Készült: 2019.11.19.06:19:51 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

47. ülésnap (2015.02.20.), 58. felszólalás
Felszólaló Z. Kárpát Dániel (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:03


Felszólalások:  Előző  58  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A kormányzat az utóbbi egy év során számtalanszor elborította óriásplakátjaival Magyarország közterületeit, miszerint elszámoltatták a bankokat, miszerint rendbe tettek egy olyan rendszert, amely mögött egy évtizedes mulasztás húzódik.

A helyzet ezzel szemben az, hogy kimaradt két nagyon komoly társadalmi csoport a rendezésből, akiket most a svájci frank árfolyamának az irtózatos mértékű elszállása nagyon-nagyon keményen terhel. 250 ezer gépjárműhitellel rendelkező szerződés tulajdonosának és a mögöttük álló családtagoknak, valamint mintegy 300 ezer szabad felhasználású kölcsön birtokosának üzente azt a kormányzat, hogy gyakorlati lépéssel nem segít rajtuk, esetleg majd közvetítői szerepet vállal. Pontosabban azóta kiegészítésre került Trócsányi László által ez a nyilatkozat azzal, hogy a Bankszövetség javaslatát várja a kormány az autóhitelesek megemelkedett terheinek csökkentéséhez, a kabinet ugyanis e téren már nem tervez beavatkozást, nem tervez módosítást.

(10.50)

Ezen elképesztő szavak azt jelentik, hogy nemcsak az évszázad pénzügyi átverése, a devizahiteles csalás érinti nagyon keményen az autóhiteleseket és a szabad felhasználású kölcsönök tulajdonosait, hanem a jelen esetben ‑ amikor a lakáshiteleseket látszólag megsegítette a kormányzat, azonban a gyakorlatban csak megakadályozta, hogy még jobban elharapózzanak az ő terheik ‑ azt üzenik ennek a teljes társadalmi csoportnak, hogy majd esetleg közvetítünk. Abban az esetben közvetítünk, ha a bankok, a Bankszövetség méltóztatnak valamifajta megoldást felajánlani. A helyzet az, hogy megint csak a farkasoktól várják azt, hogy vegetarianizmusra térjenek át, és megint csak azt várják, hogy az önök cselekvése helyett a piac vagy valaki más majd megoldja ezt a kérdéskört.

Azt fogják erre mondani, jelesül azt szokták válaszolni sokszor, hogy 6, azaz hat alkalommal volt előttünk a devizahitelesekkel foglalkozó csomag az utóbbi években, önök mennyit segítettek. Azt nem akarom elvitatni, hogy a mostani nagyon durva árfolyamelszállás lecsapódását tudták csökkenteni bizonyos csoportok esetében. De hogyan fordulhat elő az, hogy bizonyos csoportok esetében pedig nem? Tehát 250 ezer, plusz 300 ezer embert olyan helyzetben tartanak, hogy egyértelmű üzenetet küldenek nekik, nem segítenek. Magyarország kormánya ezeken az embereken nem segít, és elképesztő, kétharmados felhatalmazással bírva azt mondják, hogy gyengék beavatkozni ezen teljesen igazságtalan, piacinak nem igazán nevezhető folyamatokba, ahol az árfolyamelszállás csak egy következmény. Egy évtizedes pénzügyi csalás alapozza meg azt, amit devizahitelezésnek nevezünk, és aminek a hatásaitól igenis kutya kötelességük lenne megóvni a magyar állampolgárokat. Ehelyett mit csinálnak? Paktumot kötnek a Bankszövetséggel a bankadó csökkentéséről, a kilakoltatási kvóta és a magáncsőd intézményének a bankok szájíze szerint történő bevezetéséről.

Adódik tehát a kérdés, hogy lesz-e önökben lélek, bátorság, hogy ezen több százezer, az út szélén hagyott magyar emberen segítsenek. (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  58  Következő    Ülésnap adatai