Készült: 2020.08.09.17:30:14 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

93. ülésnap (1999.10.19.), 127. felszólalás
Felszólaló Steinerné Vasvári Éva (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:43


Felszólalások:  Előző  127  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

STEINERNÉ VASVÁRI ÉVA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Államtitkár Úr! Kísértet járja be Borsod és Bács-Kiskun megye településeit: az evsz, azaz az enyhébb végrehajtási szabályok alá eső bűnözők kiszabadulásának kísértete.

1999. szeptember 30-án a Borsod megyei Kesznyétenben meggyilkoltak és kiraboltak egy 79 éves, magányosan élő idős asszonyt. A bűncselekménnyel gyanúsított egyén egy 18 év 8 hónapra gyilkosságért elítélt férfi, aki szeptember 11-én harmadszor kapott egynapos eltávozást a fegyházból, ahová ezúttal nem tért vissza. (Zaj.)

Hogy miért kapott kimenőt egy gyilkos? Mert a büntetés-végrehajtási bíró a büntetés-végrehajtási intézet véleménye ellenére enyhébb végrehajtási szabályok alá helyzete, előbbrevalónak tartotta az elítélt érdekét, mint a társadalom azon jogos elvárását, hogy ne a polgároknak kelljen rácsok mögött élniük, hanem a bűnözőknek.

A Kesznyétenben és a környező településeken élő emberek félnek. Félnek, mert szeptemberben ez a második gyilkosság 10 kilométeres körzeten belül. Szeptember 11-én Körömben történt teljesen hasonló bűncselekmény, melynek áldozata ugyancsak egy 80 év körüli, egyedül élő idős asszony. Az elkövető még ismeretlen. Lehet, hogy itt is egy kimenős evsz-es a tettes?

Hasonlóan döbbenetes bűncselekményt követett el Kiskunhalason egy emberölésért 17 év szabadságvesztésre elítélt bűnöző, amikor a jó magaviseletére való hivatkozással kapott eltávozáson brutálisan megerőszakolt egy kiskunhalasi hölgyet, és csak egy bátor fellépésű fiatalember közbeavatkozásának köszönhető, hogy nem történt egy esetleg még súlyosabb bűncselekmény.

Tisztelt Államtitkár Úr! Az említett esetek után joggal merül fel a kérdés: meddig kell még Borsodtól Bács-Kiskunig attól rettegniük a becsületes, törvénytisztelő állampolgároknak, hogy mikor kit szabadságolnak a fegyházból? Mikorra várható a kormányprogramban megígért szvsz, az a polgárok életét és tulajdonát védő szigorú végrehajtási szabályok megalkotása?

Várom megtisztelő válaszát. (Szórványos taps a Fidesz és az MDF soraiból.)




Felszólalások:  Előző  127  Következő    Ülésnap adatai