Készült: 2019.11.14.12:03:18 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

47. ülésnap (2015.02.20.), 34. felszólalás
Felszólaló Volner János (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:03


Felszólalások:  Előző  34  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VOLNER JÁNOS (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Nagyon régóta tisztában vagyunk már azzal, hogy a magyar baloldal külföldi pénzekből él, külföldi pénzekből folytat politikai tevékenységet (Közbeszólások az MSZP padsoraiból.), külföldi pénzekből kampányol. Megjegyzem, ezt egyébként nem változtatja meg az sem, ha a baloldali képviselőtársak üvöltözve hallgatják végig a beszédemet, engem sem fog őszintén szólva különösebben zavarni. (Felzúdulás az MSZP padsoraiban. ‑ Az elnök csenget.)

Akkor, amikor a sajtóban arról olvastunk, hogy a Norvég Civil Alap körül kormányzati ellenőrzési tevékenység bontakozott ki, bevallom őszintén, először nem tudtuk, hogy ennek vajon mi lehet az alapja, aztán később megismertük a tényeket. Kiderült a kormányzati vizsgálatból az, hogy egy, az LMP-hez köthető, szűk szerveződés, az Ökotárs Alapítvány (Dr. Schiffer András: Miről beszélsz?) részesedik azokból a pénzekből, melyeket a Norvég Civil Alap oszt a részükre, és ilyen módon több mint 500 millió forint került be gyakorlatilag az LMP-hez köthető (Dr. Schiffer András: Miről mesélsz?) pártalapítvány formájába és az LMP-hez köthető magánszemélyekhez. (Dr. Schiffer András: Hogyan? Hová? ‑ Nagy zaj. ‑ Az elnök csenget.)

Látható az is, hogy egyértelmű és kimutatható személyes kapcsolat volt 55 esetből 21 esetben, amit a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal azonnal meg tudott állapítani; olyan, a baloldalhoz és az LMP-hez köthető személyiségek részesedtek vagy bírálóként, vagy kedvezményezettként ezekből a pénzekből, mint Kaufer Virág, Foltányi Zsuzsa, Móra Veronika vagy az azóta a LMP-ből a PM-be távozott Szabó Timea, vagy éppen egy MSZP-s képviselő is kapott ebből a pénzből: Matiszlovicsné Horváth Évának hívják.

A Norvég Alap bőkezűen támogatott olyan liberális célokat szolgáló politikai szerveződéseket is, mint a Roma Sajtóközpont vagy éppen a magát függetlennek ábrázoló diákszervezet, a Hallgatói Hálózat, vagy éppen a szintén liberálisként megismert Humán Platform szerveződés. A kormányzati ellenőrzés 63 vizsgált projektből 61 esetben tárt fel egyértelmű szabálytalanságot: hűtlen kezelés, költségvetési csalás, jogosulatlan pénzügyi tevékenység szerepel a megállapítás tényei között.

Emlékeztetni szeretném a miniszter urat, hogy mi voltunk az a párt, aki nyilvánossá tette a családtagok vagyonnyilatkozatát a képviselőknél, és mi voltunk azok, akik minden esetben követeltük a kormánytól azt, hogy óvja meg Magyarország szuverenitását a külföldi befolyásszerzési kísérletektől, és nagyon keményen hasson oda annak érdekében, hogy ilyenek ne fordulhassanak elő.

Kérdezem én: miniszter úr, mit tettek önök az elmúlt időszakban azért, hogy más államok a magyar belpolitikát ne befolyásolják?

Köszönöm, elnök úr. (Taps a Jobbik padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  34  Következő    Ülésnap adatai