Készült: 2020.07.08.06:26:36 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

193. ülésnap (2004.12.06.), 8. felszólalás
Felszólaló Dr. Dávid Ibolya (MDF)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 4:31


Felszólalások:  Előző  8  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Miniszterelnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! A népszavazás eredményét a Magyar Demokrata Fórum úgy értékeli, hogy a parlament elégtelent kapott. A kétharmadnyi távolmaradó a nép bölcsességével azt üzente: nemzetpolitikai kérdésekben nem kíván asszisztálni pártpolitikai játszmákhoz. A Fórum eddig is elutasította és mindig is úgy tartotta, hogy vannak a nemzetnek olyan érdekei, amelyek mindig felülállnak aktuális pártpolitikán, aktuális pártpolitikusokon. Erkölcsi minimum, hogy a parlament vonja le a következtetéseket. Ennek keretében elvárjuk, hogy március 15-ig közösen alkossa meg a határon túliak jogviszonyát szabályozó törvényt. Ha erre nem képes a Magyar Országgyűlés, akkor javasoljuk, hogy oszlassa fel önmagát, és adja át helyét olyan erőknek, akik képesek ezt a feladatot felelősen, a nemzeti (Zaj, közbeszólások a kormánypártok soraiban. - (Az elnök csenget.) elkötelezettségnek megfelelően el is látni.

Tisztelt Képviselőtársaim! A Magyar Demokrata Fórum ebben a helyzetben továbbra is képviseli azokat az alapvető értékeket, amelyek a rendszerváltozáskor ebbe a parlamentbe hoztak minket. A Magyar Demokrata Fórum elkötelezett híve a képviseleti demokráciának. A Magyar Demokrata Fórum elkötelezett híve az Antall József miniszterelnök úr által meghirdetett tisztességes politikai párbeszédnek, amely nélkül nincs nemzetépítés. Alapvető kérdésekben nem lehet négyéves ciklusokban és négyéves érdekekben gondolkodni! A nemzeti összefogás közös nevezőjének kialakítása kötelessége a politikának és a politikusoknak. Ez a politikai, a nemzeti politikai felelősségnek a fundamentuma.

Tisztelt Képviselőtársaim! A pártok versenye szóljon arról, hogy ki mennyivel járul hozzá, ki mennyiben visz több és jobb tartalmi elemet a megoldások érdekében, és ennek a versengésnek ma az aktuális kihívása az, hogy a sikertelen népszavazás igaztalan, nemzetellenes következményeit hogyan kerülhetjük el a határon túlon.

A fentiek elősegítése érdekében a Magyar Demokrata Fórum azt kéri a parlamenti pártoktól, hogy a népszavazás értékelésénél ne folytassák tovább a kampányt. Ne folytassák azt a kampányt, amelynek a célja az elmúlt hetekben nyers politikai haszonszerzés volt a határon túliak rovására. A Magyar Demokrata Fórum a jogalkotás, a felelős törvényalkotás eszközével a megoldásokat keresi, mint ahogy tette ezt egyébként a kettős állampolgárságról szóló törvénytervezet elkészítésekor, és ahogy tette ezt a kórház-privatizációval kapcsolatos törvény elkészítésekor. Ezzel a választói bizalomnak és a felhatalmazásnak és annak a kötelezettségnek kíván eleget tenni, amelyet egyébként jogosan várnak el minden politikustól a választópolgárok.

Tisztelt Képviselőtársaim! A Magyar Demokrata Fórum bízik abban, hogy a demokratikus parlamentarizmus, a pártok és a frakciók e csúnya kudarc után is képesek arra, és van bennük annyi erő és jó szándék, hogy a nemzet sorsát felelősen irányítani tudják. Ezért a Magyar Demokrata Fórum kezdeményezi a magyar nemzeti stratégia megalkotását. E stratégia célja a XXI. századnak megfelelő közjogi rendezés, mely megnyitja az utat a nemzet egysége, gazdasági, társadalmi és kulturális felemelkedése előtt, függetlenül attól, hogy melyik magyar melyik országban él.

Ehhez várom a politikai pártok pozitív, jó szándékú és segítő munkáját. Ma ezt várja el tőlünk elkeseredetten több mint hárommillió magyar a határon túlról.

Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  8  Következő    Ülésnap adatai