Készült: 2020.10.20.02:46:33 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

133. ülésnap (2011.11.14.), 4. felszólalás
Felszólaló Halász János (Fidesz)
Beosztás nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 4:10


Felszólalások:  Előző  4  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Örülök a kérdéseinek, de nem örülök annak, hogy fél a változásoktól, pedig a változásokra szükség van. Beszéltünk ebben a Házban már sokszor, néha mutattak önök olyan arcot, amikor azt mondták, amit mi is, hogy az elmúlt kormányok súlyos és szomorú örökséget hagytak ránk, és ennek sajnos olyan eredménye van, amellyel együtt kell küzdenünk. Úgy látom, hogy önök most, amikor a feladat neheze hárul ránk, már nem akarnak együtt küzdeni, nem akarnak ezekért a közszolgáltatásokért is, amelyeket említett, az emberekért, az esélyegyenlőségért igazán tenni. Beszélni, feleselni könnyű, de a képviselő úr nagyon jól tudja, például az egészségügy területén is - ön az egészségügyi bizottság tagja, említette is itt az egészségügy kérdéskörét -, hogy például ott az elmúlt kormányok szomorú örökségéből adódóan több száz milliárd forintos forráskivonással kell szembesülnünk, átgondolatlan, erőszakos strukturális reformok történtek, leépítések, felesleges túlszabályozottság. Ez mind-mind például az egészségügyet mint ágazatot válságba sodorta. Ezt a válságot kell nekünk megoldani, azzal együtt, amire utalt az államadósság kérdésével, hogy a GDP közel 80 százalékára emelkedett a szocialista kormányzás végére az államadósság. Az államadósság ellen pedig küzdenünk kell, mert megfojt mindnyájunkat, megfojtja a közszolgáltatásokat is. Közel 70 százalékosra csökkentettük a GDP-arányos államadósságunkat, de így is tudnia kell önnek is, hogy minden évben, például az idén is közel 2500 milliárd forintot kell visszafizetnünk hiteltörlesztésre. Ha ez nem lenne, ha nem költötték volna el a szocialisták ezt a rengeteg pénzt, mindnyájunk pénzét előre, egészen másképpen állnánk a közszolgáltatások területén is.

De így is a kormány mindent, amit ésszerűen meg lehet tenni, a közszolgáltatások területén is megtesz úgy az egészségügy területén, mint az oktatásügyben. A kormányhivatalok létrejöttével és az oktatásügy teljes átszervezésével és az állami szerepvállalás erősödésével - egészen biztos lehet benne, képviselő úr, és biztosak lehetnek benne mindnyájan - helytáll az állam, helytáll a kormány az oktatás területén is. Nem lesznek elérhetetlen települések, mindenütt, ahol a reális igény megvan rá, működni fog iskola, és olyan kiszámítható, valóban a szakmai elkötelezettséghez nélkülözhetetlen és kézzelfogható előmeneteli rendszere lesz a pedagógushivatást választó kollégáinknak, amellyel a megelőző kormányzati időszakokban marginalizált erkölcsi és szakmai megbecsülést felváltja egy korrekt és felelősségteljes rendszer.

Ezt a felelősségteljességet szeretném kérni önöktől is, az SZDSZ utódjaitól, LMP-s képviselőtársaimtól. Ne haragudjanak, azért mondom ezt a rövid kis megjegyzést, mert a felszólalásaik egyre inkább a korábban jellemző, az SZDSZ-re jellemző, a felelősségteljes magatartás hiányát mutatják; kérem, ne így álljanak a kérdésekhez! Annál is inkább ne így, mert a közszolgáltatások rendszerének átalakításában sarkalatos és nagyon fontos törvények vannak a Ház előtt, amelyben számítunk az önök véleményére, számítunk az önök konstruktív hozzáállására is (Ertsey Katalin: Mondd azt, hogy nem tudsz válaszolni! Mondd azt, hogy nem tudsz válaszolni, és kész!), tisztelt képviselőtársaim.

Hogy csak néhány törvényt említsek, a héten kezdjük el a köznevelési törvény tárgyalását. Itt van előttünk a felsőoktatási törvény, mint szintén egy fontos közszolgáltatási rész, és az egyes egészségügyi törvények tárgyalása is szerdán este kezdődik a tisztelt Házban, a családjogi törvényre is mint egy sarkalatos törvényre sor kerül hamarosan. Kérem szépen, hogy ne napirend előtt vádaskodással, hanem a törvényalkotási munkában segítséggel legyenek, hiszen ez közös érdekünk. Ha nem segítenek, persze mi akkor is megtesszük, amire szüksége van a hazának.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)
Felszólalások:  Előző  4  Következő    Ülésnap adatai