Készült: 2020.07.05.16:52:05 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

8. ülésnap (2006.06.26.), 223. felszólalás
Felszólaló Dr. Lukács Tamás (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó Kulturális bizottság
Felszólalás oka Bizottság kisebbségi véleményének ismertetése
Videó/Felszólalás ideje 3:31


Felszólalások:  Előző  223  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. LUKÁCS TAMÁS, a kulturális és sajtóbizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Tisztelt Miniszter Úr! Azt gondolom - szeretem a tiszta és egyenes beszédet -, a közalapítványok tekintetében eme törvénynek legegyszerűbb megoldása az, hogy ön ezt visszavonja. Elmondom, hogy miért. Ha a jelenlegi, hatályos törvényt megnézzük, akkor a Ptk. 74/G. § (9) bekezdése lehetőséget adna önnek, hogy amiért állítólag ezt a törvényt beterjesztették, akkor ezt elvégezheti. Azt mondja: "A bíróság a közalapítványt az alapító kérelmére nem peres eljárásban megszünteti, ha a közfeladat iránti szükséglet megszűnt, vagy a közfeladat ellátásának biztosítása más módon, illetőleg más szervezeti keretekben hatékonyabban megvalósítható."

Tehát ami törvényi indoka van, a jelenleg hatályos törvényben meglévén, azt gondolom, hogy ez az irány rossz, és nem is járható, alkotmányos aggályokat vet fel. Alkotmányos aggályokat vet fel, mert részben érinti az önkormányzatok által létrehozott alapítványokat, és ebben a pillanatban, azt gondolom, olyan helyen keresi a megoldást a kormányzat, ami már nem az ő hatásköre lenne, vagy nem tartja tiszteletben az önkormányzatiságot.

Tehát ha valóban az a törvény eme részének benyújtási indoka, hogy vannak közalapítványok, amelyek nem megfelelően működnek, akkor tessék szíves lenni a jelenleg meglévő hatályos törvény szerint eljárni azoknál a közalapítványoknál, amelyek nem megfelelően gazdálkodnak vagy nem elég hatékony a működésük. Ez egyenként megvizsgálható. Ráadásul, ha megnézi a tisztelt pénzügyminiszter úr, kívánom, hogy a munkatársaival vagy az Igazságügyi Minisztérium munkatársaival nézesse meg, a bírói gyakorlat sem engedi ezt a megoldást, amit önök itt most erőből át próbálnak vinni, és szorgalmaznak.

Tekintettel arra, hogy az alapítótól eltér a közalapítvány, tehát az egy célhoz kötött vagyon, jogi személyiséggel rendelkezik, nem beszélve arról az esetről, amikor már az alapítvány különböző gazdálkodó szervezeteket is létrehozott, akkor nem tudom, hogy a megszüntetést hogyan képzelik el. Tudniillik ebben a pillanatban a bíróság nem fog hozzájárulni ilyen módon a megszüntetéshez, mert más esetben az alapítvány rendelkezései vonatkoznak, meg kell nézni együttesen az alapítvány rendelkezéseivel.

Ez a jogi része, amiért, azt gondolom, ha figyelembe veszi a jelenleg hatályos törvényt, az elérni kívánt cél a jelenleg is hatályos törvénnyel elérhető.

Az egy más kérdés, hogy lehet-e törvényeket úgy előterjeszteni - egyre jobban kezdjük megszokni -, ha az ember felteszi a kérdést, hogy vannak-e hatástanulmányok a törvény mögött, meg tudják-e mondani például a kulturális bizottságban, hogy a kulturális területen milyen közalapítványokat érint, van-e erről valami lista, erre a minisztérium válasza, hogy nincs. Nem baj, meg lehet így is szavazni, csak egyet ne tessenek gondolni, hogy az alkotmányos kifogásainkról hallgatni fogunk, vagy a szükséges lépéseket nem tesszük meg.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps az ellenzéki padsorokból.)
Felszólalások:  Előző  223  Következő    Ülésnap adatai