Készült: 2021.03.05.08:20:27 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

164. ülésnap (2020.11.09.), 14. felszólalás
Felszólaló Dr. Harangozó Tamás (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:09


Felszólalások:  Előző  14  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HARANGOZÓ TAMÁS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Aktuális kérdés, hiszen veszélyhelyzet van. Veszélyhelyzet van nemcsak jogi értelemben, de veszélyhelyzet van ténylegesen is. A helyzet, a számok drámaiak.Nézzük meg, hogy hogyan is jutottunk el idáig! A tavaszi időszakban a kormány  egyébként az ellenzék többszöri javaslatára és egyetértésével  komoly korlátozó intézkedéseket hozott. A nyárra az első hullám európai viszonylatban viszonylag kevésbé érintette hazánkat. Nyáron kinyitottak a boltok, éttermek, elindultak az emberek, de már akkor lehetett tudni, hogy jön egy második hullám; no nem az a második hullám, amit a kormány tagjai sejtettek, és az Adrián keresték, hanem a koronavírus-járvány második hulláma, amire szemlátomást önök nem készültek fel. Egyéb esetben nehezen lehetne magyarázni, hogy a mai napig nincs elég influenza-védőoltás, hogy a lázmérőket, hőmérőket az iskolákban szeptember végén tudták beszerezni, hogy a járvány, úgy, ahogy van, fejre állt már a szeptemberi hónapban, és ma már gyakorlatilag nem képes beteljesíteni a feladatát, hogy a tesztek kapacitása meghaladta a tesztelendők számát, és most próbálnak utólag ezen valamit javítani.

(11.40)

A munkahelyek elindultak, az iskolákat kinyitották, a stadionok megteltek, védekezésnek pedig híre-hamva sem volt. Mindezt egy konzultációra hivatkozva, ahol az önök támogatói, a magyar lakosság körülbelül 10-15 százaléka manipulatív kérdésekre adott válaszából arra jutottak, hogy nem kell Magyarországon védekezni, a gazdaság fontosabb. Mondom a számokat a mai napon: 86 ezer azonosított fertőzött, több mint 110 ezer fertőzött összesen, elhunyt 2500 ember, kórházban több mint 6 ezer a mai napon, lélegeztetőgépen 415 fő, és ami a legborzasztóbb a közeljövő tekintetében, hogy az összes elvégzett teszt 32 százaléka pozitív lett az elmúlt napon.

Tisztelt Képviselőtársaim! Ehhez képest a múlt héten veszélyhelyzetet hirdettek, és ingyenes parkolással meg éjfél és öt közötti kijárási tilalommal próbáltak időt nyerni. Illetve a múlt héten például egymilliárd forintot különítettek el Semjén Zsolt vadászati kiállításának reklámozására. Önöknek elment a józan eszük! Ez múlt héten volt. Akkor a múlt héten, amikor egyébként félmillió tesztet meg lehetett volna venni, amikor már a Győr-Moson-Sopron megyei orvosi kamara a lakosságnak szóló tájékoztatásában szó szerint ezt írta: „A koronavírus-járvány jelen helyzetében sajnos már nem lehet biztosítani a minőségi egészségügyi ellátást. Más szóval, az ellátórendszer már több helyen elérte a teljesítőképességének határát. Sőt, egyre több helyen meghaladta és a katasztrófahelyzetre érvényes szabályok bevezetésére lenne szükség.” Ezen a napon önök éppen a vadászati kiállítás reklámozására adtak pluszpénzt.

Zsiday Viktor egyébként gazdasági elemzőként továbbmegy, ő azt mondja (Németh Szilárd István: Ó, a nagy elemző!), hogy politikai okokból a kormány meg akarja úszni a járványügyi védekezést, hogy a gazdasági hatásait ennek csökkentse. Tisztelt képviselőtársaim, ennek véget kell vetni. (Németh Szilárd István több jobbikos képviselővel szót vált.  Az elnök megkocogtatja a csengőt.) Önök hetek óta látják a számokat, pontosan tudják, hogy mi következik belőle. Tényleg, hogyan veszik a bátorságot, hogy mások életével játszanak?! (A beszélgető képviselők felé fordulva az elnök ismét megkocogtatja a csengőt.)

Tisztelt Képviselőtársaim! A hazardírozásnak, a semmittevésnek véget kell vetni. A miniszterelnök mai bejelentése végre érdemi lépéseket tartalmaz, ám biztos, hogy megkésett, és még mindig nem látunk semmilyen, a lakosságot érintő támogatást és pozitív további intézkedést. A mai napon ezért az ellenzéki pártok közös határozati javaslatot nyújtottak be, amelyben pontosan erre az utóbbira tesszük a hangsúlyt, hiszen ha lezárások jönnek, még nagyobb szükség lesz arra, hogy a családok, a nyugdíjasok, a dolgozók segítséget kapjanak az államtól. Ebből egyetlenegyet szeretnék külön kiemelni, ami a járványügyi védekezésre és az emberek anyagi helyzetére is megoldást ad. Tessék a 90 napra a százszázalékos táppénzt megadni mindenkinek, aki beteg lesz vagy hatósági karanténba kerül! Különben az embereket veszélyeztetik, dönteniük kell az anyagi biztonságuk és a saját vagy mások egészsége között. Ez embertelen, elfogadhatatlan, nem történhet meg. Kérjük, ezeket a javaslatokat érdemben vegyék figyelembe.

Önöktől pedig azt kérjük, látva most már a helyzetet, hogy tegyenek meg mindent a járvány megfékezéséért, tegyenek meg mindent a magyar emberek biztonsága és anyagi biztonsága érdekében, de leginkább imádkozzanak, hogy a későn meghozott döntéseik ne kerüljenek magyar emberek tömegeinek életébe. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzéki padsorokból.)
Felszólalások:  Előző  14  Következő    Ülésnap adatai