Készült: 2020.07.12.22:27:54 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

198. ülésnap (2005.02.14.), 12. felszólalás
Felszólaló Dr. Dávid Ibolya (MDF)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 7:35


Felszólalások:  Előző  12  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Köztársasági Elnök Úr! Miniszterelnök Úr! Gratulálok önnek, miniszterelnök úr, gratulálok ahhoz, hogy ön a kicsit is el tudja adni óriásnak, és tud beszélni úgy a szándékokról, mintha azok megvalósult tettek lennének. Miniszterelnök úr, ebben a beszédben ma ismét sokat hallottunk a sikeres Magyarországról, miközben a valóságban nagyon kevés ember érzi ennek pozitív változásait. Az emberek körülbelül azt érezhették e beszéd hallatán, mint a képzeletbeli turistacsoport, amelyiknek a mikrofonba mondanak mindenféle szépet mindenféle szép dologról a környezetben, miközben, ha kinéznek az ablakon, a falakat látják, mert a busz még nem ment ki a garázsból.

Miniszterelnök Úr! Magyarország parkolópályán van; parkolópályán van, hiányzik a koncepció, hiányoznak azok a reformok, amelyek nélkül nem lesz Magyarország olyan, amilyennek ön megálmodja, és a törvényalkotás is súlyos lemaradásban van. Ön azt mondta: megígértük, megtettük. Nos, nézzük azokat a tényeket, amelyek a megígértük, megtettük kategóriában nemcsak szóban elhangzott ígéretek voltak, hanem az elmúlt egy év jogalkotási programjából szeretnék kiemelni tényeket. Az elmúlt években egyébként közel felét nem teljesítette a kormányzat annak a jogalkotási programnak, amelyet arról a szószékről a mindenkori kormányfő ígért meg.

A lendület kormánya lendületesen nem módosította a gyógyszerpiac kaotikus viszonyait illető átfogó szabályozást, holott a jogalkotási programban megígérték. Ez a kormány lendületesen az esélyegyenlőtlenségek csökkentését ígérte, miközben késnek a szegénység enyhítését célzó, szociális tárgyú törvénymódosítások. Ez a kormány lendületesen beszél az egészségügy reformjáról, különösen az SZDSZ, ugyanakkor be sem nyújtotta még az erre vonatkozó elképzeléseit. Ez a kormány lendületesen nem módosította a választási törvényt, pedig programban ígérte meg. Ez a kormány lendületesen halogatja a közigazgatás reformját, és ez a kormány lendületesen megígérte az átlátható energiapiacot is, de ehhez nem szabályozza az energiaellátást és a távhőszolgáltatást. Három törvényből egyetlenegyet nyújtott be.

Tisztelt Képviselőtársaim! A lendület kormányának valójában nincs igazi jövőképe. Ugyan hallhattunk a nemzeti fejlesztési tervről, de az a beszéd is, ami itt elhangzott, azt bizonyítja, hogy a kormány sokat markol és keveset fog. Mindenkinek akar ígérni, mindenkinek akar adni, de ebből nem derül ki, mikor, mitől leszünk versenyképesek, mitől leszünk egy élhetőbb Magyarország polgárai az elkövetkező években. Pedig Magyarország nagyon sok szellemi tőkében gazdag. A miniszterelnök úr azt mondta, hogy a tudás és a tehetség előtérbe állítása fontos az ön számára és a kormány számára. Szinte nincs olyan hónap, hogy ne halljunk egy-egy olyan szenzációs tudományos felfedezésről, amellyel a magyar kutatók kápráztatják el a világot; hát ha még a kormányzat ösztönözni is tudná őket, hát ha még a kormánynak volna ezt segítő programja!

(14.20)

Gondoljunk csak arra, hogy az AIDS elleni gyógyszer kifejlesztésében mekkora eredményt ért el Lisziewicz Julianna; vagy a minap nyilvánosságra került Losonczi Áronra - aki az üvegbetonnal szerzett magának a világban hírnevet -, milyen nehéz volt eljutnia a világba, és itthon mennyire nem volt támogatója. De említhetném azokat a szegedi kutatókat is, akik a cukorbetegek által fogyasztható lisztet fejlesztették ki vagy a kecskeméti mérnököket, akiknek a hangárjában most egy forradalmian új típusú repülőgép épül.

Mi lenne Magyarországból, miniszterelnök úr, ha programokkal segítenénk is azokat a kreatív embereket, akik tudnak és képesek segíteni nekünk ahhoz, hogy Magyarország a Magyarország legyen Európában és a világban?! Csak a találékony emberek hozhatnak sikert Magyarországnak, legyenek azok bútorasztalosok, kőművesek, lakatosok vagy éppen tudós emberek. De ha nem segítjük őket, dudva marad dudva közt az ananász.

Tisztelt Miniszterelnök Úr! A kreatív Magyarország, a tudás és a tehetség Magyarországa, amiről ön is beszélt, egyelőre háttérbe szorul, helyette fejletlenség van. Ebből a nemzeti fejlesztési tervből az derült ki számunkra, hogy sok helyen akar az előterjesztője nagyot alkotni, ahelyett, hogy az előterjesztést egy-két területre koncentrálva, egy-két gazdasági sikerrel kecsegtető húzóágazatot támogatna és jelölne meg.

Ez a kormány nemcsak a kreatív, alkotó emberekre nem támaszkodik, hanem a középosztály gazdasági erejére sem. A kormány baloldali politikájával igazságosságot ígér a szegényeknek, de a gyakorlatban csak igazságtalansággal büntette a középosztályt. A baloldal politikájának középpontjába ugyanis az egyenlőség megteremtését emelte, és egyben elfeledkezett azokról, akik gazdasági erejükkel, kreativitásukkal és mérhetetlen kockázatvállalásukkal ezt valóban megteremthetik: a kis- és középvállalkozásokról, a középosztályról.

Tisztelt Miniszterelnök Úr! A gazdasági versenyképességünkről néhány szóban. A Gyurcsány-kormánynak a fekete-, a szürkegazdaság és a korrupció felszámolásában is nagyon komoly lemaradásai vannak. Magyarországon ma - úgy tűnik - a fekete- és szürkegazdaság a legjövedelmezőbb gazdasági szféra. A miniszterelnök úr tényként erősítette meg néhány hete, hogy a rejtett szféra termelése három év alatt több mint duplájára: 3000 milliárdról 6600 milliárd forintra nőtt.

A miniszterelnök úr ezt úgy jelentette be, hogy a hazai össztermék mintegy 30 százalékát éri el a szürke- és a feketegazdaság teljesítménye. De mit tesz ez ellen ön, miniszterelnök úr? Milyen programja van ez ellen az ön kormányának? Sem a féléves jogalkotási programban nem láttuk ennek jeleit, sem pedig a mai miniszterelnöki beszédben utalás sem volt arra, hogy hogy lehet kifehéríteni 6600 milliárd forintos szürke- és feketegazdaságunkat. A feketegazdaság és a korrupció napjaink szerves része lett. Sikeres Magyarországot pedig, miniszterelnök úr, nem lehet feketepénzekből építeni.

A Gyurcsány-kormánynak szeretném javasolni, hogy helyzetbe kellene hozni azokat az alkotó, kreatív embereket - működjenek azok a gazdaság, a tudomány, az életünk bármely területén -, hiszen az ő teljesítményük húzza majd magával az országot, és az ő teljesítményükből részesülhet mindenki. Csak sikeres emberek építhetik fel a sikeres Magyarországot, és akkor végre kifarolhatunk a baloldali parkolópályáról.

Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  12  Következő    Ülésnap adatai