Készült: 2020.08.07.12:25:36 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

94. ülésnap (1999.10.20.), 123. felszólalás
Felszólaló Steinerné Vasvári Éva (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:11


Felszólalások:  Előző  123  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

STEINERNÉ VASVÁRI ÉVA (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársak! Az Egészségbiztosítási Alap 2000. évi költségvetésének bevételi főösszege 725 ezer 641 millió forint. Ezen belül szerepel a központi költségvetési hozzájárulások 66 ezer 900 milliós előirányzatának 36 ezer 300 milliós tétele, amely a gyedfolyósítás kiadásának központi költségvetési megtérítését tartalmazza. Ez természetesen a kiadási előirányzatok között is megjelenik.

A 2000. január 1-jével bevezetésre kerülő gyed előzetes biztosítási jogviszonyhoz kötött pénzbeli, egészségbiztosítási ellátás, amelynek költségeit a költségvetés fedezi. A gyed ideje a táppénzéhez hasonlóan biztosítási jogviszonyban töltött időnek minősül, ami után a munkáltatói nyugdíjjárulékot ugyancsak a központi költségvetés fizeti. A gyermekgondozási díjról szóló törvényjavaslatban foglaltak szerint az ellátás havi összegének megállapítása a táppénzviszonyokhoz hasonul azzal, hogy felső határa a minimálbér kétszerese. Ezek a szakmai zsargon szavaival megfogalmazott tudnivalók.

De mit mond nekem mint kétgyermekes édesanyának és a többi asszonynak ez a szakma nyelvén fogalmazott néhány mondat? A biztosítási jogviszonyhoz kötött ellátás nekem azt jelenti, azon dolgozó édesanyákat kívánjuk döntésükben segíteni, ahol a család e támogatási forma hiányában nem tudja nélkülözni az édesanya fizetését. Ezen családok eddig úgy érezhették, hogy anyagilag nem áll módjukban gyermeket, illetőleg gyermekeket vállalni, mivel nem látták biztosítva a gyermekük elképzelésük szerinti felnevelését; nem látták biztosítottnak gyermekük olyan szakmával, olyan lehetőséggel való útra bocsátását, amely biztos megélhetést és polgári jólétet biztosít majd számukra. Ez jogos elvárás egy gyermekét felelősen nevelő szülőpár részéről, hisz mindannyian szeretnénk gyermekeink jövőjét biztosítva látni. Ebben kíván a 2000. évi tb-költségvetésben megjelenő gyed segítséget nyújtani.

A második szakmai meghatározás, miszerint a gyed ideje a táppénzéhez hasonlóan biztosítási jogviszonyban töltött időnek minősül, ami után a munkáltatói nyugdíjjárulékot a központi költségvetés fizeti, ez a legfontosabb üzenet a gyermeket vállaló édesanyáknak. A gyed évei beszámítanak a nyugdíjba, és a nyugdíjjárulékot a költségvetés biztosítja. Ezzel segítjük az édesanyákat az anyaság és a munka, a szakmai karrier nagyon nehéz, embert próbáló összeegyeztetésében. Előzetes prognózisok szerint a gyed körülbelül 100 ezer, két év alatti kisgyermek otthoni, édesanya melletti nevelésében nyújt segítséget, enyhíti a gyermeknevelés többletterheit.

A harmadik tétel, miszerint a gyed táppénzhez hasonlatos ellátás, azzal, hogy felső határa a minimálbér kétszerese, azt jelenti a jövendő, illetve a ma két év alatti gyermeket nevelő édesanyák számára, hogy valódi döntési helyzetben vannak, mert a gyed összege a mai költségvetési és jövedelemviszonyok között nagyon méltányos összeg, amely a gyermekvállalás esetén biztos anyagi támaszt nyújt a megnövekedő gyermeknevelési költségeikre. Az édesanyákat és a családokat a gyermekvállalásban segíteni kívánjuk, mert mindannyian ismerjük Magyarország demográfiai adatait, tudjuk, hogy katasztrofálisan alacsony a születendő gyermekek száma.

A gyed 2000. január 1-jei bevezetésével azon családokat kívánjuk erősíteni, akik vállukon viszik az ország gondját, akik becsületes munkával szerzik jövedelmüket, és munkájuk mellett gyermekeket nevelnek. A gyermekek kétéves koráig édesanyjuk által is szerető, gondoskodó nevelésének támogatása és az anyák ebbéli döntésében való megerősítése a nagyobb anyagi biztonság megteremtésével nagyon jó befektetés a jövőbe. Az erre a célra előirányzott 36,3 milliárd forint kamatostól fog megtérülni a jövő generációja személyében.

Kérem képviselőtársaimat, e nagyon fontos 2000. évi költségvetési előirányzatot jó szívvel támogassák. Higgyék el, szavazatukkal jó ügyet szolgálnak.

Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti oldalon.)
Felszólalások:  Előző  123  Következő    Ülésnap adatai