Készült: 2020.08.13.08:01:02 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

51. ülésnap (1999.03.01.), 52. felszólalás
Felszólaló Steinerné Vasvári Éva (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Környezetvédelmi bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 2:40


Felszólalások:  Előző  52  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

STEINERNÉ VASVÁRI ÉVA, a környezetvédelmi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársak! A környezetvédelmi bizottság mint kijelölt bizottság az elmúlt héten megtárgyalta a T/758. számú, a közbeszerzésekről szóló 1995. évi XL. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot, és egyhangúlag általános vitára alkalmasnak találta azt.

Bizottságunk a közbeszerzési törvény módosítását fontosnak és időszerűnek tartja, a bevezetésétől eltelt idő tapasztalatai és jogszabályváltozásai miatt.

Bizottságunk felhívja az előterjesztő Igazságügyi Minisztérium figyelmét, hogy a törvénymódosítás egyes fogalmait szükségesnek látja összehangolni az időközben megküldésre került belügyminisztériumi T/855. számú, a katasztrófák elleni védekezés irányításáról, szervezetéről és a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről szóló törvényjavaslat definícióival. Szükségesnek látjuk, hogy a két törvényjavaslatban azonos fogalmak alatt azonos meghatározások szerepeljenek. E törvényjavaslat 6. § h) pontja azon katasztrófahelyzeteket határozza meg, amelyeknél a kárelhárítás érdekében tett beszerzések nem tartoznak a közbeszerzési eljárás hatálya alá. Szükségesnek tartjuk a 9. § kiegészítését, a katasztrófák elleni védekezésről szóló törvényjavaslat fogalmainak pontos meghatározásával.

Nagyon lényeges, hogy egyértelműen meghatározható legyen azon beszerzések köre, amelyeket a veszélyekre való általános felkészülés, és nem a kárelhárítás indokol, mert meg kell akadályozni, hogy ezek is kárelhárítás címén kikerüljenek a közbeszerzési törvény hatálya alól.

A módosításban szereplő változások társadalmi, gazdasági hatásának kifejtésére az indoklás nem tér ki. Nem ismeretes számunkra, de reméljük, hogy a módosított közbeszerzési törvény életbe léptetése, a 83/1997. (IX. 26.) országgyűlési határozattal jóváhagyott, nemzeti környezetvédelmi programban foglalt feladatai megvalósításában is gyakorlati segítséget jelent majd.

Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps.)
Felszólalások:  Előző  52  Következő    Ülésnap adatai