Készült: 2020.07.05.16:17:09 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

13. ülésnap (2006.07.10.), 12-14. felszólalás
Felszólaló Dr. Lukács Tamás (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:12


Felszólalások:  Előző  12 - 14  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. LUKÁCS TAMÁS (KDNP): Tisztelt Miniszterelnök Úr! Hétfőnként azon gondolkodom, hogy húszperces beszédéből melyik az a mondat, ami kiemelhető, mi a mondanivalója, amikor vizionál egy olyan országról, amiben szeretnénk élni, csak nem sok köze van a valósághoz. Engedje meg, hogy a klasszikusokat idézzem, önt idézzem: "El merjük-e hinni, hogy olyan ország lesz, amilyenné tesszük?" Tisztelt Miniszterelnök Úr! Ez az ország olyan, amilyenné tették.

Amikor ön a közép-európai helyzetképet próbálta elemezni, akkor a gyakorlat és a valóság teljes mértékben ellentmond, és az emberek másképp értik és másképp éreznek, amikor lengyelországi, horvátországi, szlovákiai problémákról beszél, és nincs bátorsága a magyarországi problémákról beszélni. Ezeket az országokat úgy hozza föl, mintha nem irigyléssel néznének az emberek ezekre az országokra, hiszen Horvátországba járnak nyaralni, Szlovákiába - az ön tanácsa szerint - átjegyzik a cégeket, és természetesen olcsóbb áruért, jó minőségű áruért Ausztriába fognak átjárni vásárolni. Ezt már a magyarországi történelemben többször átéltük. Valóban, ez az ország olyan, amilyenné tették, és ez a konvergenciaprogram arról szól, hogy ki kellene javítani azokat a hibákat, amely hibák az elmúlt kormányzat hibái nélkül nem jöttek volna létre.

Tisztelt Miniszterelnök Úr! Ebben a konvergenciaprogramban társadalompolitikai kérdésekről semmilyen említés nem történt, csak reményemet fejezem ki, hogy ezek is meg fognak jelenni valamilyen módon benne. A Kereszténydemokrata Néppártnak meggyőződése ugyanis, hogy ez a helyzet az erkölcsi válság következménye. De hogy ezt még meg is ideologizálja ön: "Ami igaz és helyes politikailag, nem feltétlen igaz és elfogadható a hétköznapi erkölcs mércéje szerint." - mondta ön.

Én úgy gondolom, hogy amikor pedig jelen beszédében kijelenti, hogy európaiak szeretnénk lenni a hétköznapokban, ha a két mondatot összevetjük, akkor azt gondolom, hogy ön mégiscsak felülvizsgálja álláspontját, és azt mondja, hogy nincs kétféle erkölcs. Ez az erkölcsi válság tudniillik ezen alapul.

Érdekes ötlet a konvergenciatanács felállítása, de engedjék meg, hogy két felvetést tegyek. Az egyik az, hogy a kormánypárti képviselőtársaim által elmondott alkotmányos aggályokat a költségvetési tanáccsal kapcsolatban, remélem, most a sajtó nyilvánossága előtt hangoztatni fogják. (Kuncze Gábor: Aztán miért?) A második: fölhívtam korábban is a figyelmet... Ha már beszólt Kuncze Gábor, nagyon szívesen idézek tőle is, nehogy kimaradjon belőle. Azt mondja, téves előrejelzés alapján hozták meg a költségvetési törvényeket, ezért van szüksége szakértőre a pénzügyminiszternek. (Kuncze Gábor: Ezt külön nem mondtam, csak hogy én is pontos legyek!) Igen, majd a jegyzőkönyvből megnézzük. Tehát a téves előrejelzések sem igazak, és a téves számok sem igazak!

Azt gondolom tehát, hogy az igazság egyféle, a hazugság többféle, mert az igazságot többféleképpen lehet félremagyarázni. Önök megnyerték a választást, és elveszítették a hitelességüket. A választás során tudniillik nem elmaradt az igazság kibontása, hanem az ellenkezőjét állították az igazságnak. Most vagyunk abban a helyzetben, hogy elmarad az igazság kibontása.

Kérdeztem a pénzügyminisztert, és szeretném, ha a miniszterelnök úr válaszolna: jelen költségvetési helyzetben ki döntött, és milyen alapon engedtünk el közel 40 milliárd forint adósságot Iraknak? Az országban várják, hogy erre szíveskedjék válaszolni, mert tehertételt és áldozatvállalást csak akkor lehet kérni az emberektől, ha tudják, hogy miért vállalnak áldozatot.

Az ön pénzügyminisztere azt mondta, hogy van egy nagyobb tétel, amiről az állam üzleti érdekeit figyelembe véve nem hajlandó a parlament előtt beszámolni - mondja egy parlamenti demokráciában az ön pénzügyminisztere. Szeretném arra is felhívni a figyelmét - és Kuncze Gábornak is -, hogy a jelenlegi pénzügyminiszter ugyanaz, aki téves előrejelzéseket adott, és gondolom, ez kockázati tényező a konvergenciaprogram elfogadása szempontjából. (Közbeszólás az ellenzéki padsorokból: Úgy van! - Taps a KDNP soraiban.)

Ha ezekre a kérdésekre nem kapunk választ, akkor az ellenzék nem tud hozzájárulni, hiszen abban a helyzetben sincs, hogy megismerhesse a valóságot. Ezekre a kérdésekre konkrét és egyértelmű választ kapjunk, hogy mi az az üzleti érdek, amit nem tudhatnak meg az ellenzéki képviselők, mekkora ez az összeg, és kinek kell ezek költségeit viselnie. (Zaj. - Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Szeretnék az iraki kérdésre is egyértelmű választ kapni.

ELNÖK: Frakcióvezető-helyettes úr!

DR. LUKÁCS TAMÁS (KDNP): A kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze meg a tüntetőket!

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  12 - 14  Következő    Ülésnap adatai