Készült: 2020.09.21.11:53:40 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

178. ülésnap (2008.11.18.), 428. felszólalás
Felszólaló Czerván György (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:16


Felszólalások:  Előző  428  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

CZERVÁN GYÖRGY (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Itt van előttem a két évvel ezelőtti jegyzőkönyv, amikor ugyanezt a vitát folytattuk le. Ebből készültem, de eltekintek tőle. Akkor is ugyanitt tartottunk, csak akkor nem volt semmilyen tapasztalatunk a rendszerről.

Hogy jogilag mit lehet vagy mit nem lehet tenni? Az lehet a mi hibánk, hogy nem vagyunk minden uniós jogszabállyal tisztában, de ha világosan le van írva, akkor talán mi is megértjük, hogy ha nem lehet a 250 felettieket a de minimis szabály miatt, akkor fölfogjuk, de ettől még irritálhat bennünket. Horváth János bácsinak pedig igaza van: kár, hogy nem mi irányítjuk az EU-t, de sajnos ez a helyzet. Ettől függetlenül a mikrovállalkozások, a tíz alattiak nincsenek leszabályozva a rendszerben. Nem tudom, hogy a módosításoknál erre majd sor kerül-e.

Államtitkár úr, ha nem működik ilyen rendszer az EU-ban, akkor nekünk kell kitalálni, akkor találjuk ki az eddigi tapasztalatok alapján! Ha meg egy vagy két helyen működik, akkor azt nézzük meg!

Én is szerettem volna megkérdezni, hogy a biztosítókkal volt-e valamilyen egyeztetés. Mert a kilencvenes évek elején működött valamilyen nonprofit biztosítási rendszer, igaz, hogy akkor volt díjkedvezmény, de amikor megszűnt a díjkedvezmény, az egész el is sorvadt.

Nagy tisztelettel elállok a normál felszólalásomtól, kímélve a jelenlévőket, mert majdnem mindent érintettünk már, bár biztos lesz még olyan, aki olyan gondolatokat is elmond, amiről eddig nem volt szó.

Két dologban megelőztek képviselőtársaim, egyrészt Jakab képviselőtársam abban, hogy nem szólal fel többet. Én sem teszem ezt, hacsak nem lesz valamilyen személyes sértés. Másrészt Velkey Gábor - felírtam magamnak, amit mondott. Én is arra kérem tisztelettel a kormány képviselőjét, hogy ne kapkodjuk el, legalább egy hetet húzzunk rajta még, hogy a módosítókat legalább szakmai és politikai szinten tudjuk már átbeszélni, akár az FVM képviselőivel is. Én is bízom benne, hogy lehet találni olyan közös nevezőt, hogy ez a dolog mindenkinek a megelégedésére működjön is.

Ahhoz pedig, amit Herbály Imre mondott: a társadalom többsége semmilyen agrártámogatást nem fogad el, mert nincs tisztában a jelentőségével. Ezt sem fogja elfogadni, akármilyen óvatosan fogunk fogalmazni - meg a többit se -, mert nem tudja, hogy milyen hatása van az élelmiszerárakra. Köszönöm szépen a figyelmet.
Felszólalások:  Előző  428  Következő    Ülésnap adatai