Készült: 2019.11.15.04:30:18 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

47. ülésnap (2015.02.20.), 52. felszólalás
Felszólaló Korózs Lajos (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:03


Felszólalások:  Előző  52  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KORÓZS LAJOS (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Ha jól emlékszem, először az volt a szlogen, hogy segély helyett munkát, ebből aztán később kifejlődött a segély helyett közmunkát, sőt segélyért is közmunkát, és most már úgy látom, hogy a munka helyett is közmunkát szlogen dívik a kormányzati oldalon.

Márciustól semmi sem lesz: sem önkormányzati segély, sem lakásfenntartási támogatás, sem adósságcsökkentési támogatás, sőt tudjuk, hogy meg fogják szüntetni az ápolási díj és a közgyógyellátás méltányosságból adható típusát is, rendszeres szociális segély sem lesz ebben a formában, ahogy eddig volt.

(10.40)

Hogy nézzük tételesen, mit is jelent ez pontosan, nézzük a számokat! Az önkormányzati segély, ami korábban három másik ellátást jelentett, akkor mindösszesen 850 ezer esetben segítette a rászorulókat egy évben, és az esetek 98 százalékában ez nem jelentett ugyan többet 6-7 ezer forintnál, de nagy segítség volt ezeknek az embereknek, és a kormány kasszáját sem terhelte különösebben, 6,5 milliárd forintot szántak erre.

A lakásfenntartási támogatást ‑ rezsicsökkentés ide vagy oda ‑ közel félmillió család kapta - hang­súlyozom: félmillió család kapta ‑, havi összege átlagosan kevesebb mint 4 ezer forint volt, és ez mintegy 21 milliárd forintra rúgott. Ezt is megszüntetik március 1-jével.

Az adósságcsökkentési támogatás már jóval kevesebbeket segített, alig több mint tízezer családot, de számukra legalább volt egy ilyenfajta segítség. És a költségvetésnek sem került nagyon sok pénzébe, mintegy egymilliárd forintot szántak az előző évben erre a tételre.

A méltányosságból adható ápolási díjra és a közgyógyellátásra már régóta egyre kevesebbet költenek az önkormányzatok, tudniillik nincs rá pénzük. A Széll Kálmán 2. számú terv 2012-ben a méltányossági segélyek rossz elosztására hivatkozva nagyjából 10 milliárd forintot vont ki az önkormányzatok segélykasszájából, holott a válság közepette véleményem szerint éppen hogy növelni kellett volna ezt a tételt, és nem csökkenteni. 2010-ben még 4,3 milliárd forint jutott arra, hogy a nagykorú hozzátartozóik ápolását végzők méltányosságból ellátást kapjanak, 2013-ban már csak 2,6 milliárd forint, nagyjából megfelezték a tételt. Az alig tízezer főt érintő ellátás szintén március 1-jével meg fog szűnni. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Botrányos!) A beteg, sok esetben idős emberek támogatását segítő méltányos közgyógyellátás 36 ezer embert érintett.

Kérdezem államtitkár urat, hogy nem gondolják-e, hogy ezen pénzbeli transzferek eltörlésével éppen az elszegényedést, a nyomorba döntést fogják elősegíteni, és nem az embereken és nem a települési önkormányzatokon fognak segíteni. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  52  Következő    Ülésnap adatai