Készült: 2019.11.15.01:19:27 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

47. ülésnap (2015.02.20.), 78. felszólalás
Felszólaló Rogán Antal (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka vezérszónoki felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:23


Felszólalások:  Előző  78  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ROGÁN ANTAL, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Kósa Lajos képviselő úr, mint a Honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke egyben, szerintem világossá tette azt a helyzetet, ami kialakult Magyarországon, és ennek az okait is értelemszerűen. Mi az okokat elsősorban ott látjuk, hogy 2012 végén az Európai Unió nyomására meg kellett változtatnunk az addig helyesen működő magyar gyakorlatot, amelyik visszatartotta Magyarországról az illegális bevándorlókat, és Magyarországot nem tette a megélhetési bevándorlás célpontjává. Az Európai Unió nyomására kellett ezen változtatnunk, és nyilvánvaló, ha visszatérünk a 2012 előtti szabályokhoz ‑ amit szeretnénk ‑, akkor az Európai Unió ismételt eljárásával, kötelezettségszegési eljárással fogunk szembenézni.

(Schmuck Erzsébetet a jegyzői székben Gúr Nándor váltja fel.)

Ezzel tisztában van Magyarország, de azt gondoljuk, hogy nincs időnk megvárni, amíg az Európai Unió hosszú-hosszú viták árán átalakítja a Közösség erre vonatkozó joganyagát, hiszen ma nyilvánvalóan Brüsszel még bevándorláspárti; az Európai Unió tagállamainak egy jó része már ugyan nem az, de Brüsszel még igen. Amíg ez a helyzet megváltozik, addigra Magyarország lehetetlen helyzetbe kerülne, tehát nemzeti megoldásra van szükség. A nemzeti megoldást mi abban látjuk, hogy ha visszatérünk a 2012 előtti szabályokhoz, azaz a Magyarországra érkező illegális bevándorlókat őrizetbe vesszük, ellenőrzés alatt tartjuk, amíg Magyarország területén tartózkodnak, és minél hamarabb, minél rövidebb eljárással kiutasítjuk őket az országból, akkor azt gondoljuk, hogy Magyarország sem lesz a megélhetési bevándorlás céltáblája, és egyébként eleget teszünk schengeni országként, a schengeni határ őrizetét ellátó országként a közös európai feladatainknak is.

Mivel ez az Európai Unió részéről kötelezettségszegési eljárással fenyeget, azt gondoljuk, hogy ehhez szükség van a parlament felhatalmazására, minél szélesebb körű felhatalmazására, és értelemszerűen szükség van a magyar választók támogatására is. Ezért gondoltuk azt, hogy a kormány minél hamarabb erről a három kérdésről nemzeti konzultáció formájában kérdezze meg a magyar családokat, mert tudnunk kell, hogy az emberek támogatják-e, hogy a kormány drasztikus, szigorító intézkedéseket hozzon, annak ellenére, hogy ez valószínűleg az Európai Unió részéről kötelezettségszegési eljárással fenyeget.

Itt azt szeretném mindenki számára nyilvánvalóvá tenni, hogy 2012 előtt már működtettük ezt a gyakorlatot, sikeres gyakorlat volt, távol tartotta a bevándorlókat Magyarországtól, és nem került sok pénzébe az országnak. Tehát minden olyan ijesztgetés, amit a baloldaltól már megint ‑ a 23 millió román mintájára ‑ hallani lehet, hogy ez százmilliárdba kerül, azt gondolom, ostobaság, hiszen pont az lenne az eredménye, hogy távol tartaná azokat, akik ma tízezrével jönnek be Magyarországra, próbálnak innen kijutni, és kockáztatjuk azt, hogy ide fogják őket visszatoloncolni. Éppen ezért, ha nem csinálunk semmit, az fog sok pénzbe kerülni. Ha változtatunk, akkor, azt gondolom, nem kell erre pénzt költenünk, hanem meg tudjuk előzni a bevándorlók ideáramlását.

A mai vitanapnak tehát az én meggyőződésem szerint az is fontos célja, hogy itt minden frakció tegye világossá azt, hogy támogatja a megélhetési bevándorlást vagy ellenzi azt, és tegye azt is világossá, hogy támogatja-e azt, hogy a kormány szigorító intézkedéseket hozzon, és ismét bevezesse az idegrendészeti őrizet gyakorlatát az illegális bevándorlókkal szemben.

Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  78  Következő    Ülésnap adatai