Készült: 2020.07.12.10:53:18 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

177. ülésnap (2004.10.25.), 82. felszólalás
Felszólaló Dr. Dávid Ibolya (MDF)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:05


Felszólalások:  Előző  82  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Október 4-én elhangzott a Házban egy interpelláció, az ön válaszát ugyan itt elfogadták képviselőtársai, azonban Pincehely és környéke a választ nem fogadta el. Ma is tüntetés van, több száz fő tüntet Szekszárdon a pincehelyi kórház baleseti sebészeti osztályának megcsonkítása miatt.

Ez a kérdés azért is fontos, mert egy térség sürgősségi betegellátása került veszélybe, hiszen egy régió, amelyet tamási régiónak nevezünk, a sürgősségi ellátást igénylő betegeket vagy Siófokra, 40 kilométer, vagy Szekszárdra, 55 kilométer, vagy Dombóvár 40 kilométer távolságra lévő kórházaiba kell szállítani. Ha megnézi miniszter úr a tavalyi év mentőszolgálati adatait, az országban a legtöbbet futott mentők Tamásiban vannak, hiszen 2,2 millió kilométert futottak 76 ezer esetre, ami kirívóan magas a statisztikában.

Tisztelt Miniszter Úr! Amikor a Horn-kormány bezárni kívánta ezt a kórházat, akkor azt ajánlotta, hogy lesz helyette egy sürgősségi betegellátás mentőorvossal, mentőtiszttel, esetkocsival, sorolhatnám; aztán egy-két hétig működött, nem volt rá pénz, megszűnt.

 

(15.20)

 

Ma se Pincehelyen, se Tamásiban nincs ilyen huszonnégy órás ellátás. Néhány nappal ezelőtt egy elavult technikával, gépkocsival, nyolc órával megtörtént ugyan a szolgálat kibővítése, ez azonban még a minimális és elégséges szintet sem éri el. A tamási mentőknek új fejlesztésre, új gépkocsira, további négy státusra lenne szükség és huszonnégy órás szolgálat ellátására, hiszen nagyon ellátatlan térséget jelent Tamási és környéke az egészségügyi térképünkön.

Kérem válaszát. (Taps az MDF soraiból. - Szórványos taps a Fidesz soraiból.)
Felszólalások:  Előző  82  Következő    Ülésnap adatai