Készült: 2020.08.07.12:18:13 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

95. ülésnap (1999.10.21.), 304. felszólalás
Felszólaló Steinerné Vasvári Éva (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:50


Felszólalások:  Előző  304  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

STEINERNÉ VASVÁRI ÉVA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársak! Az Egészségbiztosítási Alap 2000. évi költségvetésének kiadási főösszege 767 052 millió forint, ezen belül a gyógyító-megelőző tevékenységre 358 803 millió forintot kívánunk fordítani.

 

(19.20)

A gyógyító-megelőző ellátások között szerepel egy nagyon fontos tétel, egy 8638 milliós tétel, mely a védőnői szolgálat, az anya- és gyermek-, valamint az ifjúságvédelem céljait szolgálja. Ez a tétel 9,4 százalékkal több, mint az előző évi. Ez a szám messze túlnő a számértéken, mert óriási jelentősége van a felnövekvő nemzedékek testi és lelki egészségében, azonban azt is kell tudnunk, hogy e címen nemcsak a tb-költségvetés keretében állnak rendelkezésre összegek, hanem más minisztériumok költségvetése is tartalmaz ilyen jellegű kiadásokat. Például az Ifjúsági és Sportminisztérium, illetőleg a Szociális és Családügyi Minisztérium céljai és költségvetési tételei tartalmaznak gyermek- és ifjúságvédelmi feladatokat.

A 2000. évre tervezett fejlesztések keretén belül - mivel az előző évi fejlesztések területén elmaradások vannak - a védőnői hálózat, az anya-, gyermek- és csecsemővédelem 200 millió forint fejlesztést igényel. A megvalósításra kerülő fejlesztések a védőnői hálózat munkájának számítástechnikai hátterét kívánják megteremteni, erre pedig nagy szükség van, hiszen, tisztelet kivételnek, jelenleg e téren nagy hiányosságok tapasztalhatók, különösen vidéken, hátrányos helyzetű kistelepüléseken. E településeken ugyanakkor a védőnők meghatározó szereplők a magyar lakosság egészségügyi állapotának javításában: állami közszolgáltatásként az emberek lakóhelyén, a családok napi életében, a közösségi összefogás kialakításában nyújtanak támogatást; érzékenyen és közvetlenül reagálnak a családok egészségügyi és szociális igényeire és problémáira; munkájuk során együttműködnek a helyi közigazgatással, az oktatási intézményekkel, karitatív és civil szervezetekkel.

A magyar védőnői ellátás évtizedek óta magas nemzetközi elismertséget vívott ki sok EU-s és csatlakozni szándékozó országban is. Az Európai Közösség országai közül Angliában Írországban, Dániában és Hollandiában van hasonló, mint a mi védőnői szolgálatunk. Az eltérés a mi javunkra az, hogy komplex családgondozás részeként jelenik meg a várandós és gyermekágyas anyák gondozása. A védőnők munkájukban követik a generációk sorsát a gyermek tervezésétől, annak megszületése után 18 éves koráig a családgondozás rendszerében, mely kiterjed népegészségügyi és egészségfejlesztési, anyavédelmi, családtervezési, csecsemő- és gyermek-egészségügyi gondozásra, gyermek- és családvédelmi gondozásra. Erre a komplex védőnői feladatrendszerre tudjuk építeni az egészségfejlesztés újonnan kialakítandó rendszerét.

Fontos feladatot szán a védőnői hálózatnak a közeljövőben tárgyalandó nemzeti családpolitikai koncepció, valamint az 1047-es kormányhatározat is, amely kimondja, hogy a roma családok társadalmi-gazdasági felzárkózásának elősegítése a családpolitika kiemelt feladata. Első lépésként a védőnői szolgálatot alkalmassá kell tenni arra, hogy a cigány szülők családtervezési, terhességi, csecsemőápolási problémáinak megoldásához segítséget tudjanak nyújtani. További lépésként támogatni szükséges, hogy a roma fiatalok közül legyenek többen olyan érettségizett fiatalok, akik a főiskolát elvégezve a védőnői hivatást választják, az igazi, hatékony munkát ők tudják majd végezni e területen. Ha egyre többen fognak dolgozni roma fiatalok védőnőként, akkor lakóhelyem környékén, a Borsod megyei kistelepüléseken is csökkenni fognak a népegészségügyi problémák.

Ezért tartom nagyon jónak a védőnői szolgálat elő-irányzatának inflációt meghaladó emelését, és kérem képviselőtársaimat, hogy támogassák a 2000. évi tb-költségvetésben ezt a tételt.

Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiból.)
Felszólalások:  Előző  304  Következő    Ülésnap adatai