos cselekmény.

Tessék már nekem megmondani, a Színház- és Filmművészeti Egyetem fiataljai mit csináltak. Az az önök megítélése szerint már felforgatás? Egy országos tömeges demonstráció majd felforgatás lehet? Egy országos sztrájk felforgatás lehet? Egy közös van bennük: ha a kormány majd úgy ítéli meg, akkor az is lehet, és nem erőszakos, hanem békés cselekmények. Az ember ilyenkor nem tud másra gondolni, mint hogy ezeknek a szabályoknak a változásai nem véletlenül kerülnek bele az Alaptörvénybe.

A továbbiakban teljesen fölösleges jogi érveket vagy bármilyen más további érvet felhozni. Ez a javaslat, ahogy mondtam, ugyanis kizárólag a hatalomról és a pénzről szól. A Fidesz pedig, ha hatalomról és pénzről van szó, nem ismer tréfát. Egyáltalán nem tréfás ez a dolog, tisztelt képviselőtársaim. Csinálják csak, maguk alatt vágják a fát! Ha ezen az úton mennek tovább, az emberek el fogják önöket kergetni.

Vonják vissza ezt a javaslatot, és legyenek kedvesek azzal foglalkozni, ami a dolguk! Mentsék az emberek életét, és segítsék a bajba jutott emberek életét! Foglalkozzanak azzal, hogy az embereknek ne kelljen választaniuk az egészségük és a megélhetésük között, és villámgyorsan vezessék be a százszázalékos táppénzt legalább a vírusjárvány alatt! Azt az őrületet, hogy január 1-jétől, a válság közepén megszüntetik a kataadózást, és adót emelnek 300 ezer embernek a vírusjárvány közepén, azonnal vonják vissza; hogy kapjanak az emberek bértámogatást, hogy ne veszítsék el a munkahelyüket, hogy a munkavállalók, a nyugdíjasok, a családok azonnali segítséget kaphassanak a kormánytól; hogy az egészségügy ne omoljon össze, hogy az emberek életét meg tudják menteni!

Azt kérjük önöktől, hogy ezzel foglalkozzanak, ezt a javaslatot pedig vonják vissza. Köszönöm, hogy meghallgattak.
Felszólalások:  Előző  230  Következő    Ülésnap adatai