Készült: 2019.11.13.20:35:20 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

47. ülésnap (2015.02.20.), 208. felszólalás
Felszólaló Teleki László (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:28


Felszólalások:  Előző  208  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TELEKI LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Igazából azért kértem szót, mert az elmúlt héten, éppen szombati napon kértek a Mura menti települések önkormányzati vezetői, polgármesterei, hogy találkozzak velük, mert az a problémájuk, hogy az óvodáztatást nem tudják teljes mértékben felvállalni. A közneveléshez hozzátartozik ugyanis, de olyan kevés finanszírozást kapnak, amit nem tudnak kipótolni a költségvetésükből a bérekre és a fenntartásra. (Czunyiné dr. Bertalan Juditnak:) Ezért lehet integetni, de kéne egyeztetni az önkormányzati polgármesterekkel. Az volt a felvetésük, hogy nézzek utána, mit lehet tenni azért, hogy az önkormányzatok ne mondják fel az óvodáztatást.

Megkerestem a szószólókat, az elnöküket, hogy mi a helyzet ezzel a kérdéssel. Ő is azt mondta, hogy valóban nincs megoldva ez a kérdés, hogy a nemzetiségi óvodáztatást, és ahol van iskola, az iskoláztatást kezeljék. Ebből adódóan az a kérdésem, hogy kívánnak-e ezzel a kérdéssel úgy foglalkozni, hogy több empátiát, nagyobb odafigyelést adnak az önkormányzatoknak, és az egyeztetés formáit legalább betartják. Mert azok az önkormányzati képviselők és polgármesterek, akik megkerestek, azért tették ezt, mert hiányolják, hogy nem tudnak kellőképpen kommunikálni a kormányzattal, és ezért beleeshetnek olyan helyzetbe, amit nem szeretnének, azaz óvodákat kellene bezárni.

Beszéltek a bérekről, amelyeket nem tudnak kigazdálkodni, és beszéltek a fenntartásról, tehát két olyan költségről, amely mindenképpen érinti a településüket. Nem titok egyébként, ezt hangosan is mondom és jegyzőkönyvbe is, Murakeresztúr települése, Fityeház települése volt, ahol meg kell kérdezni a polgármestereket, hogy mi ezzel a probléma. Ha nekem elmondták, akkor bizonyára önöknek is el szeretnék mondani, habár azt a reakciót kaptam, hogy nem tudnak a kormánnyal kommunikálni, mert nem értik meg ennek a problémának a súlyát; horvát településekről lévén szó, ahol több évtizede az óvodáztatás, az iskola fenntartása nem jelentett problémát, most viszont nagy problémát jelent.

Ebből adódóan tehát az ő védelmükben és érdekükben kívánom feltenni azt a kérdést, hogy milyen százalékban kapnak forrást ezek az önkormányzatok ahhoz, hogy fenn tudják tartani az óvodákat, illetve ha van iskola, akkor az iskolákat. Ez nagyon fontos, azt gondolom, az ország számára, mert tudni kell és tudják is bizonyára önök is, hogy az oktatás mellett elég komoly szakmai munka folyik a horvát településeken, a nyelv megőrzése, a hagyományápolás, a kultúra megőrzése. Most csak róluk beszélek, de ugyanúgy a németről is lehetne beszélni, vagy éppen más nemzetiségi önkormányzati fenntartású intézményekről, nagyon fontos tevékenység ez.

Önök nagyon sokszor mondták és mondják, hogy a nemzetiségeknek sok mindent kell megadni, ezért tehát fontos lenne ezt a kérdést ebből az aspektusból is megvizsgálni, hogy a nemzetiségi óvodák, iskolák helyzetével mi fog történni a következő időszakban és az önkormányzatok, ahol maradtak óvodák, kapnak-e önöktől támogatást, segítséget ahhoz, hogy tovább tudják működtetni és fenntartani azokat. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  208  Következő    Ülésnap adatai