Készült: 2019.11.14.01:57:18 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

47. ülésnap (2015.02.20.), 2. felszólalás
Felszólaló Dr. Aradszki András (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:00


Felszólalások:  Előző  2  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. ARADSZKI ANDRÁS (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! 2013 szeptemberében Ferenc pápa a következőket mondta: „Ahol nincs munka, ott hiányzik a méltóság. A munkanélküliség egy világméretű döntés, egy gazdasági rendszer következménye, amely ehhez a tragédiához vezet. Olyan gazdasági rendszerről van szó, amelynek középpontjában a pénz nevezetű bálvány áll. Isten azt akarta, hogy a világ középpontjában ne egy bálvány álljon, hanem egy férfi és egy nő, akik munkájukkal előbbre viszik a világot.”

A Szentatya szavainak valóságát, a munkanélküliség növekedésének tragédiáját mélyen átélhette a magyar társadalom is 2010 előtt, a szociálliberális kormányzás időszakában. Azóta azonban, hogy kereszténydemokrata szellemiségű vezetése van Magyarországnak, megfordult a trend, egyre többen találnak vissza az emberi méltóságukhoz a munkavégzés lehetősége által.

Mélyen egyetértek Balog Zoltán miniszter úrral, aki szerint a kiszolgáltatottságba nem szabad beletörődni, a kormányzati politika középpontjában ezért az aktivizálás, a munkahelyteremtés áll. A munka annyit jelent, mint méltóság, azt jelenti, hogy kenyeret viszünk haza, hogy szeretünk ‑ tanította a pápa Szardínián 2013 szeptemberében.

Tisztelt Ház! A Fidesz-KDNP-kormány 2010-től kezdődően számos intézkedést tett azért, hogy a munka világában hátrányos helyzetben lévők számára megoldást biztosítson, azaz javítsa a munkavállalás feltételeit. A 2011-től induló munkahelyvédelmi akcióterv során több ezer munkavállaló munkahelyét biztosította azokban az években, amikor a magyar gazdaság a mély visszaesés után elindult a növekedés útján. Nőtt a foglalkoztatottak száma, több mint négymillió munkavállaló dolgozik, ami a rendszerváltás időszaka óta a legmagasabb foglalkoztatotti létszám.

Magyarországon 2013 novembere és 2014 no­ve­m­bere között 2 százalékponttal, 9,3 százalékról 7,3 százalékra csökkent a munkanélküliség, ami jóval az uniós átlag alatt van. Egy év alatt ez a második legnagyobb értékű csökkenés az Európai Unió 28 tagállama közül, így a munkanélküliségi rátát tekintve közvetlenül Svédország, Belgium és Finnország előtt állunk.

Köztudomású, hogy a munkavállalók közel 70 százaléka kis- és középvállalkozásoknál dolgozik. A kis- és középvállalkozások egyrészt a legkitettebbek a piaci változásoknak, másrészt nagyon kreatívak, és gyorsan tudnak reagálni a megváltozott körülményekre. Képesek megélhetést biztosítani a tulajdonosoknak, családtagjaiknak, és nem utolsósorban a munkavállalóiknak. Támogatásuk, a gazdasági életben betöltött szerepük erősítése elsődleges feladata a kormány gazdaságpolitikájának.

E cél megvalósulását szolgálja a Magyar Nemzeti Bank által a napokban meghirdetett akció és lehetőség, a növekedési hitelprogram plusz. Az MNB azokra a kis- és középvállalkozásokra terjeszti ki a növekedési hitelprogramot, amelyek eddig túl kockázatos ügyfelek voltak a bankok számára ahhoz, hogy a programban előírt legfeljebb 2,5 százalékos banki kamatmarzs mellett érdemes legyen őket hitelezni. Most azonban március közepétől év végéig azok a kkv-k is kaphatnak a legfeljebb 2,5 százalékos kamatozású hitelből, amelyek eddig erre nem voltak jogosultak. Továbbá alapvetően új beruházási hitelként lehetne felhasználni ezt a forrást.

A kkv-knak nyújtott ezen segítség, ezen lehetőség biztosítja a feltételeit annak, hogy a hazai kis- és középvállalkozások olyan hitelhez jussanak, amelyből beruházhatnak és fejleszthetnek, ezáltal pedig új munkahelyeket hozhatnak létre. Ezen a területen elengedhetetlen, hogy a hazai gazdaságot ily módon is támogassa az állam. A sajtó csodafegyverként harangozta be, nem biztos, hogy csodafegyver, de mindenesetre nagy segítség lehet. Az MNB ezen programja kapcsolódik a kormány azon stratégiájához, hogy a 2014-20 között folyósítandó uniós támogatások 60 százalékát szintén hazai kis- és középvállalkozások kaphatják.

Mindezen eszközök biztosítják annak a lehetőségét, hogy a következő években jelentősen megerősödjék a magyar gazdaság, ezáltal munkahelyek jöjjenek létre, a munkavégzés lehetősége pedig lélekben is megerősítse a magyar társadalmat, amikor visszaadja a méltóságát. Mert nekünk, kereszténydemokratáknak ez utóbbi legalább annyira fontos feladatunk, mint a gazdaság teljesítményének növelése. Mert a pápával együtt valljuk, hogy a munka része Isten szeretettervének.

Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  2  Következő    Ülésnap adatai