Készült: 2019.12.15.22:12:29 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

337. ülésnap (2013.12.16.), 92-94. felszólalás
Felszólaló Tóbiás József (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:15


Felszólalások:  Előző  92 - 94  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÓBIÁS JÓZSEF (MSZP): Megtisztelő államtitkár úrral is vitatkozni. Köszönöm, elfogadom.

ELNÖK: Öné a szó, képviselő úr.

TÓBIÁS JÓZSEF (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Látom, hogy nincsen előre elkészített témavázlat, merthogy nagyon egyszerű a kérdés az azonnali kérdések órájában.

Egy héttel ezelőtt négy állami vállalatnak a vezérigazgatója 9-10 havi prémiumot, jutalmat vett fel, majd a média ezt megírta, abban a pillanatban a kormány döntött, és azt kérte ezektől az érintettektől, hogy legyenek szívesek jótékonykodni, legyenek szívesek a kétmillió forint fölötti pénzt visszafizetni.

Államtitkár úr bizonyára emlékszik rá, hogy önök voltak azok, akik 2010-ben a kormányváltást követően bevezették a 98 százalékos adót, így országgyűlési képviselők, akik már nem folytatták a munkájukat, úgymond minden egyes juttatást, ami a törvény szerint járt nekik, azt elveszítették. Ezután kialakult egy pofátlan végkielégítések kommunikációja, hogy mindenre, ami az elmúlt nyolc évben zajlott, arra az lett a válasz, hogy ilyen végkielégítés soha többet nem lehet, most már mi mindent igenis szigorúan, áttekinthető, transzparens módon fogunk tudni kezelni és erre szerződni.

Szeretném megkérdezni államtitkár urat, hogy Baranyay László, Magyar Fejlesztési Bank, Dávid Ilona, a MÁV vezérigazgatója, Horváth Gergely, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója hogyan kaphatott többhavi jutalmat. És államtitkár úr, mielőtt elmondja, hogy ez szerződésben van írva, ezt mi is tudjuk, mert ez alapján vette fel, a kérdés az: ki írta alá a szerződést? Ki engedélyezte egy érvényben lévő jogszabály mentén, hogy ilyen szerződést kössenek? Erre kérek szépen választ.

Ki a felelős? Nem az a felelős, aki megkapta, mert ő aláírt egy szerződést. Az a felelős, aki engedte ezt a szerződést aláírni. A kormánynak tehát nemcsak abban kell döntenie, hogy ezek fizessék vissza, hanem azt is meg kellene vizsgálni, hogy ki íratta alá ezeket a szerződéseket.

Köszönöm. Várom válaszát. (Taps az MSZP padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  92 - 94  Következő    Ülésnap adatai