Készült: 2020.07.05.06:55:19 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

212. ülésnap (2005.04.11.), 12. felszólalás
Felszólaló Dr. Dávid Ibolya (MDF)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:14


Felszólalások:  Előző  12  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Miniszter Úr! Kedves Képviselőtársaim! A Magyar Demokrata Fórum elnökeként levélben fordultam Bozóki András miniszter úrhoz - elmúlt több mint egy hónap, és nem kaptam a levelemre választ. Azon gondolkodtam, hogy ha az Országgyűlés egyik tisztségviselőjének, pártelnöknek, országgyűlési képviselőnek nem ad választ a miniszter úr és a minisztérium a törvényes határidőn belül, vajon hogy kezeli azoknak az állampolgároknak a kéréseit, amely kéréseket postán kapja meg a minisztérium.

Tisztelt Képviselőtársaim! Ebben a levélben azt javasoltam, hogy a tárca hozzon létre egy önálló költségvetési alapot a kortárs művészet támogatására. Jelenleg a képzőművészet a magyar kultúra mostohagyermeke. Szégyenkezve gondolok arra, hogy nemrégiben elhunyt nagy festőink milyen érdemtelen körülmények között, kellő figyelem és méltatás nélkül - miniszter úrnak mondom -, csendben távoztak. Itt gondolok egy Gyarmathy Tihamérra, Kossuth-díjas kiváló és érdemes művészre, a Magyar Művészeti Akadémia tagjára, és lehet, hogy szubjektív a megítélés, de a XX. század egyik legnagyobb festőjére. Említhetném Bér Rudolfot és Prokop Péter művész urat is, az ő halálukkor is hiányzott az illő elismerés, hiányzik, hogy kiváló művészeinket egy szervezet saját halottjának tudja tekinteni.

A képzőművészet ma a magyar kultúra mostohagyermeke. Amíg a kulturális tárca más művészeti ágazatokat, így a filmet és a színházat támogatja - és itt nem tőlük sajnálom a támogatást -, addig a képzőművészetre külön költségvetési támogatást nem biztosít - de semmit. Ezért javaslom, hogy a költségvetés különítsen el a kortárs képzőművészek támogatására egy alapot, amely megközelítőleg akkora összeggel rendelkezhetne, mint amekkorát a kulturális tárca más kortárs művészi műfajok tekintetében akár a film, akár a színház támogatására vagy fejlesztésére fordít. Ez az alap pályázatokkal vagy alanyi jogú támogatással lehetőséget biztosítana meghatározott intézményeknek és maguknak a művészeknek, a kortárs művészeknek, hogy színvonalas munkát végezhessenek, hogy a magyar kortárs művészet presztízsét növeljék, és hogy nyilvánosságot kaphassanak nagyszerű művésztársak Magyarországon.

Tisztelt Képviselőtársaim! A Magyar Demokrata Fórum országos gyűlésén partnerséget ajánlott a civil szervezeteknek, nem arra, hogy ők vigyék a Magyar Demokrata Fórum zászlaját, hanem arra, hogy mi visszük a civilek zászlaját, programjait, azt, amit a konzervatív politikánkkal össze tudunk egyeztetni. A kortárs képzőművészet segítésében céljaink találkoztak a Magyar Művészeti Galériák Országos Egyesületének, valamint a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének törekvéseivel.

A két szervezet javaslatainak, szakmai előterjesztéseinek figyelembevételével dolgoztunk ki egy ötpontos programot. A Magyar Demokrata Fórum palettaprogramjának pontjai:

A vonatkozó áfakulcsok csökkentése. Miniszter Úr! 25 százalékos áfa terheli a kortárs műkereskedelmet. A költségvetés számára ez a bevétel jelentéktelen, ugyanakkor jelentős gátja a valós műkereskedelemnek, ezért javasoljuk, hogy az élő művészek alkotásai kerüljenek kedvezményes áfa alá. Azt is szeretném a miniszter úrnak elmondani, hogy ez Európában egy olyan gyakorlatot jelent, hogy az átlagáfának a feléről vagy a felét el sem érő összegről van szó, amelyet az uniós országokban ilyenkor kiszabnak, például Németországban a 16 százalékos áfa helyett 7 százalék terheli a művészeti termékeket.

A vonatkozó adók csökkentésében javasoljuk, hogy az élő művész által alkotott műtárgy vásárlása esetén a magánszemély 10 százalék, de legfeljebb 100 ezer forint adókedvezményt érvényesíthessen, és javasoljuk, hogy vezessék be, hogy a gazdasági társaságok is kapjanak kedvezményt, ha felkarolják a kortárs művészetnek azokat az alakjait, akik erre méltók és érdemesek.

A számlázási rendszer átalakítására is sort kellene keríteni. Miniszter Úr! Jelenleg ez a tevékenység a TEAOR-sorban a használt cikk vagy pedig a máshova nem sorolt ipari cikk kiskereskedelme címszót viseli. Méltatlan ez a magyar művészethez.

Tisztelt Miniszter Úr! Mi javasoltuk azt, hogy a Magyar Demokrata Fórum országgyűlési határozata alapján támogassa a miniszter úr a nemzet képzőművésze címet, a nemzet színésze és a nemzet sportolója cím mintájára. Ebben az országban, tisztelt miniszter úr, a hatalom gyakorlásának értékmérője, hogyan viszonyulnak (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) a kultúrához és a kultúra teremtőihez.

Köszönöm. (Taps az MDF soraiban.)
Felszólalások:  Előző  12  Következő    Ülésnap adatai