Készült: 2020.07.14.00:33:41 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

185. ülésnap (2004.11.15.), 16. felszólalás
Felszólaló Dr. Dávid Ibolya (MDF)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:14


Felszólalások:  Előző  16  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Menekül a középosztály Magyarországról, az emberek külföldre menekülnek vásárolni, mert Magyarország igen drága lett. Az ünnepi készülődés arról szól, hogy lehetőség nyílik kiutazni Bécsbe vásárolni.

(13.50)

S már nagyon sokan választják - attól függően, hogy hol élnek Magyarországon - a felvidéki magyar városokat, Szabadkát, Nagyváradot, Aradot vagy Szatmárnémetit. A cél karácsony előtt azonban mégiscsak Bécs, és meg kell értenünk az embereket: olcsóbban, kedvesebb kiszolgálás mellett, minőségi árut vásárolnak.

De miért kell ennek így lennie? Miért külföldön költi el a pénzét a magyar középosztály? Hogyan lehet az, kedves képviselőtársaim, hogy a mi átlagfizetéseinkhez képest jóval többet kereső osztrák állampolgárok lényegesen olcsóbban jutnak hozzá élelmiszerhez, ruhaneműekhez, bútorokhoz, háztartási gépekhez, és a sort még folytathatnám? Hogyan lehet az, hogy világszerte nagy lánccal rendelkező cégek és áruházak sokkal magasabb áron értékesítik termékeiket nálunk, Magyarországon, mint például Ausztriában?

Elég, ha az IKEA-ra gondolok. Egy vizsgálat szerint Magyarországon pontosan kétszer annyiba kerül ugyanaz a polcrendszer vagy ugyanaz az ágykeret, mint a szomszédos Ausztriában. Vagy említhetnék olyan típusos konyhabútort, amelyik pontosan kétszer annyiba kerül Magyarországon, mint Ausztriában vagy Németországban. De említhetném az internet-előfizetéseket is, hiszen ma Magyarországon 11-12 ezer forintba kerül egy korlátlan hozzáférés, ugyanez Angliában és Németországban feleennyibe kerül, miközben tudjuk, hogy az átlagkeresetek Magyarországon sokkal-sokkal kevesebbek. Nem csoda egyébként, hogy Magyarországon minden tizedik háztartásban van csak internet-hozzáférés, és az sem csoda, hogy ilyen körülmények között az utolsók között vagyunk Európában.

Tisztelt Képviselőtársaim! De ne csak nyugatra tekintsünk! A Partiumi Keresztény Egyetem diákjai a Magyar Demokrata Fórum kérésére egy felmérést végeztek az Erdélybe látogatók körében. Tíz magyar közül hét vásárolni megy át a határon Erdélybe. Minden harmadik magyar hetente többször, de legalább havonta jár át vásárolni, a többség tankolás és élelmiszer-vásárlás céljából. A vásárlást szinte minden esetben az olcsóbb árakkal indokolták a megkérdezett magyarok. A választók (Sic!) egyharmada 40 ezer forintot költ el egy-egy ilyen vásárlásnál, de minden tizedik utazó 100 ezer forintnál többet költ el egy-egy ilyen vásárláskor.

Tisztelt Képviselőtársaim! Mekkora adóbevételtől esünk el a külföldön vásárló középosztályunk miatt? Mikor lesz végre Magyarország versenyképes, s a középosztály számára igazán élhető, normális ország Magyarország? A versenyképességünkkel komoly bajok vannak a vállalkozásokat terhelő nagy adók miatt, a munkabéreket terhelő elviselhetetlen adók és járulékok miatt, bonyolult, bürokratikus eljárások miatt, s a magyar kereskedők és kisvállalkozók pontosan ezért kénytelenek sokkal magasabb áron szabni az áraikat. No, ez nehezíti a magyar versenyképességet.

A baloldal politikája igazságosságot ígér a szegényeknek, de a gyakorlatban sok igazságtalansággal bünteti a középosztályt. A baloldal politikájának középpontjába az egyenlőség megteremtését emelte, s eközben elfeledkezik azokról, akik igen nagy kockázatot vállalva, gazdasági erejükkel ezt valóban megteremthetik, elfeledkezik a közosztályról.

Tisztelt Képviselőtársaim! Csak a felesleges bürokráciától megszabadított, bonyolult és átláthatatlan adóktól és járulékoktól megmentett, kartellektől mentes, javuló gazdaság teremthet jobb létet Magyarországon. Higgyék el, ez a legjobb gazdaságpolitika, és ez a legjobb szociálpolitika is. Ha a választók azt látják, hogy a politika tehetetlen, nem képes megoldani az ország versenyképessé válását akadályozó problémákat, akkor véleményt nyilvánít, és elmennek Bécsbe, Pozsonyba, Komáromba, Nagyváradra, Aradra és Szabadkára vásárolni, de félő, hogy előbb-utóbb vállalkozásokat alapítanak, és ott teremtenek munkahelyet. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)

A Magyar Demokrata Fórum felelős választ vár, mit tesz a kormány ennek a folyamatnak a megakadályozására.

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  16  Következő    Ülésnap adatai