Készült: 2020.08.03.22:50:25 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

117. ülésnap (2000.02.08.), 38. felszólalás
Felszólaló Steinerné Vasvári Éva (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Egészségügyi bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 2:58


Felszólalások:  Előző  38  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

STEINERNÉ VASVÁRI ÉVA, az egészségügyi és szociális bizottság előadója: Elnök Úr! Miniszter Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársak! Az egészségügyi és szociális bizottság 2000. február 2-ai bizottsági ülésén megtárgyalta a hulladékgazdálkodásról szóló T/2034. számú törvényjavaslatot. Bizottságunk nevében először is köszönetet szeretnék mondani a törvénytervezetet kiegészítő hatásvizsgálatért, hatástanulmányért. Minden törvénytervezetet ilyennel kellene ellátni, de nem vagyunk e téren elkényeztetve.

Bizottságunkat a hulladékgazdálkodási törvénytervezet egészségvédelmi, közegészségügyi szempontból és speciálisan az egészségügyi ágazatban keletkező veszélyes hulladékok kérdésében érinti. A vita során először ebben a kérdésben merültek fel észrevételek, hisz mind a kórházakban, mind a rendelőintézetekben, de a helyszíni betegellátás területén is számos veszélyes hulladék keletkezik feleslegessé váló gyógyszerek, a gyógyszerekkel érintkező csomagolóanyagok formájában. Kérdésként merült fel, hogy az égetéssel kezelt veszélyes hulladékoknak mi a további sorsa: égetés után továbbra is veszélyes, vagy már kommunális hulladékként kezelhető?

Képviselőtársaim hiányolták a törvénytervezetből a szelektív hulladékgyűjtés mint definíció szerepeltetését. Ez a fogalom csak a szövegben szerepel, pedig a jövőbeni fontossága igényelné a fogalmi meghatározását is.

Bizottságunkban szóltunk a kistelepülések hulladékgazdálkodási feladatainak megoldási lehetőségeiről is. Annak a véleményünknek adtunk hangot, hogy az önkormányzatokat sokszor egyetlen szempont vezérli a döntésükben, mégpedig az, hogy ki végzi el a munkát a legolcsóbban, ez pedig nem mindig esik egybe a környezetvédelmi szempontból legjobb ajánlattal. Ha nem így lenne, nem így néznének ki a településeket körbe vevő erdeink-mezeink.

Felvetődött még az ülésünkön, hogy akkor, amikor egy jövőbe tekintő, magas szintű hulladékgazdálkodási törvényt készülünk megalkotni, akkor a településeknek a hulladékgazdálkodással kapcsolatos nagyon szomorú ténnyel kell szembenézniük: mégpedig a kukázás, a guberálás kérdésével. A települések szabálysértési munkáját sokszor teljesen leköti ennek a szomorú, de létező tevékenységnek a szankcionálása, nem beszélve a következményeiről, a szabálysértést esetleg elzárással való megváltásnak a település közhangulatát befolyásoló tényéről. Szemérmesen nem hallgathatunk a létező valóságról!

A fenti észrevételek mellett bizottságunk a törvénytervezetet egyhangúlag általános vitára alkalmasnak találta. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)
Felszólalások:  Előző  38  Következő    Ülésnap adatai